”Döda fisken”-handslaget – och 3 andra gester att se upp för

Vårt kroppsspråk avslöjar mer än vi kanske tror. Här är några exempel på gester som kan uppfattas som icke-professionella – utan att du tänker på det.

Kommunikation
Publicerad

Hur du kommunicerar som chef kan vara helt avgörande för att du ska få igenom ditt budskap. Men det är inte helt enkelt. Av alla kommunikationssätt är vårt kroppsspråk nog det vi lägger minst fokus på – trots att det kan vara avgörande för mottagaren.

Inc. har listat några vanliga gester som kan få dig att verka oproffsig.

1) Du undviker ögonkontakt

Lugn, det här är vanligt. Vi är många som tycker det är jobbigt med ögonkontakt och istället tittar ner i bordet, kollar på klockan eller på en punkt längre bort i rummet. Problemet är att genom undvika ögonkontakt ingjuter du inte lika starkt förtroende och skapar en distans i samtalet.

Skulle du till exempel köpa en bil av någon som vägrar att möta din blick?

Här är träning som gäller för att förbättra ditt kroppsspråk. Träna i mer informella sammanhang (som när du träffar vänner och familj). Du behöver inte stirra in den andras ögon utan då och då räcker för att skapa ett band mellan er. Ett annat knep är att hitta en punkt i motpartens panna som du fokuserar på. Då blir det mindre jobbigt.

2) Du har armarna i kors

Genom att ha armarna i kors distanserar du dig från samtalet. Du visar att du är reserverad och skapar en slags mur mellan dig och motparten. Försök istället att använda dina händer och armar som ett redskap i din kommunikation. Genom att illustrera det du pratar om ökar dessutom engagemanget i rummet.

3) Du har en dålig hållning

Fundera på hur du sitter när du läser den här artikeln. Om någon såg dig nu: Hur skulle din hållning uppfattas? Om svaret är att du sitter som en säck potatis är det nog dags för en förändring. Men det är också en förändring som tar tid. Att sitta och stå upp rakt ger ett professionellt intryck. Som bonus minskar risken för ryggproblem i framtiden.

4) Du har ett slappt handslag

Du har säkert skakat hand med någon som har haft ett handslag som i bästa fall kan liknas med att krama en död fisk. Det kan låta hårt – men det kan förstöra ett första möte. Med ett lätt leende, ögonkontakt och ett välkomnande handslag kommer du göra ett gott intryck.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden