Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Chefer väljer bort unga med dålig skrivförmåga

Nära hälften av Sveriges chefer har valt bort unga arbetssökande på grund av bristande skrivkunnighet. Och nästan var femte chef anser att unga medarbetares skrivförmåga inte motsvarar de krav som finns i branschen.

Ledarskap
Publicerad
Ung person som skriver på laptop

Det visar en ny undersökning från Novus, på uppdrag av Utbildningsradion, bland över 1000 chefer kring ungas (18-25 år) skrivkunnighet.

47 procent av cheferna har minst en gång valt bort personer i en rekrytering på grund av att den sökande har bristande förmåga att uttrycka sig i skrift, trots att hen i övrigt motsvarat rekryteringskraven. Undersökningen visar också att 89 procent av cheferna tycker att det är viktigt att de unga de anställer kan uttrycka sig i skrift.

Var femte chef (21 procent) bedömer sina unga medarbetares skrivförmåga som dålig, och 18 procent anser att deras skrivförmåga inte motsvarar de krav som finns i branschen. Att anpassa språket utifrån situationen och mottagaren är den främsta bristen chefer upplever bland unga anställdas skrivförmåga.

”Det påverkar deras möjligheter att få ett utökat ansvar, kundkontakt och möjlighet att avancera inom företaget”, svarar en chef i undersökningen på frågan om vilka konsekvenser det kan få för en anställd när skrivförmågan inte motsvarar kraven.

”De medarbetare som har svårt att uttrycka sig manifesterar detta genom att ha fler sjukdagar än genomsnittet och de hamnar oftare i konflikter med både andra medarbetare och kunder. Konsekvenserna blir att de medarbetare som har svårt att uttrycka sig ”flyttas bakåt” i linjen och hamnar på positioner där de inte kan göra så mycket skada”, menar en annan chef.

Men oförmågan att göra sig förstådd får även konsekvenser för hela företaget, enligt flera av de svarande. ”Bristande meningsuppbyggnad och felstavning har lett till att felaktiga läkemedel skrivits ut” och ”Det har fått juridiska följder när en mening har varit omöjlig att förstå”, uppger andra chefer som konsekvenser för företagets del.

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Utbildningsradion.Syftet med undersökningen är att undersöka chefers uppfattning och inställning till ungas (18-25 år) skrivkunnighet. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Målgruppen har kontrollerats med frågor om bl.a. chefstyp, bransch och sektor.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden