malin
FOTO: Pressbild.

Chefen Malin, 29, tar mest ansvar i Sverige

Hennes organisation gör det möjligt för unga i Tanzania att få sin högskoleutbildning betald – trots att hon inte färdigställt sin egen. Nu har Malin Cronqvist, 29, blivit utsedd till Sveriges mest ansvarsfulla chef. ”Det känns lite overkligt”, säger hon.

Det var 2015 som Malin Cronqvist på allvar kom igång med hjälporganisationen Help to Help. Efter en resa till ett av världens fattigaste länder, Tanzania, insåg hon vikten av att unga får högskoleutbildning. Men många där har inte råd att betala skolavgiften.

Därför tog hon fram ett nytt crowdfunding-koncept för att det skulle bli enklare – och mer personligt – att bidra. I dag, två år senare, har 40 studenter tagit examen och totalt är det 100 personer som fått högskoleutbildning tack vare givmilda privatpersoner och företag.

 

Nu belönas också Malin Cronqvist, som är grundare och styrelseordförande i Help to Help, för sitt hårda arbete. När ansedda Nordic Business Report ska ranka norra Europas mest ansvarsfulla ledare kommer Cronqvist på tredje plats. Ett glädjebesked som Tidningen Chef fick komma med.

”Är det sant? Jag är överraskad och det känns lite överrumplande. Men det är fantastiskt ärofyllt. Ibland när man jobbar inne på kammaren är man rädd för att inte nå ut”, säger hon.

Skulle du själv säga att du är en ansvarsfull ledare?

”Ja, det hoppas jag. För att vara ansvarsfull måste du vara genuin och autentisk hela vägen. Både utåt, men också inåt för sina medarbetare. Du måste leva som du lär – annars får du ingen hållbar organisation”.

Det låter som du förordar långsiktighet?

”Jag hade aldrig gjort det jag gör om jag sökte en kortsiktig kickback. Vi tänker bara långsiktigt vilket gör att vi måste tro på det vi gör”.

Att du blev ledare. Var det ett medvetet val eller en slump?

”Jag har varit ledare i olika sammanhang hela livet, som ung framförallt i idrottssammanhang. Det faller sig ofta naturligt för mig att ta en ledarroll men det är inget självändamål. Jag brinner för att se vad vi kan åstadkomma som team”.

Hur tror du själv att du är som ledare?

”Det skulle det vara intressant att fråga mina kollegor om. Men när jag frågar brukar jag få höra att jag är genuin och rak på sak. Tydlig helt enkelt, även när det är tufft. Sedan vill jag gärna vara entusiasmerande och sprida den passion jag har till medarbetarna”.

Till sist: Ni hjälper andra att få en högskoleutbildning. Vad har du själv läst?

”(Skratt) Det här kan låta lite ironiskt, men jag är en som har hoppat av. Jag har en tenta kvar för att få en kandidatexamen i Industriell ekonomi på KTH. En dag kanske jag tar den”.

Topplistan:

1) Selina Juul (Ryssland/Danmark), Stop Wasting Food
2) Steinar Olsen (Norge), Stormberg
3) Malin Cronqvist (Sverige), Help to Help
4) Lise Kingo (Danmark), UN Global Compact
5) Jukka Kurttila (Finland), Finlayson

————

14) Robert Moldén (Sverige), Nema Problema Foundation
16) Sofia Appelgren (Sverige), Mitt liv

Källa: Nordic Business Report

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

brak
Beslutsfattande

10 frågor att besvara innan du tar chefsjobbet

”Jag gillade inte att vara chef från början och jag gör det ännu mindre nu.” Det avslöjar Anna Bråkenhielm i sin nyutkomna självbiografi "Räkna med bråk".
macro-puzzle-piece-hold-by-man
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

janne
Beslutsfattande

Jan Helin: ”Svårt att läsa spelet”

Han gick från snabbrörliga Aftonbladet, otålig, debattglad och med sista säg om allt, till public service och en roll längre ifrån besluten på kolossen SVT. Hur klarar han av det?

happpe
Beslutsfattande

Fem frågor alla bör svara på innan de blir chefer

Det är inte säkert att en högre lön eller en mer tjänst som ser bättre ut på cv:t kommer göra dig lyckligare eller utveckla dig mer. Här är fem frågor du bör ställa dig innan du tar ett (nytt) jobb som chef.
claudia-olsson
Beslutsfattande

Claudia Olsson: Hitta mening och gör det omöjliga

Hon kallas framtidstekno­­log, driver tre bolag och har bott i sju länder. Claudia Olsson brinner för att göra skillnad på global nivå. Senast var det UD som lyssnade till hennes klokskap.
lantmannen
Beslutsfattande

Lantmännens draknäste förverkligar idéer

Hur kan vi fånga upp innovativa idéer och utveckla dem till färdiga affärskoncept? Det frågade sig Mats Larsson, forsknings- och utvecklingschef på Lantmännen, och två av hans medarbetare. Resultatet blev Växthuset, som lett fram till flera nya produkter.
Lisa Gunnarsson på LinkedIn, Bodil Sidén på Uber och Amelia Adamo
Annonssamarbete Chef + LinkedIn

Toppcheferna: Här är ledarna som lyfte oss

En tuff chef som fick henne att gråta. En förebild som tipsade om en lista som förändrade chefslivet. Och en ledare som fick henne att levla som en Pokémon. Här hyllar toppcheferna Amelia Adamo, Lisa Gunnarsson och Bodil Sidén de kvinnliga chefer som lyfte dem.
ann-marie-begler-webb
Beslutsfattande

F-kassans nya gd – en 'doer'

Ann-Marie Begler tar över posten som GD för Försäkringskassan. Hur axlar hon rollen efter Dan Eliasson?
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden