Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Chef testar Cilla Benkö, vd Sveriges Radio

Beslutsfattande
Text: Redaktionen
Publicerad

Tisdagen den 11 mars sköts Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner till döds på öppen gata i Afghanistans huvudstad Kabul. Händelsen chockade många i Sverige, värst var det naturligtvis för Nils Horners anhöriga. För kollegerna på Sveriges Radio blev det en dag man aldrig glömmer. För vd Cilla Benkö blev det ett eldprov.

Chock och sorg präglade organisationen, ­och mitt i detta skulle Cilla Benkö hålla en hastigt sammankallad presskonferens för att möta svenska och internationella medier.

Hon gjorde det mycket professionellt. Det är samtliga som Chef har talat med överens om. Oavsett på vilken nivå eller var i företaget man arbetar är man enig om att hon genomförde sin svåra uppgift på ett värdigt sätt.

”Trots att hon inte hade många timmar att samla sig på, hittade hon de rätta orden och uttryckte vad många här kände”, säger en medarbetare.

Cilla Benkö
Gör: Vd för Sveriges Radio.
Familj: Maken Anders, dottern Adina, 17 år. Makens dotter Annika, 32 år.
Bor: Stockholms innerstad.
Karriär i korthet: Reporter på Radiosporten. Reporter och senare chef för Ekot och Ekonomi-ekot. Frilans i New York. Chef Aktuellt, SVT. Vice vd Sveriges Radio. Nu vd Sveriges Radio.

”Mitt i kaoset gav hon ett balanserat intryck, och det behövde vi”, säger en annan.

Bland chefer i företaget är det flera som har tagit intryck av Cilla Benkös agerande när det gäller krishanteringen.

”Jag beundrar henne för hur hon genomförde den där dagen. Och jag lärde mig mycket om hur man kan vara som chef när något förfärligt händer”, säger en. ”Hon visade en mänsklig sida som jag tror att många uppskattade och nu vet jag hur jag ska agera om det händer något.”

När Chef frågat medarbetarna vilka som är Cilla Benkös största förtjänster som chef och ledare får vi så gott som alltid samma svar – hennes starka engagemang för public service.

Vill du testa ditt eget ledarskap?

Som Chef Premiumläsare kan du göra vårt unika ledarskapstest. Du får dessutom tillgång till mängder av mallar, verktyg och tusentals artiklar i Chefs arkiv.

Logga in här

Inte medlem?

Beställ eller läs mer om Chef Premium

”Hon brinner för yttrandefriheten och det fria ordet och hon går in med hela sin person för att försvara public service”, säger en uppskattande röst. ”Det är inte alltid man ser ett så starkt engagemang hos en chef, och vi behöver det.”

”Detta gör henne till en helgjuten chef och bra talesperson för Sveriges Radio”, säger en annan.

Man uppskattar också hennes starka driv och handlingskraft.

”Hon är en person som ser till att få saker och ting gjorda och jag var imponerad av hur snabbt hon fick igång oss”, säger en medarbetare.

Cilla Benkö har ungerskt påbrå, föräldrarna flydde sedan ryssarna gått in och kvävt revolten 1956, och hamnade i ­Sverige. Dottern Cilla växte upp i södra Stockholm och hemmet präglades av mycket diskuterande, har hon berättat i tidigare intervjuer. Ganska tidigt visste hon att hon ville bli journalist och tog sina första stapplande reportersteg som sommarvikarie på Svenska Dagbladets sportredaktion.

Efter Svenska Dagbladet blev hon praktikant på Radiosporten, för det var egentligen radioreporter som hon ville bli. Senare kom hon till Ekot, där hon sedermera också blev chef. Hon har även varit chef för Ekonomiekot och för Aktuellt på SVT.

Som vice vd för Sveriges Radio delade hon och dåvarande vd Mats Svegfors på ledarskapet under några år, innan hon efterträdde honom den 1 oktober 2012 och nu är hon ensam ”herre” på täppan.

