malin
FOTO: Pressbild.

Chefen Malin, 29, tar mest ansvar i Sverige

Hennes organisation gör det möjligt för unga i Tanzania att få sin högskoleutbildning betald – trots att hon inte färdigställt sin egen. Nu har Malin Cronqvist, 29, blivit utsedd till Sveriges mest ansvarsfulla chef. ”Det känns lite overkligt”, säger hon.

Det var 2015 som Malin Cronqvist på allvar kom igång med hjälporganisationen Help to Help. Efter en resa till ett av världens fattigaste länder, Tanzania, insåg hon vikten av att unga får högskoleutbildning. Men många där har inte råd att betala skolavgiften.

Därför tog hon fram ett nytt crowdfunding-koncept för att det skulle bli enklare – och mer personligt – att bidra. I dag, två år senare, har 40 studenter tagit examen och totalt är det 100 personer som fått högskoleutbildning tack vare givmilda privatpersoner och företag.

 

Nu belönas också Malin Cronqvist, som är grundare och styrelseordförande i Help to Help, för sitt hårda arbete. När ansedda Nordic Business Report ska ranka norra Europas mest ansvarsfulla ledare kommer Cronqvist på tredje plats. Ett glädjebesked som Tidningen Chef fick komma med.

”Är det sant? Jag är överraskad och det känns lite överrumplande. Men det är fantastiskt ärofyllt. Ibland när man jobbar inne på kammaren är man rädd för att inte nå ut”, säger hon.

Skulle du själv säga att du är en ansvarsfull ledare?

”Ja, det hoppas jag. För att vara ansvarsfull måste du vara genuin och autentisk hela vägen. Både utåt, men också inåt för sina medarbetare. Du måste leva som du lär – annars får du ingen hållbar organisation”.

Läs också: Topplista: Här vill framtidens chefer jobba

Det låter som du förordar långsiktighet?

”Jag hade aldrig gjort det jag gör om jag sökte en kortsiktig kickback. Vi tänker bara långsiktigt vilket gör att vi måste tro på det vi gör”.

Att du blev ledare. Var det ett medvetet val eller en slump?

”Jag har varit ledare i olika sammanhang hela livet, som ung framförallt i idrottssammanhang. Det faller sig ofta naturligt för mig att ta en ledarroll men det är inget självändamål. Jag brinner för att se vad vi kan åstadkomma som team”.

Hur tror du själv att du är som ledare?

”Det skulle det vara intressant att fråga mina kollegor om. Men när jag frågar brukar jag få höra att jag är genuin och rak på sak. Tydlig helt enkelt, även när det är tufft. Sedan vill jag gärna vara entusiasmerande och sprida den passion jag har till medarbetarna”.

Till sist: Ni hjälper andra att få en högskoleutbildning. Vad har du själv läst?

”(Skratt) Det här kan låta lite ironiskt, men jag är en som har hoppat av. Jag har en tenta kvar för att få en kandidatexamen i Industriell ekonomi på KTH. En dag kanske jag tar den”.

Topplistan:

1) Selina Juul (Ryssland/Danmark), Stop Wasting Food
2) Steinar Olsen (Norge), Stormberg
3) Malin Cronqvist (Sverige), Help to Help
4) Lise Kingo (Danmark), UN Global Compact
5) Jukka Kurttila (Finland), Finlayson

————

14) Robert Moldén (Sverige), Nema Problema Foundation
16) Sofia Appelgren (Sverige), Mitt liv

Källa: Nordic Business Report

Läs också: 5 superchef avslöjar: Våra mötesknep

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

borsvd
Beslutsfattande

Rekordökning: 65 procent fler kvinnliga vd:ar i Sverige

Antalet kvinnliga vd:ar i Sverige ökar rekordsnabbt. Det gör att Anna kan bli det vanligaste vd-namnet 2026, visar en ny rapport från stiftelsen Allbright.
Torbjörn Lindgren, Invono
Annonssamarbete Chef + Invono

4 vanor att sno från lyckade ledningsgrupper

Digitaliseringen i svenska bolag når inte alltid ända upp i toppen. Ledning och styrelse ligger ofta efter i sina arbetssätt. ”Man lever inte som man lär”, säger Torbjörn Lindgren på Invono.

osjalviskachefer
Beslutsfattande

Osjälviska chefer får en högre lön

Vill du ha många barn och en hög lön? Då bör du vara en osjälvisk chef som gör uppoffringar för dina medarbetares skull, visar en studie från Stockholm Universitet.
annab
Beslutsfattande

10 frågor att besvara innan du tar chefsjobbet

”Jag gillade inte att vara chef från början och jag gör det ännu mindre nu.” Det avslöjar Anna Bråkenhielm i sin självbiografi "Räkna med bråk".
unga
Beslutsfattande

Därför vill varannan ung person bli chef

Chefstillväxten i Sverige ser ljus ut. En ny Sifo-undersökning visar nämligen att hälften av alla unga vill en dag bli chef. Men det är inte främst makt som lockar.

janneeez
Beslutsfattande

Därför gör Jannes ledarskap VM-succé

Sveriges första VM-slutspel på 12 år.

elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

janne
Beslutsfattande

Jan Helin: ”Svårt att läsa spelet”

Han gick från snabbrörliga Aftonbladet, otålig, debattglad och med sista säg om allt, till public service och en roll längre ifrån besluten på kolossen SVT. Hur klarar han av det?

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden