6trenderinomledarskap

De 6 hetaste trenderna inom ledarskap just nu

Innovativa hälsoförmåner, nya sätt att attrahera talanger och hybridledarskapets utmaningar. Det är några av trenderna du inte får missa som chef.

Efter ett skälvande och oroligt år är våren en extra tid för att ta nya tag, både när det gäller ditt eget ledarskap och organisationen som sådan. Vi har mejslat ut sex viktiga ledarskapsfrågor som kommer att ta plats under året.

1. Den hybrida organisationen: Ledarskap på distans och halvdistans

Att som chef leda medarbetare på plats och på distans samtidigt kommer att vara en utmaning framöver. Hur får man till ett möte där alla känner sig inkluderade när några är i rummet och andra på ett laggande wifi? Och hur undviker man att omedvetet gynna de som finns på plats? Forskning visar att distansarbete kan påverka lönen negativt, och att hemifrån-arbetarna riskerar att ”glömmas bort” om inte chefen ser upp.

Spotify är ett av företagen där hybridvärlden redan existerar. I veckan lanserades nya satsningen Work from anywhere, där medarbetarna kan arbeta några dagar på kontoret och några dagar hemifrån, men även bo på annan ort och jobba därifrån den största delen av tiden. Just nu byggs alla Spotifys kontor om för att passa den nya verkligheten.

Katarina Berg

Läs också: Så funkar Spotifys nya "jobba där du vill"-koncept

2. Hälsa viktigare än någonsin

Efter drygt ett år av pandemi, karantän och kollektiv framtidsoro har hälsa klättrat högst upp på agendan. Under 2021 kommer frågan att tas på än mer allvar. Arbetsplatser kommer att behöva smittspridningsanpassas, och ny arkitektur kommer att uppstå. Kommer vi till och med att se en revival för de egna rummen? Fokus ligger på både fysiskt och mentalt välbefinnande samt förebyggande hälsoarbete.

Medarbetarnas hälsa talas redan nu om som affärsmål snarare än något extra vid sidan av, och friskvårdsbidragen är numera ett minimikrav. Chef har bland annat skrivit om Mimer i Västerås, som jobbar hårt med sina hälsosatsningar – och mäter det i mål som att 95 procent av medarbetarna ska rekommendera dem som arbetsgivare, samt räknar på hur mycket pengar de tjänar på att personal inte blir långtidssjukskriven.

Wivecka Ljungh, Bostadsbolaget Mimer

Läs också: Företagets nya friskvårdssatsning: ”16 weeks of health”

3. Nya förmåner attraherar talanger

Distansarbetet har också lett till helt nya sätt att attrahera talanger: myndigheten Lantmäteriet ger 5000 kronor till alla medarbetare för att köpa utrustning till hemmakontoret, Mimer erbjuder hälsocoacher i stället för massage på kontoret, RFSL har ökat sin friskvårdstimme till 30 minuter om dagen.

Att kunna bo längre ifrån storstäder men jobba på distans innebär att rekrytering på riktigt kan ske efter kompetens när det geografiska avståndet blir underordnat, och att mångfald kan prioriteras.

I en tid då vår förmåga hela tiden måste upskillas, blir en generös kompetensutvecklingspolicy en möjlighet att attrahera medarbetare som vill fortsätta att utvecklas.

Katarina Zetterqvist, verksamhetsområdesansvarig HR, Lantmäteriet

Läs också: Här får de anställda 5000 kronor till hemmakontoret

4. Arbetsmiljö i fokus

Efter det första skälvande året då vi alla lärde oss att stänga av mikrofonen i videomötena kommer de mer långsiktiga ledarskapsfrågorna på distans: Hur upptäcker jag som chef sexuella trakasserier, mobbning eller missbruk online som chef? Eller om någon är ensam eller inte mår bra? Och vad gör jag om jag blir utsatt själv? Forskning vid Malmö universitet visar att det är chefer som drabbas allra hårdast av mobbning online.

Att arbetsgivaren har ansvar för hemmajobbarnas ergonomiska situation blev tydligt förra året, men nu kommer lagar och rekommendationer bli tydligare i praktiken: Vem betalar elen, bredbandet och stolen, och vems försäkring gäller om hemmajobbaren ramlar i trappan och stukar foten?

Som chef gäller det att skapa en tydlig och bra kultur som medarbetarna vill stanna i, mår bra av och kan vara kreativa i. Det kommer även att bli ännu viktigare att stärka sitt varumärke internt, för att få medarbetarna att stanna kvar – för risken finns att medarbetarna blir mindre lojala med sin arbetsgivare på distans.

