6trenderinomledarskap

De 6 hetaste trenderna inom ledarskap just nu

Innovativa hälsoförmåner, nya sätt att attrahera talanger och hybridledarskapets utmaningar. Det är några av trenderna du inte får missa som chef.

Efter ett skälvande och oroligt år är våren en extra tid för att ta nya tag, både när det gäller ditt eget ledarskap och organisationen som sådan. Vi har mejslat ut sex viktiga ledarskapsfrågor som kommer att ta plats under året.

1. Den hybrida organisationen: Ledarskap på distans och halvdistans

Att som chef leda medarbetare på plats och på distans samtidigt kommer att vara en utmaning framöver. Hur får man till ett möte där alla känner sig inkluderade när några är i rummet och andra på ett laggande wifi? Och hur undviker man att omedvetet gynna de som finns på plats? Forskning visar att distansarbete kan påverka lönen negativt, och att hemifrån-arbetarna riskerar att ”glömmas bort” om inte chefen ser upp.

Spotify är ett av företagen där hybridvärlden redan existerar. I veckan lanserades nya satsningen Work from anywhere, där medarbetarna kan arbeta några dagar på kontoret och några dagar hemifrån, men även bo på annan ort och jobba därifrån den största delen av tiden. Just nu byggs alla Spotifys kontor om för att passa den nya verkligheten.

Katarina Berg

Läs också: Så funkar Spotifys nya "jobba där du vill"-koncept

2. Hälsa viktigare än någonsin

Efter drygt ett år av pandemi, karantän och kollektiv framtidsoro har hälsa klättrat högst upp på agendan. Under 2021 kommer frågan att tas på än mer allvar. Arbetsplatser kommer att behöva smittspridningsanpassas, och ny arkitektur kommer att uppstå. Kommer vi till och med att se en revival för de egna rummen? Fokus ligger på både fysiskt och mentalt välbefinnande samt förebyggande hälsoarbete.

Medarbetarnas hälsa talas redan nu om som affärsmål snarare än något extra vid sidan av, och friskvårdsbidragen är numera ett minimikrav. Chef har bland annat skrivit om Mimer i Västerås, som jobbar hårt med sina hälsosatsningar – och mäter det i mål som att 95 procent av medarbetarna ska rekommendera dem som arbetsgivare, samt räknar på hur mycket pengar de tjänar på att personal inte blir långtidssjukskriven.

Wivecka Ljungh, Bostadsbolaget Mimer

Läs också: Företagets nya friskvårdssatsning: ”16 weeks of health”

3. Nya förmåner attraherar talanger

Distansarbetet har också lett till helt nya sätt att attrahera talanger: myndigheten Lantmäteriet ger 5000 kronor till alla medarbetare för att köpa utrustning till hemmakontoret, Mimer erbjuder hälsocoacher i stället för massage på kontoret, RFSL har ökat sin friskvårdstimme till 30 minuter om dagen.

Att kunna bo längre ifrån storstäder men jobba på distans innebär att rekrytering på riktigt kan ske efter kompetens när det geografiska avståndet blir underordnat, och att mångfald kan prioriteras.

I en tid då vår förmåga hela tiden måste upskillas, blir en generös kompetensutvecklingspolicy en möjlighet att attrahera medarbetare som vill fortsätta att utvecklas.

Katarina Zetterqvist, verksamhetsområdesansvarig HR, Lantmäteriet

Läs också: Här får de anställda 5000 kronor till hemmakontoret

4. Arbetsmiljö i fokus

Efter det första skälvande året då vi alla lärde oss att stänga av mikrofonen i videomötena kommer de mer långsiktiga ledarskapsfrågorna på distans: Hur upptäcker jag som chef sexuella trakasserier, mobbning eller missbruk online som chef? Eller om någon är ensam eller inte mår bra? Och vad gör jag om jag blir utsatt själv? Forskning vid Malmö universitet visar att det är chefer som drabbas allra hårdast av mobbning online.

Att arbetsgivaren har ansvar för hemmajobbarnas ergonomiska situation blev tydligt förra året, men nu kommer lagar och rekommendationer bli tydligare i praktiken: Vem betalar elen, bredbandet och stolen, och vems försäkring gäller om hemmajobbaren ramlar i trappan och stukar foten?

Som chef gäller det att skapa en tydlig och bra kultur som medarbetarna vill stanna i, mår bra av och kan vara kreativa i. Det kommer även att bli ännu viktigare att stärka sitt varumärke internt, för att få medarbetarna att stanna kvar – för risken finns att medarbetarna blir mindre lojala med sin arbetsgivare på distans.

Hemma-arbetare

Läs också: Jobba hemifrån – en karriärfälla?

