Ulrika Barver framför Skatti

Chatbotten Skatti jobbar dygnet runt

Skatteverket har fått en ny medarbetare: Skatti, en digital chatbot som jobbar dygnet runt, årets alla dagar. ”Det är en uppskattad tjänst. Förtroende- och varumärkesmässigt är Skatti en framgång för Skatteverket”, säger enhetschefen Ulrika Barvér.

Sedan en tid kan svenskarna ta hjälp av chatboten Skatti, som med hjälp av AI-teknik svarar på allmänna frågor om inkomstdeklaration och folkbokföring direkt på Skatteverkets hemsida, även när kundtjänsten är stängd. Roboten är under ständig upplärning och kan svara på mycket, men inte allt.

Någon nedgång i antalet samtal till kundtjänsten har inte märkts hittills, men förhoppningen är att Skatti gradvis ska avlasta kundtjänsten i takt med att medborgarna upptäcker robotens växande förmåga att besvara de enklare frågorna. Drygt 40 procent av Skatti-konversationerna sker utanför kundtjänstens öppettider.

”Det är en uppskattad tjänst. Förtroende- och varumärkesmässigt är Skatti en framgång för Skatteverket”, säger enhetschefen Ulrika Barvér.

Internt har Skatti lanserats som en digital kollega.

”Det är viktigt att medarbetarna uppfattar Skatti som ett komplement och inte ett hot i verksamheten”, säger Ulrika Barvér.

”Vi arbetade mycket med de kommunikativa insatserna inledningsvis, vilket jag tror har spelat en viktig roll i mottagandet internt och inte skapat någon som helst oro i organisationen, utan snarare ett enormt intresse. Det har varit en framgångsfaktor i arbetet”, säger hon och tillägger:

”Genom att skapa förtroende för produkten internt får vi per automatik en massa goda ambassadörer.”

Porträtt av jakob Liljedahl

Läs också: Matjättens nya AI-chef: ”AI ska förbättra kundernas upplevelse”

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Robot som ger en man kaffe, robot som tänker och robot som vattnar blommor
Digital utveckling

Chefs undersökning: Är svenska chefer redo för AI?

Är svenska chefer redo för artificiell intelligens? Ja, de är åtminstone positiva till den, visar Chefs undersökning. Även om många ännu inte ser nyttan.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Teckning av ett huvud med en hjärn ai genomskärning och ett huvud med elektronik
Digital utveckling

Vad är AI egentligen?

Vad är egentligen artificiell intelligens? Vad är syftet? Och vad är skillnaden mellan AI och maskininlärning? Du är inte ensam om att fundera över det. Här är tre frågor och svar som reder ut det mest grundläggande.
Porträtt av jakob Liljedahl
Digital utveckling

Matjättens nya AI-chef: ”AI ska förbättra kundernas upplevelse”

”Med hjälp av AI kan vi fylla våra butiker med just den mat som kunderna efterfrågar vid olika tidpunkter”, säger Jakob Liljedahl, som just tillträtt en nyinrättad tjänst som AI-chef inom Coop.
oriflameelenaaylott1800
Digital utveckling

”Jag längtar efter att krama mina kolleger”

Distansledarskap är vardag för Oriflames Elena Aylott, med ansvar för medarbetare över hela världen – kunskaper som kommit väl till pass under coronakrisen.
Rudolf Antoni, regionchef Västra Götaland
Digital utveckling

"Tidpunkten helt rätt för att starta podd nu"

Antalet poddar med chefs-tema exploderar och har aldrig varit så många som nu. Sugen på att själv börja podda, när coronakrisen kanske frigör extra tid? Rudolf Antoni, regionchef på Svenskt Näringsliv Väst, menar att det är helt rätt.