Så hanterar arbetsgivarna coronakrisen

Varsel, löneavdrag och slopad karensdag. Coronasmittans följdverkningar för arbetslivet blir större för varje timme. Så här hanterar några svenska arbetsgivare situationen. På Spotify ombeds samtliga anställda jobba hemifrån och grundaren Daniel Ek skriver på Twitter att han hoppas att andra företag att följa efter initiativet.

Beslutsfattande
Publicerad
Till höger: Daniel Ek, grundare av Spotify. Bilden är ett montage.

Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket med flera myndigheter: Uppmanar till två veckors arbete hemifrån för anställda som varit i coronadrabbade länder och riskområden, även om de saknar symptom.

Spotify: Rekommenderar samtliga medarbetare att arbeta hemifrån de närmaste två veckorna. Grundaren Daniel Ek twittrade på tisdagen: ”Jag har bett Spotifyanställda arbeta hemifrån de närmaste två veckorna pga den höjda risken för COVID-19. Vi har alla en skyldighet att fördröja spridningen av viruset och därmed det förväntade trycket på vårt sjukvårdssystem. Jag hoppas andra företag i Sverige följer efter.”

Hotellbranschen: Varslar personal sedan reserestriktioner och oro lett till att bokningarna rasat med upp till 20 procent. Bland annat har tjugofem tjänster har varslats från Clarion Hotel Post i Göteborg och elva tjänster från anläggningen på Malmö Live.

SAS: Ber sina medarbetare att sänka lönerna med 20 procent, med oförändrad arbetstid, på grund av minskat resande.

Schibsted: Mediekoncernen avskaffar karensavdraget för samtliga anställda och betalar sjuklön från första dagen, för att underlätta för anställda att gå hem om de känner sig krassliga.

Ikea: Två veckors arbete hemifrån för den som besökt ett riskområde. De som inte kan jobba hemifrån uppmanas ändå stanna hemma, och får betalt under tiden. Reserestriktioner till och från Kina, Italien och Sydkorea. Ser över internationella jobbresor generellt.

H&M: Två veckors hemmavaro för den som besökt ett riskområde. Stoppade affärsresor till och från Kina, rekommendationen är också att undvika resor till och från Hongkong, Macau, Taiwan, Sydkorea och Italien.

McDonalds: Två veckors hemmavaro för den som besökt ett riskområde. Fler städrundor med bland annat ökad rengöring av dörrhandtag och touchskärmar.

Ica Gruppen: Två veckors hemmavaro för anställda som befunnit sig i riskområden.

Astra Zeneca: Två veckors hemarbete för den som besökt ett riskområde. Reserestriktioner för resor till Kina, Italien, Iran och Sydkorea.

Scania: Hanteras från fall till fall, men den som varit i drabbad region och uppvisar influensaliknande symtom kan komma att uppmanas stanna hemma i två veckor.

SCA: Reserestriktioner för drabbade regioner.

Källa: DN, Expressen, Aftonbladet, TT, Hotellrevyn

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden