malin
FOTO: Pressbild.

Chefen Malin, 29, tar mest ansvar i Sverige

Hennes organisation gör det möjligt för unga i Tanzania att få sin högskoleutbildning betald – trots att hon inte färdigställt sin egen. Nu har Malin Cronqvist, 29, blivit utsedd till Sveriges mest ansvarsfulla chef. ”Det känns lite overkligt”, säger hon.

Det var 2015 som Malin Cronqvist på allvar kom igång med hjälporganisationen Help to Help. Efter en resa till ett av världens fattigaste länder, Tanzania, insåg hon vikten av att unga får högskoleutbildning. Men många där har inte råd att betala skolavgiften.

Därför tog hon fram ett nytt crowdfunding-koncept för att det skulle bli enklare – och mer personligt – att bidra. I dag, två år senare, har 40 studenter tagit examen och totalt är det 100 personer som fått högskoleutbildning tack vare givmilda privatpersoner och företag.

 

Nu belönas också Malin Cronqvist, som är grundare och styrelseordförande i Help to Help, för sitt hårda arbete. När ansedda Nordic Business Report ska ranka norra Europas mest ansvarsfulla ledare kommer Cronqvist på tredje plats. Ett glädjebesked som Tidningen Chef fick komma med.

”Är det sant? Jag är överraskad och det känns lite överrumplande. Men det är fantastiskt ärofyllt. Ibland när man jobbar inne på kammaren är man rädd för att inte nå ut”, säger hon.

Skulle du själv säga att du är en ansvarsfull ledare?

”Ja, det hoppas jag. För att vara ansvarsfull måste du vara genuin och autentisk hela vägen. Både utåt, men också inåt för sina medarbetare. Du måste leva som du lär – annars får du ingen hållbar organisation”.

Läs också: Topplista: Här vill framtidens chefer jobba

Det låter som du förordar långsiktighet?

”Jag hade aldrig gjort det jag gör om jag sökte en kortsiktig kickback. Vi tänker bara långsiktigt vilket gör att vi måste tro på det vi gör”.

Att du blev ledare. Var det ett medvetet val eller en slump?

”Jag har varit ledare i olika sammanhang hela livet, som ung framförallt i idrottssammanhang. Det faller sig ofta naturligt för mig att ta en ledarroll men det är inget självändamål. Jag brinner för att se vad vi kan åstadkomma som team”.

Hur tror du själv att du är som ledare?

”Det skulle det vara intressant att fråga mina kollegor om. Men när jag frågar brukar jag få höra att jag är genuin och rak på sak. Tydlig helt enkelt, även när det är tufft. Sedan vill jag gärna vara entusiasmerande och sprida den passion jag har till medarbetarna”.

Till sist: Ni hjälper andra att få en högskoleutbildning. Vad har du själv läst?

”(Skratt) Det här kan låta lite ironiskt, men jag är en som har hoppat av. Jag har en tenta kvar för att få en kandidatexamen i Industriell ekonomi på KTH. En dag kanske jag tar den”.

Topplistan:

1) Selina Juul (Ryssland/Danmark), Stop Wasting Food
2) Steinar Olsen (Norge), Stormberg
3) Malin Cronqvist (Sverige), Help to Help
4) Lise Kingo (Danmark), UN Global Compact
5) Jukka Kurttila (Finland), Finlayson

————

14) Robert Moldén (Sverige), Nema Problema Foundation
16) Sofia Appelgren (Sverige), Mitt liv

Källa: Nordic Business Report

Läs också: 5 superchef avslöjar: Våra mötesknep

Relaterade artiklar

stoppa_radslan
Beslutsfattande

Så hindrar du rädslan – från att sabotera karriären

Ett stort karriärbeslut på gång? Ofta får farhågorna kring det okända överhanden, och vi förblir vid vår trygga läst. Se rädslorna i vitögat och återta kontrollen över dina val!
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
kontorledighet
Beslutsfattande

Därför väljer 4 av 10 chefer att sluta: ”Drunknar i pappersarbete”

Nu visar en studie som Ledarna presenterar skälen till varför nästan hälften av cheferna väljer andra karriärvägar.
utsedd
Beslutsfattande

5 saker framgångsrika ledare gör helt annorlunda

Alla chefer vill leda medarbetare som är motiverade och känner att arbetet är meningsfullt. Men hur gör du för att lyckas? Här är 5 punkter som framgångsrika ledare följer.
itchefer
Beslutsfattande

Forskning: Därför är IT-chefens roll hotad idag

Om IT-chefernas inflytande var stort vid millennieskiftet ser det annorlunda ut idag. Främst är det digitaliseringen som förändrat deras ställning, visar svensk forskning.
mistagen
Beslutsfattande

Vd:ar avslöjar: Största misstagen vi gjorde – i början

Alla toppchefer har någon gång varit ny som chef. Och alla har gjort misstag. Här är några lärdomar från vd:ar som reflekterat över sin första tid som ledare.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
ishtarmoter
Beslutsfattande

Möt Ishtar Touailat – ny krönikör i Chef

Hon tror att digitalisering kan leda till ökad demokrati­sering, hon vågar drömma men är också beredd att kavla upp ärmarna. Chefs nya krönikör, entreprenören och innovationschefen Ishtar Touailat, får människor med sig.