Just hennes bakgrund som journalist gör att medarbetarna ibland upplever att det finns en slagsida i hennes ledarskap. Det är ingen hemlighet att hon brinner för nyheter, men Sveriges Radio består av så väldigt många fler redaktioner och verksamheter som alla pockar på chefens uppmärksamhet och som kan känna sig lite åsidosatta av hennes starka fokus på just nyheter.

”Eftersom hon i grunden är nyhetsreporter arbetar hon gärna och mest med den delen av radion”, noterar en tidigare medarbetare.

”Det gruffas det lite om på andra avdelningar. Man tycker att hon inte alltid begriper vad det handlar om hos dem.”

Med Cilla Benkö har Sveriges Radio även fått en temperamentsfull vd, och utbrott har förekommit – även om hon nu har lärt sig att tygla sitt humör jämfört med tidigare år.

Summa: 28/40

Ledarstil: 3/5
Engagerad, rak och energisk. Framåtriktad och visionär. Tydlig med vad hon vill – ibland också tydlig med att hon vet bäst. Temperamentsfull, men har lärt sig tygla sitt humör allt bättre med åren. Mycket handlingskraftig och impulsiv och otålig. Mindre diplomatisk.

Motivera: 4/5
Upplevs som en inspirerande chef som vet vad hon vill och hur hon ska nå dit. Hennes starka engagemang för radio och public service smittar av sig, men kan ibland ge medarbetarna prestationsångest.

Konflikthantering: 3/5
Har en tendens att veta bäst själv, vilket gör att hon lätt hamnar i polemik, såväl internt som externt. Har gjort det onödigt svårt för sig i ett par offentliga debatter det senaste året. Kan bli impulsiv och låta sig ryckas med. Inte alltid så diplomatisk.

Kommunikation: 4/5
Rak, tydlig och konkret. Även genom intranät och frukostmöten vet medarbetarna vad chefen vill. Men den externa kommunikationen har inte alltid gått friktionsfritt – den journalistiska kompetensen till trots.

Delegering: 2/5
Har svårt att hålla fingrarna borta från detaljer och släppa kontrollen, vilket kan dämpa medarbetarnas arbetsglädje. Har ännu inte lärt sig hantera chefens dilemma: Det egna informationsövertaget gör att man blir otålig och vill skynda på processerna och detaljstyra.

Beslutsfattande: 4/5
Mycket handlingskraftig, får saker och ting att hända. Helst i går. För det mesta blir det rätt, framför allt sedan hon lärt sig tänka efter före.

Rekrytering: 4/5
Har handplockat personer som upplevs vara helt i linje med hennes uttalade vision för Sveriges Radio och förnyat ledningsgruppen utifrån kompetens snarare än anställningsår. Ser bortom formella meriter om någon gjort intryck på henne.

Personligt: 4/5
Sportig. Orädd och gillar utmaningar. Kan visa både mod och medmänsklighet, beroende på situationen.

Hennes starka driv kan också göra att hon kan uppfattas som lite fyrkantig. Hon är inte alltid så diplomatisk eller strategisk som chefer kan behöva vara.

”Hon har en tydlighet som gränsar till trubbighet”, säger en kollega. ”Hon är ofta så övertygad om att hon vet hur det ska vara, att det blir onyanserat. Därför kan hon upplevas som lite ohörsam.”

En annan medarbetare uttrycker sig mer rakt på sak:

”Det ska f-n mycket till för att få henne att ändra sig. Ska man påverka måste man vara ute mycket tidigt, helst innan frågan finns på dagordningen.”

”Ja, hon har en tendens till att veta bäst själv”, instämmer en annan. ”I stället för att på en chefs vis säga något i stil med ’jag hör vad du säger’, går hon gärna in i en diskussion och argumenterar för sin ståndpunkt. Det känns inget vidare, ingen vill ju riskera att bli uppläxad av sin vd. Allra minst om man själv är chef på mellannivå.”

