Cissi Elwin i TV4: ”Dåligt ledarskap gör folk sjuka”
Psykisk ohälsa står för hälften av alla längre sjukskrivningar på svenska arbetsplatser. Många skulle kunna undvikas visar en ny studie – genom att utbilda chefer.
”Vi vet ju att dåligt ledarskap gör folk sjuka”, säger Chefakademins vd Cissi Elwin i en intervju i TV4.
Sjukskrivningar längre än 60 dagar har rusat i höjden sedan 80-talet. Psykisk ohälsa står nu för hälften av alla längre sjukskrivningar på svenska arbetsplatser och orsakar stora summor i inkomstbortfall för verksamheter, både i form av sjukfrånvaro och minskad produktivitet.
En ny brittisk studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Plos One, visar att utbildning av mellanchefer i psykisk ohälsa kan ge en stor minskning av långtidssjukskrivningar, lägre personalomsättning, högre kundnöjdhet och ökad produktivitet.
”Den här utvecklingen går att stoppa med hjälp av kunskap. Studien fokuserar på just det”, säger Christina Björklund, forskare på Karolinska Institutet, när hon tillsammans med Chefakademins vd Cissi Elwin medverkar i TV4:s Nyhetsmorgon (cirka 1 tim 48 min in i sändningen) med anledning av de nya forskningsresultaten.
”Det är viktigt att utbilda chefer i psykisk ohälsa – och också att utbilda dem i bra ledarskap”, konstaterar Cissi Elwin.
”Vi på Chefakademin lär ut ledarskap som är forskningsbaserat och som bygger på psykologisk trygghet. Om chefer lär sig hur man bygger effektiva team där medarbetarna är trygga och kan visa sig som de är – då undviker man psykisk ohälsa i hög utsträckning.”
Christina Björklund håller med och hakar på:
”Att nå ut som ni gör med kunskap till organisationer är viktigt. Nästa del, som du är inne på: vi kan utbilda hur mycket som helst i de här frågorna, men de måste också implementeras. Det är ledarskap i en del och också policys. Organisationen måste genomsyras av de här tankarna för att det ska hända någonting. Då kan vi stoppa den här utvecklingen.”
Varningstecken på psykisk ohälsa på jobbet
- Att dra sig undan
- Många, korta sjukskrivningar
- Beteendeförändring
Cissi Elwin lyfter också fram att det till stor del är strukturproblem som ligger bakom den ökade pressen i arbetslivet.
”Det är lätt att man ser psykisk ohälsa som ett individproblem. Så har det ju varit med stress och utbrändhet. Man det är faktiskt ett strukturproblem och handlar om hur vi bygger upp våra arbetsplatser.”
”Vi har väldigt mycket osäkerhet i arbetslivet idag. Vi ser att det kryper ner i åldrarna och handlar väldigt ofta om osäkra anställningar. Det finns en bild av att det nya gig-samhället är någonting som unga efterfrågar. Men så är det ju inte riktigt”, säger Cissi Elwin.
”Nej och det finns mycket pengar att spara här för företagen. När man skär ner på vissa saker på en arbetsplats, för att spara pengar, kan resultatet istället blir tvärtom, ifall anställda börjar må dåligt”, säger Christina Björklund.
”Skapar man en psykologisk trygghet på arbetsplatsen, med chefer som har en relation till sina medarbetare och där man kan delegera fullt ut och det är tydligt vilka krav som ställs på en – då skapar man friska och välfungerande team. I forskningen har man sett att de både är mer innovativa och också mycket mera lönsamma, säger Cissi Elwin, och slår fast i TV4-intervjun:
”Att jobba med de frågorna handlar inte om några mjuka värden. Det handlar om ett värde på sista raden för företaget. Det är oekonomiskt att inte jobba så.”