Hemma-arbetare

Läs också: Forskare varnar: Hemifrån-arbete kan ge sämre lön

5. Flexibla arbetstider – eller inte?

Att jobba fyra dagar i veckan med samma lön har varit i ropet ett bra tag. Finlands premiärminister Sanna Marin föreslog redan innan hon tillträdde att landet konsekvent bör införa fyra dagars arbetsvecka för att människor ska få mer familjetid. När Microsoft i Japan drog ner arbetstiden med åtta timmar i veckan under en månad i fjol ökade produktiviteten med 40 procent. Sociala medie-företaget Buffer såg under corona en minskning av stressnivåer efter bara en månads test av fyradagarsveckan. Flexiblare arbetstider lär bli allt vanligare i framtiden, och även en konkurrensfördel för företag vid rekrytering.

Samtidigt har andra yrkesgrupper jobbat mer än någonsin det senaste året, krislägesavtal har aktiverats för första gången någonsin och många väntar fortfarande på den utlovade semestern.

Företag med målstyrda arbetsuppgifter kommer förmodligen att få än mer flexibla arbetstider, medan andra yrken inte har möjlighet till det. Risken är att det ur ett större perspektiv är medel- och överklassyrken som kan bli flexibla, medan arbetarklassyrken inte kan. Här behövs tydlig kommunikation och ett ansvarstagande ledarskap för att hålla ihop organisationen mot gemensamma mål.

6. Ett krismedvetet ledarskap

”Det enda man vet om en kris är att om man inte har övat och bestämt vem som ska göra vad så är man inte förberedd”, sa överbefälhavare Micael Bydén på Chefdagen i höstas, och betonade vikten av att öva på att vara beredd på det okända.

Förändring kommer att fortsätta att vara det nya normala. Ingen kommer längre att missa att fylla på sina beredskapslager, såväl de mentala som de fysiska, utan vill stå rustade för oväntade händelser.

I kris blir ledarskapet allt viktigare – men fallen blir också högre för de ledare som inte lever upp till förväntningarna. Här har vi sett exempel som Dan Eliasson, som fick gå efter att ha åkt på semester under julen, Donald Trumps dramatiska fall och reaktionerna mot de chefer som gått före i vaccinkön.

Micael Bydén, Cissi Elwin och Anders Tegnell (collage)

Läs också: Toppchefernas ledarskapstrender – på Chefdagen

Lena Lid Falkman - Leda på distans
Distanskurs start 14 april

Så kan du leda på distans

Att jobba tillsammans, fast åtskilda, kräver en särskild sorts ledarskap. Handels­högskolans Lena Lid Falkman hjälper dig bli en bra distansledare både under pandemin, men också framöver, då vi ska kunna utnyttja kompetens över hela världen.

Relaterade artiklar

sjalvledarskapvalmaende
Arbetsmiljö

Ny studie: Självledarskap ger ökat välmående

Människor som utövar självledarskap blir bättre på att hantera osäkerhet, samarbeta med andra och att sätta gränser mellan jobb och fritid, visar en ny studie. 
Maria Geijer på Morot & Co ger råd om hur du knyter dina kunder närmare. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

Så enkelt tar du klivet närmare kunden

Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co

snovitledarskap
Ledarskap

Kan Snövit lära dig om ledarskap?

Sagor och klassiska myter kan visa vägen i din fortsatta karriär. Även om du inte tolkar budskapen bokstavligt, finns intressanta lärdomar att hämta för arbetslivet.
chefensutmaningar1800
Ledarskap

Chefens 5 största utmaningar 2021 – enligt medarbetarna

Engagerade medarbetare ger ökad produktivitet och färre sjukdagar. Men vissa saker sänker engagemanget rejält, visar en ny rapport från Netigate.
De tre finalisterna till Årets Chef 2021
Ledarskap

Här är finalisterna – till Årets Chef 2021!

Vem blir Årets Chef 2021? Här är de tre finalisterna som har chans att vinna titeln den 11 mars! De är uvalda genom en gedigen juryprocess bland hundratals nominerade.
Spargris som sjunker ner i vatten
Beslutsfattande

Ny forskning: Därför misslyckas mångmiljardprojekt

Lars Löfgren, forskare vid Försvarshögskolan, går i en avhandling till botten med varför prestigefyllda jätteprojekt så ofta misslyckas. ”Den här typen av projekt tenderar att styras av individer med starka maktambitioner som inte är mottagliga för riskanalyser”, säger han. 
anna_hellman3
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Gör dig startklar att leda i förändring

En rejäl kunskapsinvestering – i exakt rätt tid. ”Det är bland det bästa som har hänt mig!”, säger Anna Hellman, vd, om sin Executive MBA från Stockholms universitet.

ruben-o%cc%88stlund
Ledarskap

Ruben Östlund om pappakrocken: ”Jag skämdes lite för att jag var så besatt av mitt arbete”

När jobb och föräldraroll krockar kan det bli tufft. ”Jag hade en period i mitt liv när jag kände att jag kanske inte var tillräckligt närvarande för mina barn”, berättar regissören Ruben Östlund i podden Chef Dilemma.