Ett starkt driv kombineras ofta med otålighet, det gäller även för Cilla Benkö. Ibland har hon så bråttom att medarbetarna inte hänger med.

”Ibland kändes hennes styrning väldigt detaljerad”, säger en tidigare kollega. ”Medarbetarna tyckte att det inte lönade sig att komma med initiativ för chefen låg hela tiden ett steg före.”

Till denna sida hör också att hon har svårt att släppa på kontrollen.

”Hon har lätt för att peta lite för mycket i detaljerna”, säger en medarbetare. ”Det hänger ihop med hennes engagemang. Hon kan låta sig ryckas med, men då tar ju medarbetarna automatiskt ett steg tillbaka för att ge plats för chefen.”

Sveriges Radio har historiskt varit ett ganska spretigt företag och de personer som Chef har talat med uppskattar att det nu har skett en uppstramning, så att alla strävar åt samma håll. Det missnöje som finns pekar snarare på tendenser till toppstyrning, som gör att medarbetarna får svårt att ta egna initiativ. Pendeln har svängt och det rejält, med andra ord.

Som beslutsfattare är Cilla Benkö snabb och har med åren blivit bättre på att tänka efter före.

”Hon är kvicktänkt och kan sammanfatta komplicerade sammanhang mycket snabbt”, noterar en medarbetare. ”Men ibland tycker jag att hon mer öppet skulle göra klart för oss att hon ser komplexiteten i en fråga, i stället för att bara köra på och säga hur vi ska göra. Då skulle hon få en större förståelse för vissa av sina beslut.”

Medarbetarna noterar också att hon ibland hamnar fel i den offentliga debatten. Om det beror på hennes starka engagemang för public service eller på bristande strategiskt tänk låter man vara osagt.

Ett känt exempel är det med komikern Soran Ismail som tidigare satt som side­kick i P3-programmet Morgonpasset. Men efter hans uttalanden om Sverigedemokraterna bestämde P3-chefen Lotta Mossberg att göra ett uppehåll i hans medverkan fram till efter valet.

Upprörda röster ropade ”munkavle!” och den efterföljande diskussionen kom snart att handla om huruvida Sveriges Radio-medarbetare fick ha åsikter och i så fall hur dessa fick spridas på sociala medier. Cilla Benkö åkte till SVT:s debattprogram Debatt för att möta kritikstormen. Resultatet blev ett förfärligt liv, inte minst på Twitter.

Ett annat bråk, då med organisationen Tidningsutgivarna, bröt ut för ett år sedan då Sveriges Radio gjorde om förstasidan på sin webbplats så att den blev mer som en nyhetssajt. Det fick framför allt en del tidningar att gå i taket, eftersom de menade att Sveriges Radio nu skulle stjäla deras nätläsare. Något som Cilla Benkö inte höll med om – i olika röstlägen.

”Jag tycker att hon kom snett i båda fallen, vilket gjorde att Sveriges Radio hamnade i ett onödigt blåsväder”, säger en röst. ”Jag kan tycka att hon skadade företaget genom sitt sätt att ta i.”

”Hon borde ta ett steg bakåt och se över situationen: Varför blev det så krångligt? Varför blev det så infekterat? Hade jag kunnat göra på något annat sätt som hade landat bättre?”

Andra är också undrande till hur den rutinerade journalisten Cilla Benkö hanterar medierna när det hettar till.

”Bara för att man är journalist själv ska man inte inbilla sig att man är bra på att bli intervjuad. Hon har gjort ett bra jobb som vd, men det är ett problem att hon inte uppfattas som ödmjuk”, säger en medarbetare och flera instämmer.

Några medarbetare upplever att högsta chefen har diskuterat deras arbete offentligt, utan att först ha pratat med dem.

”Journalister har lite svårt att inse att de inte kan allt, utan att det ibland krävs att man lyssnar på andra”, säger en tredje.