5. Flexibla arbetstider – eller inte?

Att jobba fyra dagar i veckan med samma lön har varit i ropet ett bra tag. Finlands premiärminister Sanna Marin föreslog redan innan hon tillträdde att landet konsekvent bör införa fyra dagars arbetsvecka för att människor ska få mer familjetid. När Microsoft i Japan drog ner arbetstiden med åtta timmar i veckan under en månad i fjol ökade produktiviteten med 40 procent. Sociala medie-företaget Buffer såg under corona en minskning av stressnivåer efter bara en månads test av fyradagarsveckan. Flexiblare arbetstider lär bli allt vanligare i framtiden, och även en konkurrensfördel för företag vid rekrytering.

Samtidigt har andra yrkesgrupper jobbat mer än någonsin det senaste året, krislägesavtal har aktiverats för första gången någonsin och många väntar fortfarande på den utlovade semestern.

Företag med målstyrda arbetsuppgifter kommer förmodligen att få än mer flexibla arbetstider, medan andra yrken inte har möjlighet till det. Risken är att det ur ett större perspektiv är medel- och överklassyrken som kan bli flexibla, medan arbetarklassyrken inte kan. Här behövs tydlig kommunikation och ett ansvarstagande ledarskap för att hålla ihop organisationen mot gemensamma mål.

6. Ett krismedvetet ledarskap

”Det enda man vet om en kris är att om man inte har övat och bestämt vem som ska göra vad så är man inte förberedd”, sa överbefälhavare Micael Bydén på Chefdagen i höstas, och betonade vikten av att öva på att vara beredd på det okända.

Förändring kommer att fortsätta att vara det nya normala. Ingen kommer längre att missa att fylla på sina beredskapslager, såväl de mentala som de fysiska, utan vill stå rustade för oväntade händelser.

I kris blir ledarskapet allt viktigare – men fallen blir också högre för de ledare som inte lever upp till förväntningarna. Här har vi sett exempel som Dan Eliasson, som fick gå efter att ha åkt på semester under julen, Donald Trumps dramatiska fall och reaktionerna mot de chefer som gått före i vaccinkön.

Micael Bydén, Cissi Elwin och Anders Tegnell (collage)

Läs också: Toppchefernas ledarskapstrender – på Chefdagen

Relaterade artiklar

mall-webb-bild-kopiera
Ledarskap

Framtidens kvinnliga ledare 2022: "Man behöver inte vara den traditionella ledaren"

Under tisdagen utsåg Sveriges chefsorganisation Ledarna Framtidens kvinnlig ledare 2022. Vinnaren blev Jenny Jonsson som både är vd på fastighetsbolaget ByggVesta och medgrundare och ordförande i Yalla Rinkeby, ett projekt för kvinnor som befinner sig långt från arbetsmarknaden. ” Det betyder väldigt mycket att kunna vara en förebild för andra unga kvinnor som eftersträvar att bli ledare och ta chefspositioner”.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
Prispokaler
Ledarskap

Sveriges Radio utsedd till den mest jämställda arbetsplatsen

Vad har Uniper, Sveriges Radio och Sveriges Riksbank gemensamt? Samtliga toppar varsin kategori i Nyckeltalsinstitutets årliga kartläggning över 2021 års mest attraktiva, jämställda respektive hälsosamma arbetsgivare i Sverige. Resultatet grundar sig på drygt 650 000 medarbetares faktiska arbetsvillkor.

miat-768x432
Ledarskap

Fem sätt att hantera oro och växa som chef

Knappt hälften av cheferna känner sig emellanåt som en bluff, visar Chefs undersökning. Mia Törnblom säger att det inte är så konstigt om man känner att man tappat lite lite självkänsla i rollen som ledare under pandemin. Här ger hon fem tips på sätt att hantera oro som dessutom kan få dig att växa som chef. 

Collage med bokomslag på ett träbord med påskägg och påskblommor.
Ledarskap

Glad påsk önskar redaktionen med dessa boktips

Påsken kan vara den mest avkopplande ledigheten vi har. Inga julklappar som ska jagas och ingen lång semester som ska planeras. Nu ska det ätas godis och njutas. Samtidigt som du gräver efter godbitarna i påskägget har vi på redaktionen grävt fram godbitarna från våra bokhyllor. Glad påsk och glad läsning önskar vi med tipsen här nedan!

sabunimadestam1
Ledarskap

Statsvetaren om vilken ledarstil Liberalerna nu behöver

Under fredagen kom beskedet att Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni fattat beslutet att avgå. Med fem månader kvar till valet blir det Johan Pehrson, Liberalernas gruppledare i riksdagen, som nu tar över arbetet som ny partiledare. Statsvetaren Jenny Madestam ger sin bild av vad som krävs av den nya ledaren i det här läget och vilka egenskaper som gör att en ledare går hem i stugorna.

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
Ett finger med ett snöre som påminner
Ledarskap

Många medarbetare? Här är bästa minnesteknikerna

Kommer du ihåg de där detaljerna kring vad en av dina medarbetare berättade om sin semester så att du kan återkoppla och få medarbetaren att känna sig sedd? Vi blir allt sämre på att utnyttja hjärnans minneskapacitet.