chefensutmaningar1800

Chefens 5 största utmaningar 2021 – enligt medarbetarna

Engagerade medarbetare ger ökad produktivitet och färre sjukdagar. Men vissa saker sänker engagemanget rejält, visar en ny rapport från Netigate.

Forskning visar att engagerade medarbetare både är mer produktiva och har färre sjukdagar än andra på arbetsplatsen. Att skapa engagemang för jobbet är därför ett viktigt mål för de flesta arbetsgivare. Och viktigare än någonsin under pandemin. Men hur gör man?

Genom panelundersökningar med 3000 yrkesverksamma personer har undersökningsföretaget Netigate identifierat vad medarbetarna själva önskar från sina arbetsgivare för att känna mer engagemang.

Här är 5 av chefens utmaningar under 2021, enligt rapporten:

Kontakten med kollegorna

Oavsett ålder, kön eller typ av företag trivs Sveriges medarbetare bra med sina kollegor. Men majoriteten av medarbetarna upplever att det sociala arbetslivet med kollegorna har försämrats på grund av hemarbetet. Nästan 3 av 10 tycker även att samarbetet inom teamet har blivit sämre. En utmaning för många arbetsgivare kommer att vara att stärka samarbetet och gemenskapen under perioder av hemarbete.

Stressen

Endast hälften av Sveriges medarbetare upplever att arbetsgivaren tar stressfrågor på allvar. Trots att rapporten visar att en engagerande ledning bidrar till medarbetarnas psykiska välmående genom att aktivt motarbeta onödig stress, orättvisor och oönskade beteenden.

Stressförebyggande åtgärder har stor påverkan på engagemangsfaktorn. Medarbetare som ofta upplever stress är betydligt mindre lojala mot sin arbetsgivare och har betydligt lägre förtroende för ledningen och sina chefer.  Medarbetare som ofta upplever stress är även mer benägna att byta arbetsgivare.

featured

Läs också: Guide: Så stöttar du utmattade medarbetare

Kommunikationen

En engagerande chef är bra på att motivera sina medarbetare, är transparent i sin kommunikation och sätter tydliga mål för sina anställda. Hen ger regelbundet återkoppling i form av konstruktiv feedback och uppskattning för medarbetarnas arbetsinsatser, tycker de svarande.

Rapporten visar att chefernas förmåga att motivera sina medarbetare kan stärkas hos många arbetsgivare i Sverige. Nästan var femte medarbetare anser att chefen inte är bra på att ge feedback. Ungefär lika många tycker att chefen inte är tydlig i sin kommunikation. Och 3 av 10 upplever att internkommunikationen har blivit sämre i och med hemarbetet.

Chefer vars team arbetar på distans på grund av pandemin har under denna tid en extra utmaning i att anpassa sitt ledarskap efter den nya situationen.

Den personliga utvecklingen

Många medarbetare skulle vilja få fler möjligheter till personlig utveckling på arbetet. Åldersgruppen 41-60 upplever extra mycket att behovet av utveckling inte tillgodoses på arbetet. Att erbjuda fler möjligheter till denna mer seniora grupp kan höja engagemanget i gruppen

Nyanställda är ofta nöjda med sin roll, sina arbetsuppgifter och utvecklingsmöjligheterna. Det tyder på en bra onboardingprocess på många svenska arbetsplatser.

Person i grå tröja som är ny på jobbet och jobbar hemifrån vid sin dator

Läs också: Onboarding på distans: Så lyckas du

Distansarbetet

Organisationer som lyckas upprätthålla en bra kommunikation under perioder av hemarbete har en större chans att hålla engagemanget bland medarbetarna högt, enligt undersökningen.

  • 70 procent av medarbetarna som har arbetat helt eller delvis hemifrån är nöjda med hur deras arbetsgivare har hanterat situationen.
  • 48 procent känner att deras produktivitet har ökat när de har arbetat hemifrån.
  • 26 procent ser ingen skillnad, medan lika många ser en minskad produktivitet. En fördel med hemarbetet är att medarbetarna upplever större möjlighet att själva planera arbetsuppgifterna och upplever en bättre balans mellan arbete och fritid.

De positiva effekterna av hemarbetet kan, om de hanteras rätt av chefer och ledare, leda till ett ökat engagemang. Det finns dock också negativa effekter av hemarbete, som riskerar att minska medarbetarengagemanget. Bland medarbetarna som inte trivs med hemarbete är till exempel äldre (50+) och manliga medarbetare överrepresenterade. För arbetsgivare är det viktigt att säkerställa att samtliga medarbetare mår bra och trivs i sin arbetssituation.

”Medarbetare upplever hemarbete på väldigt olika sätt och detta påverkar både arbetsmiljö och produktivitet. Därför är det viktigt med ett individanpassat ledarskap med dialog och feedback”, säger professor Stefan Tengblad, Göteborgs Universitet, i rapporten.

När medarbetarna själva får bestämma hur stor del av arbetstiden de skulle arbeta hemma är det genomsnittliga svaret 53 procent av tiden.

Katarina Zetterqvist, verksamhetsområdesansvarig HR, Lantmäteriet

Läs också: Här får de anställda 5000 kronor till hemmakontoret

Relaterade artiklar

davos-sajt_intervjuperson
Ledarskap

Fem lärdomar från ledarskapseliten

Nu är Världsekonomiskt forum igång, den årliga internationella konferensen där ledarskapseliten sätter agendan. Här är lärdomarna du kan ta med dig som chef.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Till vänster: en övervakningskamera och ett folkhav. Till höger: En kvinna på ett kontor med munskydd på sig.
Ledarskap

Hybridbråk och metavärldar – här är ditt chefsår 2022

Nytt år, nya utmaningar i ditt ledarskap. Vad behöver du ta tag i 2022? En hel del, visar det sig i Chefs framtidsspaning. Men misströsta inte – det här kan bli riktigt spännande!

En kvinna i gul kavaj sitter framför en laptop i soffan och gäspar.
Ledarskap

Trendspaning: Snart dags för avatarer på morgonmötena

Avatarer på de digitala mötena och initiativ som för människor samman – det är några av de trender vi ser inför det kommande året. 

Fyrverkerier mot en mörk himmel.
Ledarskap

Topplistan: De 10 mest lästa artiklarna på chef.se 2021

Kan du ha missat några av guldkornen på chef.se? Spana in vår lista på årets mest lästa artiklar på sajten.

Annemarie Gardshol står utomhus en vinterdag.
Ledarskap

PostNords koncernchef: ”Det fanns en enorm revanschlystnad”

Jätteförluster, rekordlågt förtroende och oro internt. Annemarie Gardshol, koncernchef på PostNord, tog till en diamantformad ledarskapsmetod för att vända det tuffa läget.”Jag möttes av en enorm revanschlystnad i organisationen när jag började”, berättar hon i podden Chef Dilemma.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
En ung kvinna står med armarna i kors framför en grupp med kollegor.
Ledarskap

”Dagens unga vill leda sig själva”

I boken Aktivt självledarskap utmanar ledarskapsexperten och organisationskonsulten Anna Tufvesson läsaren till självinsikt. Det, menar hon, är grundbulten i självledarskapet.