Cissi Elwin: ”Hybridledarskap – vem gör mest rätt egentligen?”
Chefakademin Talks Hybridledarskap är glödhett. Cissi Elwin, vd på Chefakademin, skriver om en fråga som mängder av chefer och verksamheter fortsatt brottas med: Hur leder och jobbar vi bäst när vi delar vår tid mellan kontoret och hemmet?
Vi är helt överväldigade av det enorma intresset för vårt webinar Chefakademin Talks om hybridarbete. Frågan har diskuterats intensivt sedan pandemin ebbade ut och de allra flesta bolag har landat i någon slags mellanvariant, där man får jobba hemma ett par dagar i veckan.
Men så finns det de som har tagit tydlig ställning. Spotify gjorde ett stort nummer av att avskaffa kontoren under parollen ”work from anywhere”. De har också gått ut med att deras ”jobba-där-du-vill”-policy har gjort succé.
En av motpolerna är mobiloperatören Tre, som tidigt positionerade sig åt andra hållet. Med happenings såsom pubar, Halloweenpyssel för hela familjen och med fri möjlighet att ta med hunden till jobbet vill man förenkla återgången till kontoret och göra det under lustfyllda former.
Tre vill visa att kontoret är härligt, att det ger ett mervärde att träffa sina kollegor och att det ska vara kul – med syfte att kontoret ska vara den primära arbetsplatsen. Man kan alltså inte bo i Spanien och jobba på Tre.
”All forskning visar att det är när vi har nära relationer och är trygga ihop med kollegor som vi blir som smartast och arbetar som bäst. Och vi tror att de bästa förutsättningarna för att bli trygga finns när vi är tillsammans och träffas på riktigt. Vi behöver inte träffas alltid, eller för alla arbetsuppgifter, men vi vill att medarbetare på Tre ska ses”, säger Cecilia Eriksson hr-direktör på Tre.
”Komplexa problem som behöver innovativa lösningar kräver att man spånar ihop, och hjälper varandra. Vi upplevde att vi blev mer individfokuserade under pandemin. Nu vill vi att man ställer sig frågan vad som är bäst för kollektivet och för företaget, inte bara vad som passar mig själv.”
Cecilia berättar att de möttes av ett ganska hårt tonläge från kritiker när de tidigt lanserade sina tankar om återgång till kontoret, men menar att det har lagt sig och att gemenskapen och att man har roligt ihop och känner trygghet och samhörighet är en stor del av företagets starka kultur och employer brand. Därför har Tre varken förlorat medarbetare eller haft svårt att rekrytera på grund av att man förbinder sig att arbeta merparten, mer än hälften, av sin tid på kontoret.
På webinariet Chefakademin Talks: Hybridmixen som vinner i längden möter Cecilia Anna-Karin Samuelson, personalchef på Ericsson i Sverige. Där har man frågat koncernens alla 100 000 anställda hur de vill ha det med sitt hybridarbete framöver och efter det bygger nu Ericsson om sina kontor i hela världen.
Forskaren Leif Denti som forskar inom innovationspsykologi vid Göteborgs universitet ger också perspektiv på hybridledarskap och hybrida arbetssätt ur ett forskningsperspektiv.