För det krävs också en förmåga att hitta rätt personer att lyssna till. Ledningsgruppen på Sveriges Radio har tidigare mer eller mindre setts som höjdpunkten i en befordringsgång, där anställningsår övertrumfat ledningskompetens. Men det är ändrat och nu handplockas personerna utifrån kompetens och ansvarsområde.

”Jag upplever ledningsgruppen som betydligt mer professionell än tidigare”, säger en iakttagare.

”Hon har förnyat ledningsgruppen på ett sätt som går i linje med hennes vision om hur Sveriges Radio ska utvecklas”, instämmer en annan.

Sina tankar om framtiden får hon bland annat tillfälle att lägga fram då hon en gång i månaden möter medarbetarna på frukostfika.

Cilla Benkö får mycket beröm av medarbetarna för sitt visionära ledarskap och för sina tankar om hur hon vill utveckla Sveriges Radio i det nya medielandskapet. Hon är så långtifrån en förvaltande ledare man kan komma.

”Hon varnar ständigt för att vi ska bli för stillasittande och slå oss till ro, men det kan jag säga att med Cilla som vd är den risken minimal”, säger en medarbetare som uppskattar att det rör sig i Radiohuset.

För trots ett och annat tillkorta­kommande upplever de flesta Cilla Benkö som en inspirerande chef. Uppskattade är också hennes dragningar på möten av olika slag. Snabbheten och förmågan att muntligt snabbt förklara komplicerade sammanhang har hon kvar sedan tiden som radioreporter.

”Hon går upp på podiet och gör sin dragning. Hon är alltid rak, tydlig och konkret. Och behöver sällan använda all tid som har avsatts för henne. Cilla drar aldrig ut på sitt anförande bara för att fylla ut tiden. Hur många chefer kan man säga det om?”, undrar en medarbetare.

Vill du testa ditt eget ledarskap?

Som Chef Premiumläsare kan du göra vårt unika ledarskapstest. Du får dessutom tillgång till mängder av mallar, verktyg och tusentals artiklar i Chefs arkiv.

Logga in här

Inte medlem?

Beställ eller läs mer om Chef Premium

Cilla Benkö svarar på Cheftestet: ”Jag känner igen vissa delar”

”Intressant läsning där jag känner igen delar.

Jag jobbar i ett företag där även höga chefer får tydlig återkoppling från kolleger och jag vet att det som är mina bästa sidor också i vissa lägen är hämmande. Mitt sätt att leda finns det medarbetare som älskar, medan andra kan uppfatta mig som krävande.

När det gäller mångfalden på företaget, har vi sett att det varit viktigt att arbeta med.

Vi ska attrahera alla människor med våra program, då behöver vi spegla våra lyssnare. Ett arbete är sedan en tid påbörjat och jag hoppas att det inom en snar framtid kommer att visa framgång. Vi ser tecken på det i dag.

Det som förbryllar mig, är det som står om konflikt och kommunikationen. Sveriges Radio har under det senaste året kritiserats dels för vår omgörning av webben, dels för vår opartiskhet och våra riktlinjer inför val. Händelser där jag som ny vd kom in då debatten redan var igång och hanterade just det strategiska perspektivet.

I båda fallen fick jag mängder av uppskattning från medarbetare på olika nivåer och funktioner i företaget som uttryckte sin stolthet över hur jag agerat och argumenterat.

Visst förstår jag att de som inte är nöjda sällan återkopplar direkt, så när Chef nu presenterar en annan bild får jag fundera över varför det skiljer sig åt.

En sak vet jag i alla fall säkert, vilket känns oerhört bra, att jag kan hantera en stor kris och kommunicera i ett företag i djup sorg.

Den återkopplingen från kolleger, medarbetare och allmänheten har varit djupt rörande.”

/Cilla Benkö, vd Sveriges Radio

Text: Annika Rosell

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden