Checklista: Så jobbar du inkluderande med hbtq-frågor
Som chef har du ansvar för att skapa en inkluderande arbetsplats där ingen diskrimineras. Här är en checklista i 6 steg.
Just nu pågår Stockholm Pride – i år i en något annorlunda form, då stora delar av festivalen sker digitalt på grund av coronaviruset. Stockholm Pride arbetar för att stärka hbtq-personers livssituation och rättigheter, såväl i privatliv som i arbetsliv.
Du som chef har en viktig roll i att skapa en inkluderande arbetsplats där ingen diskrimineras. I diskrimineringslagen finns sju diskrimineringsgrunder: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Alla arbetsgivare har enligt lagen ansvar för att motverka diskriminering och verka för lika rättigheter och möjligheter i sin verksamhet, så kallade aktiva åtgärder.
Fackförbundet Ledarna har skapat en checklista i 6 steg på hur du som chef och ledare kan arbeta inkluderande med just hbtq-frågor i din organisation:
Utmana den egna världsbilden
Det finns många normer i vårt samhälle. Den innebär att det finns allmänt delade, underförstådda regler, föreställningar och förväntningar kring hur och vem man får vara i fråga om kön och sexualitet.
Ofta får vi syn på normer först när någon bryter mot dem. Hur reagerar du som chef när en medarbetare bryter mot en norm?
2. Höj hbtq-kunskapen i organisationen
Utbilda din organisation i frågor som rör sexuell läggning och andra diskrimineringsgrunder. Hos RFSL finns en hbtqi-certifiering, med verktyg för systematiskt arbete med inkludering och likabehandling.
Inför en punkt på medarbetarsamtalen där alla medarbetare får ge sin syn på hur de anser att företaget jobbar med mångfaldsfrågor. Är det någon som upplever diskriminering? Behövs könsneutrala toaletter?
Hur vi samtalar, skämtar och vilken jargong vi har visar på attityderna i en organisation. Om det sker på bekostnad av en enskild person eller en viss grupp är det skadligt för arbetsmiljön.
Skratta inte åt homo-, bi- eller transfobiska skämt. Säg ifrån och förklara varför.
Använd könsneutrala ord och tänk på att alla inte lever heteronormativt. Säg till exempel föräldraledighet i stället för mamma- eller pappaledighet och prata om partner i stället för att utgå från att någon har en make eller maka/pojk- eller flickvän.
4. Säkerställ ett inkluderande språk i ord och bild
Hur uppfattar andra ditt företag utifrån er kommunikation och marknadsföring? Se över både extern och intern kommunikation och se till att den är inkluderande för alla.
Titta på bilder och text utifrån en hbtq-persons perspektiv.
Se till att blanketter och utvärderingar är könsneutrala.
Lästips från Region Värmland är handboken Schyst, om jämlik och inkluderande kommunikation.
5. Kvalitetssäkra bemötandet
En central del i ett inkluderande ledarskap är vilket bemötande människor bortom normen får. Som chef är du en förebild i organisationen och sätter agendan för andra. I alla möten har du möjlighet att uttrycka dig så att alla medarbetare känner sig trygga och inkluderade.
Kvalitetssäkra bemötandet i organisationen, både externt och internt. Ta upp frågan om inkluderande bemötande i utbildningar såsom chefsutbildningar, kompetensdagar och introduktionsprogram.
6. Var en förebild
Det är viktigt att du som chef tydligt visar var ni i verksamheten står och att det är nolltolerans mot kränkningar, trakasserier och diskriminering på arbetsplatsen.
Agera direkt när exkludering sker.
Visa och var tydlig med din och organisationens inställning i hbtq-frågor.
Fakta: Hbtq i arbetslivet
Enligt en enkätstudio från Statistiska centralbyrån, SCB, 2003 svarade 50 procent av homo- och bisexuella att de inte var öppna med sin sexuella läggning på sin arbetsplats. Många angav att de upplevde att arbetskamraterna hade fördomar om homo- och bisexuella och att det förekom nedsättande omdömen på arbetsplatsen.
2011 skickade forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitik ut 4000 fiktiva ansökningshandlingar till arbetsgivare som annonserat om lediga jobb via Arbetsförmedlingen. De heterosexuella fick flest svar, fler jobbintervjuer och jobb.
I en undersökning bland 93 000 hbtq-personer i Europa, gjord av Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter, svarade 47 procent att de utsatts för diskriminering det senaste året. Diskriminering syntes särskilt i arbetslivet och utbildningssektorn.
Alla arbetsgivare ska enligt diskrimineringslagen arbeta med aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering på arbetsplatsen inom områden som arbetsförhållanden, löner och anställningsvillkor, rekrytering, kompetensutveckling och möjlighet att förena arbete och föräldraskap.
Arbetet omfattar till exempel att förebygga sexuella trakasserier och att genomföra lönekartläggning. På Diskrimineringsombudsmannens webbplats finns beskrivet vilka krav lagen ställer på dig som är arbetsgivare:
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
Värderingar, trygghet och fritid har blivit viktigare för unga chefer. Det visar en rapport från Kairos Future, som jämför hur chefer i 30-årsåldern resonerar i dag jämfört med för 10 år sedan.
46:07
Annonssamarbete
Chef + Handelshögskolan i Stockholm
Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.
Under pandemin har korttidspermitteringar och ökat hemarbete frigjort tid för många svenskar, tid som kunde ha utnyttjats till kompetensutveckling. Men lärandet ligger i stort sett stilla – trots stora behov.
Bristande arbetsglädje kan sänka livskvaliteten, och för chefer i högre positioner kan jobbet i ett sådant läge kännas som en återvändsgränd. Så här kan du ta dig ur karriärfällan.
Visst är det härligt när alla är överens. Men du som gått över helt till digitala möten märker kanske att ja-sägandet ökat? Såhär kan du göra för att istället främja fritt och kreativt tänkande.
Vi behöver ägna 101 dagar åt kompetensutveckling för att ens kunna utföra våra grundläggande arbetsuppgifter år 2022 enligt World Economic Forum. Det är 25–30 dagar per år. Eller 5 timmar i veckan. Hur många timmar ägnar du och ditt team?
Det livslånga lärandet har på senare år lyfts fram som en karriärnödvändighet. World Economic Forum går nu steget längre, och utropar en akut global kunskapskris. Och organisationen pekar ut en viss färdighet som viktigare än alla andra att tillägna sig.
Hjärnan är fantastisk, men när det gäller att lära sig nya saker så har den sina begränsningar. Så här kan du behålla kunskapen med smarta mobilverktyg.
karriären – hemifrån Måste karriärutvecklingen sättas på paus under ett globalt krisläge? Inte nödvändigtvis. Här är fem tips för att fortsätta växa professionellt trots att du sitter ensam på hemmakontoret.
Videomötena avlöser varandra som aldrig förr under covid-19. Och även om det är praktiskt att kunna ses utan att träffas kan videosamtalen upplevas som mer utmattande än vanliga möten. Detta kan du göra för att minimera Zoom-tröttheten.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
Vi är glada för att du besöker Chef.se! Vi vill gärna veta mer om dig och varför du besöker oss.
Vill du delta i vår undersökning? Det tar bara tre minuter – vi lovar!Om du väljer att lämna din e-postadress tävlar du om en valfri webbkurs från Chef.
Artikeln du vill läsa är låst. Du behöver logga in på chef.se för att fortsätta läsa. Det är enkelt och kostnadsfritt, allt som behövs är din mailadress.
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se