Lös framtiden – träna dina förmågor med IDG
Ledare måste levla upp för att klara riktigt svåra utmaningar för verksamheter och för planeten.
Lösningen? Att träna det vi redan har inom oss: våra mänskliga förmågor.
”Om vi inte jobbar med det inre så kommer vi inte ha en chans att ställa om”, säger Jan Artem Henriksson på det globala succéinitiativet IDG – Inner Development Goals, som får med sig allt från Google och Ikea till Chefakademin.
Det är lätt att överväldigas, förlamas eller låtsas om ingenting när vi står mitt uppe i massiva utmaningar för både företag och samhällen framåt. Men vi måste välja riktning och springa åt rätt håll. Vi måste lära oss att leda oss själva.
”Tyvärr så lägger vi väldigt mycket tid och resurser på att försöka skapa tekniska lösningar, men inte alls lika mycket på det mänskliga”, säger Jan Artem Henriksson som är generalsekreterare och en av grundarna bakom initiativet IDG, Inner Development Goals.
om idg
IDG (Inner Development Goals) är en icke-vinstdrivande stiftelse som har skapat ett gemensamt ramverk med fem dimensioner och 23 förmågor som alla människor kan utveckla för att bli bättre på att möta komplexa utmaningar. Målen kom till som ett svar på frågan om vad som krävs av oss människor för att möta de klimatmål som vi satt upp för att rädda jorden (Agenda 2030)
”Vi behöver förstå skillnaden mellan tekniska och mänskliga utmaningar. Komplicerade tekniska utmaningar, som att bygga ett flygplan eller göra en hjärtoperation, kan vi lära oss om vi är tillräckligt smarta. Du kan gå en läkarutbildning och bli bra på att operera – men utan att du själv måste förändras”, säger Jan Artem Henriksson och fortsätter:
”Men utmaningar som att skapa en hållbar värld, eller arbetsplats, eller att göra människor motiverade – det som kallas adaptiva utmaningar – handlar om att vi behöver utveckla och anpassa oss själva: förändra våra egna beteenden, hur vi förhåller oss till varandra eller till de som tycker annorlunda jämfört med oss.”
Något alla kan träna
Jan Artem Henriksson betonar vikten av att det här är något alla kan göra – utveckla och träna sina mänskliga förmågor.
”Vi kan till exempel bygga medkänsla och vi vet från forskningen att om du blir mer empatisk och medkännande så blir också dina kollegor bättre på den förmågan. Vi växer inte bara enskilt, utan vi sitter ihop och påverkar varandra. Om du blir mer närvarande så kommer det att smitta av sig på mig också, om vi umgås.”
Det låter som en smitta som behövs. En global pandemi som skulle vara önskvärd.
”Väldigt många av de utmaningar som vi står inför, i våra verksamheter och i världen, är ju skapade av människor och kan lösas av mänskligt samarbete. Men då behöver vi goda förmågor. Vi behöver förmågan att tänka långsiktigt och att samarbeta – både över politiska gränser och i företag.”
Inte individfråga
Tillsammans med mer än tusen forskare, praktiker och experter så har IDG skapat ett ramverk med 23 förmågor, i fem olika dimensioner, som alla går att utveckla. Förmågor som är akut nödvändiga att träna, om FN:s Agenda 2030 (med de 17 globala målen för hållbar utveckling) ska bli verklighet.
Förmågor som dessutom lyfter både ledarskap och kultur i våra organisationer.
”Men nu är det viktigt att vi inte lägger det här på den enskilda individen eller chefen, utan på arbetsplatsen. Att vi tillsammans jobbar på att utveckla förmågor som vi tycker är viktiga för oss. Det får vi både mer hållbara och uthålliga ledare och mer hållbara verksamheter generellt”, säger Jan Artem Henriksson.
Snabbtest!
Ta reda på hur mycket psykologisk trygghet som finns i din organisation – och hur den kan öka!
”Goda lobbyister”
IDG har på bara tre år vuxit till ett globalt fenomen och Jan Artem Henriksson har haft en hektisk inledning på hösten. Han har både varit och pratat ledarutveckling i Vita huset och på Richard Bransons egna västindiska ö, för att diskutera IDG och AI-utveckling med de främsta AI-entreprenörerna globalt, för ett ansvarsfullt och ”snällt” AI.
”Vi jobbar mycket mot regeringar, som goda lobbyister. Dessutom med chefer och med våra partnerföretag – till exempel Chefakademin.”
Chefakademin är partner
Chefakademin har sedan länge guidat ledare mot ett grundat och personligt ledarskap. Genom att träna just inre förmågor så stöttar Chefakademin i personlig utveckling. Det finns en matchning på många plan med IDG.
”Vårt samarbete med Chefakademin vilar på delade värderingar: att vi tror på forskningsbaserade perspektiv och att gott ledarskap kan göra skillnad – både för företag, men också bortom det: i familjer, föräldraskap och samhällsansvar”, konstaterar Jan Artem Henriksson.
Policy räcker inte
”IDG handlar inte om att skriva på någon policy, för det gör ingen skillnad. Det handlar om att integrera inre utveckling i vardagen. Och det behöver inte kosta mer pengar. Det behövs bara en vilja från ledningen att medarbetare till och från reflekterar kring förmågor och att man tar den möjligheten vi har att växa och utvecklas i vår professionella roll på större allvar.”
Kom igång med IDG
23 olika förmågor att utveckla – det kan låta lite svettigt för en chef som har mycket annat på sitt bord. Så hur kan en ingång se ut för den som tycker att IDG slår an något och som blir nyfiken?
- Titta på IDG-ramverket, som du hittar här.
- Reflektera först för egen del: var är jag stark? Vilka förmågor har jag redan?
- Förstå sedan att det inte handlar om en individuell resa. IDG är ett gemensamt projekt att bygga en kultur. Frågor att ställa då: Vilka av de här förmågorna värdesätter vi hos oss och främjar hos våra ledare? Vilka förmågor belönas, uppmuntras och hyllas? Och vilka förmågor skulle vi behöva lyfta upp lite mer?
Nyfiken på att veta ännu mer? Delta på IDG Summit 2024 den 16-18 oktober, antingen fysiskt på plats i Stockholm eller digitalt. Kika här på vilka föreläsare och utbildningsspår du tycker är mest intressanta.