En bild på årets tre stipendiater.
Emina Sesto, Eleonora Svanberg och Muna Idow, 2021 års Kompassrosstipendiater.

De bryter normer om vem som kan vara ledare

I år får tre unga kvinnor ta emot stipendiet Kompassrosen av kungen. De uppmärksammas bland annat för att de arbetar för att bryta normer om vem som kan vara ledare och för att vara en förebild inom mansdominerade branscher.

De unga ledarna som i år får ta emot stipendiet har ett stort engagemang, en stark drivkraft att förändra och leder värdebaserat med ett stort mod inom sina skilda områden, framhåller Stiftelsen ungt ledarskap, som står bakom stipendiet. Det delas ut av kungen under en ceremoni på Kungliga slottet under dagen i dag. 

2021 års stipendiater är Muna Idow, 23 år, som driver Mermaid simskola i Göteborg, Emina Sesto, 23 år och verksamhetschef för tre LSS-boenden i Uppsala kommun och Eleonora Svanberg 22 år, medgrundare till Girls in STEM i Stockholm, som kämpar för att bryta normer och att vara en förebild för unga kvinnor och icke-binära inom naturvetenskap och teknik.

– Att få ta emot Kompassrosen är helt fantastiskt. Stipendiet är ett bevis på att ledarskap kan se olika ut. Jag kommer med stipendiets hjälp att fortsätta utveckla mitt ledarskap och inspirera andra att våga identifiera sig som ledare och aldrig ge upp sina drömmar, säger Muna Idow.

 

admir1

Läs också: ”Brevet från kungen blev min vändpunkt”

Muna Idow jobbar bland annat för att bryta normen kring att muslimska kvinnor inte vanligtvis ses som ledare. Själv kom hon till Sverige och Göteborg för sex år sedan, lärde sig simma för fyra år sedan och är i dag simlärare och driver en simskola som hon till en början startade som ett UF-företag. 

Även 2020 års stipendiater får ta emot sina stipendier i dag, eftersom förra årets ceremoni blev uppskjuten på grund av pandemin. Förra årets stipendiater är Omar Alshogre, 25 år, Syrian Emergency Task Force, Frida Caballero, 25 år, Girls in Tech Sweden, Oliver Titikic, 25 år, medgrundare till juristbyrån Aurix och Victoria Söderlund, 24 år, ledare och kårordförande i Rogsta scoutkår.

– Äntligen har vi möjlighet att samlas fysiskt och tillsammans sätta det unga ledarskapet i fokus. Att leda utifrån sina egna värderingar och inre kompass är något som samtliga stipendiater visat prov på och inte minst har de prövats extra hårt under pandemin. I år summerar vi 15 års arbete av ett ungt och nyfiket värdebaserat ledarskap fyllt av mod, omtanke och handlingskraft. Vi ser att det behövs även framåt för att möta samhällets utmaningar, säger Rebecca Sundberg, verksamhetsledare för Stiftelsen ungt ledarskap.

Stipendiet Kompassrosen

Stipendiet Kompassrosen delas årligen ut till ledare under 25 år som har visat särskilt prov på mod, omtanke och handlingskraft.
Det har delats ut till 48 unga ledare sedan 2007.
Stipendiebeloppet är på 50 000 kronor och ska användas till individuell ledarskapsutveckling.
Bakom stipendiet står Konungens stiftelse ungt ledarskap.
Stiftelsen bildades inför kungens 60-årsdag med ändamålet att främja ungdomars utbildning i ledarskap utifrån de värderingar som kommer till uttryck i scoutrörelsen.

 

julia_kalthoff2

Läs också: ”Till en början var det sex gubbar och jag”

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

mall-webb-bild-kopiera
Maria Geijer, affärsområdeschef, Morot & Co.
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

3 sätt att hylla medarbetarna inför semestern

Våren rusar på och semestern står för dörren. Just i år finns fler skäl än vanligt att tacka medarbetarna för det gångna arbetsåret. ”Att som chef visa sin uppskattning är ett oslagbart sätt att skapa vi-känsla”, säger Maria Geijer på Morot & Co.
Prispokaler
Ledarskap

Sveriges Radio utsedd till den mest jämställda arbetsplatsen

Vad har Uniper, Sveriges Radio och Sveriges Riksbank gemensamt? Samtliga toppar varsin kategori i Nyckeltalsinstitutets årliga kartläggning över 2021 års mest attraktiva, jämställda respektive hälsosamma arbetsgivare i Sverige. Resultatet grundar sig på drygt 650 000 medarbetares faktiska arbetsvillkor.

miat-768x432
Ledarskap

Fem sätt att hantera oro och växa som chef

Knappt hälften av cheferna känner sig emellanåt som en bluff, visar Chefs undersökning. Mia Törnblom säger att det inte är så konstigt om man känner att man tappat lite lite självkänsla i rollen som ledare under pandemin. Här ger hon fem tips på sätt att hantera oro som dessutom kan få dig att växa som chef. 

Collage med bokomslag på ett träbord med påskägg och påskblommor.
Ledarskap

Glad påsk önskar redaktionen med dessa boktips

Påsken kan vara den mest avkopplande ledigheten vi har. Inga julklappar som ska jagas och ingen lång semester som ska planeras. Nu ska det ätas godis och njutas. Samtidigt som du gräver efter godbitarna i påskägget har vi på redaktionen grävt fram godbitarna från våra bokhyllor. Glad påsk och glad läsning önskar vi med tipsen här nedan!

sabunimadestam1
Ledarskap

Statsvetaren om vilken ledarstil Liberalerna nu behöver

Under fredagen kom beskedet att Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni fattat beslutet att avgå. Med fem månader kvar till valet blir det Johan Pehrson, Liberalernas gruppledare i riksdagen, som nu tar över arbetet som ny partiledare. Statsvetaren Jenny Madestam ger sin bild av vad som krävs av den nya ledaren i det här läget och vilka egenskaper som gör att en ledare går hem i stugorna.

Utsikt över berget Harder Kulm i kantonen Bern, Schweiz.
Annonssamarbete Chef + Made in Bern

5 skäl att konferera i Schweiz

Aldrig har väl så många arbetsplatser varit i så stort behov av teambuilding som nu. Så varför inte stärka banden med en gemensam resa till Schweiz? Här finns gott om hållbara konferensmöjligheter och mängder med aktiviteter.
Ett finger med ett snöre som påminner
Ledarskap

Många medarbetare? Här är bästa minnesteknikerna

Kommer du ihåg de där detaljerna kring vad en av dina medarbetare berättade om sin semester så att du kan återkoppla och få medarbetaren att känna sig sedd? Vi blir allt sämre på att utnyttja hjärnans minneskapacitet.