caroline_farberger
Foto Oskar ArvidssonCaroline Farberger.

Caroline Farberger: Hon lärde mig hantera härskartekniker

Caroline Farberger är vd för Ica Försäkring. Hon bytte namn från Carl till Caroline hösten 2018 och började då leva öppet som kvinna, och berättade om könskorrigeringen i en stor intervju i Dagens Industri. Som manlig chef på ett tidigare jobb blev hon utsatt för härskartekniker, och hon vill hylla en kvinnlig chef som stöttade henne då.

Berätta om en kvinna som varit viktig för dig i din karriär?

”Jag vill lyfta Carina Eriksson, som var en nära kollega till mig under 2010–2015 då hon var hr-chef på Trygg-Hansa. Sedan 2015 är hon hr-chef på SBAB. Carina är en mycket värderingsdriven person, och hon stärkte mig i att hela tiden söka efter min inre moraliska kompass i beslut om både människor och affärer”, säger Caroline Farberger.

Hon har levt öppet som kvinna sedan hösten 2018, då medarbetarna på Ica Försäkring informerades om att vd:n genomgått könskorrigering och bytt namn från Carl till Caroline.

suadd

Läs också: #HonLyfteMig - möt de kvinnliga cheferna som gjort skillnad

”Jargongen i den ledningsgrupp där Carina och jag ingick i kunde vara både tuff och grabbig, där jag ibland, i min dåvarande roll som manlig chef, blev utsatt för härskarbeteenden. Carina var ofta snabbare än jag själv var i att uppmärksamma dessa situationer och stöttade aktivt”, säger Caroline Farberger.

Vad skulle du vilja säga för att tacka henne?

”Jag vill uppmuntra henne till att fortsätta vara trogen hennes starka värderingar och inre kompass. Det är nyckelfaktorer i ett gott ledarskap.”

#Honlyftemig

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. Vill du också tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär? Skriv ett inlägg i sociala medier och använd taggen #honlyftemig!

startsida1

Läs också: Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Relaterade artiklar

Regnbågsflagga
Arbetsmiljö

Checklista: Så jobbar du inkluderande med hbtq-frågor

Som chef har du enligt diskrimineringslagen ansvar för att skapa en inkluderande arbetsplats där ingen diskrimineras. Här är en checklista i 6 steg.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Sundar Pichai, vd på Facebook, och Daniel Ek, vd på Spotify
Ledarskap

Så tar toppcheferna ställning mot rasism

Flera av världens chefer och ledare visar solidaritet med protesterna mot diskriminering i USA. Tisdagen den 2 juni innehöll till exempel utvalda spellistor och podcasts på Spotify en 8 minuter och 46 sekunder lång paus – den tid en polis i Minneapolis höll sitt knä mot afroamerikanen George Floyds nacke.
Amanda Lundeteg, vd på Allbright
Mångfald

Grabbmyten inom tech hindrar kvinnor och icke-vita

Techbranschen kopplas ofta till ord som innovation, nytänkande och modernitet. Men när det gäller jämställdhet och mångfald finns mycket att jobba på, visar en ny rapport från stiftelsen Allbright.
shervinrazani
Mångfald

Årets Mångfaldschef 2020: Shervin Razani, vd Jurek rekrytering och bemanning

Årets mångfaldschef 2020, Shervin Razani, vd för Jurek rekrytering och bemanning, vill ersätta uttrycket 'ung och hungrig' med 'driven och hungrig'.
sebastianny
Mångfald

Sebastian Siemiatkowski: ”Tack Jane – för stöd och inspiration”

Utan henne, inget Klarna? Grundaren och vd:n Sebastian Siemiatkowski vill tacka Jane Walerud, som gjorde den första investeringen i succébolaget. ”Jag tror att hon såg någonting andra inte gjorde.”

al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
ann_carlsson_finalist
Mångfald

Ann Carlsson: ”Gav oss råg i ryggen”

Ann Carlsson, vd Apoteket, hyllar Ingrid Jonasson-Blank, marknadsdirektör på Ica under många år, som en förebild.