Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Cheferna och ledarna som sommarpratar i år

Årets sommarpratare i P1 är presenterade, och inleder gör Greta Thunberg – som yngsta sommarvärd någonsin. Men även många andra chefer och ledare finns med på listan.

Ledarskap
Publicerad
Greta Thunberg, Micael Bydén, Mona Sahlin

En Spotify-grundare, en Klarna-grundare och en före detta partiledare – men också en chefsdirigent och en statsepidemiolog. Ja, listan med människor som kan tänkas ha ett och annat att säga om ledarskap är lång när Sveriges Radio presenterar årets sommarpratare.

Här är några exempel på chefer och ledare som tar plats med blomsterkransen i håret i sommar:

JUNI

20 Greta Thunberg, klimataktivist
Började i augusti 2018 skolstrejka för klimatet utanför riksdagen i Stockholm vilket inspirerat miljontals elever världen över. Har 17 miljoner följare i sociala medier och utsågs till Årets person 2019 av Time Magazine.

23 Mona Sahlin, f.d politiker
Varit aktiv i politiken i 40 år och partiledare för Socialdemokraterna som första kvinnan på posten. Har varit vice statsminister, arbetsmarknadsminister och integrationsminister.

24 Anders Tegnell, infektionsläkare, statsepidemiolog
Sveriges mest välkända röst om coronavirusets spridning och dödlighet. Är statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten sedan 2013.

27 Micael Bydén, överbefälhavare
Sveriges överbefälhavare sedan fem år tillbaka och ansvarig för landets säkerhet. Har varit flygvapenchef, flygattaché i Washington och regional stabschef för Isaf-styrkan i Afghanistan.

30 Niklas Adalberth, företagsledare, entreprenör
Medgrundare till betaltjänstföretaget Klarna som han lämnade efter drygt ett decennium för att starta välgörenhetsstiftelsen Norrsken Foundation, som investerar i företag med ambition att förbättra världen.

JULI

Staffan de Mistura, diplomat
Har arbetat drygt 40 år inom FN och medlat i ett 20-tal konflikthärdar världen runt. Varit biträdande utrikesminister i Italien, ordförande i Europeiska fredsinstitutet, generaldirektör för Världsnaturfonden i Italien och intendent på Villa San Michele på Capri. Utnämndes till Årets svensk i världen 2016.

Therese Lindgren, influencer
En av Sveriges största Youtubers med den första svensktalande kanalen som fått över en miljon prenumeranter. Följs på Instagram av en miljonpublik och är den som förra året engagerat flest svenskar på sociala medier enligt Medieakademien.

Cathrine Winnes, chefsdirigent
Framstående orkesterledare som dirigerat alla symfoniorkestrar i Sverige och Norge. Är chefsdirigent och konstnärlig ledare för Blåsarsymfonikerna i Stockholm. Tog diplomexamen som orkesterledare på Norges Musikhögskola 2004 som första kvinna någonsin. Var dirigent och programledare i SVT-serien She composes like a man förra året och är känd för att lyfta fram bortglömda kvinnliga kompositörer.

Anders Borg, f.d finansminister
Var Sveriges finansminister under åtta år och utsågs till EU:s bästa finansminister av tidningen Financial Times 2011. Kom i november ut med memoarboken Finansministern.

17 Kjell A. Nordström, ekonomie doktor, föreläsare, författare
Världsledande inom forskning på multinationella företag och en internationellt efterfrågad talare. Är rådgivare till regeringar och företag, om globalisering och företagsstrategier.

19 Gunilla von Platen, företagsledare, entreprenör
Grundare av kundserviceföretaget Xzakt Kundrelation och idag delägare i det globala kundservicebolaget Transcom Worldwide med 27 000 anställda. Även vice ordförande i UN Woman Sverige och ambassadör för Prins Daniels Fellowship. Bygger nu ett barnhem i Syrien. Håller föredrag på skolor i landet för att inspirera unga att bli entreprenörer.

23 Karin Smirnoff, författare och vd
Debutromanen Jag for ner till bror nominerades till Augustpriset 2018 och utsågs till Årets bästa roman av Svenska Bokhandelsmedhjälparföreningen. Kort därefter kom uppföljaren Vi for upp med mor, och senast Sen for jag hem. Är vd för ett trävaruföretag i Piteå.

AUGUSTI

Martin Lorentzon, IT-entreprenör, företagsledare
En av grundarna av musiktjänsten Spotify 2006 och sitter i styrelsen. Utsågs till Årets svensk i världen 2014. ”Jag berättar om entreprenörskap, vad som har påverkat mig och hur man startar ett företag.”

12 Johan H. Andresen, företagsledare
En av Norges mest kända affärsmän. Investerar i sociala entreprenörer, till exempel konsultbolag som bara har anställda med Aspergers syndrom, gatutidningar och träning för personer med begynnande demens. Tog initiativet till Nordisk Mikrofinansinitiativ som ger mikrolån till personer i fattigare länder.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden