By World Economic Forum from Cologny, Switzerland - Melinda French Gates, Bill Gates - World Economic Forum Annual Meeting Davos 2009, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=85877525
Foto Wikimedia Commons

Bill Gates om coronaviruset: 3 saker världens ledare måste göra nu

Microsoft-grundaren Bill Gates uppmanar nu världens ledare att omedelbart gå till aktion för att stoppa spridningen av coronaviruset. Här är hans att göra-lista.

1. Ge stöd. I länder där sjukvården redan är svag, är det sannolikt att den inte klarar av ett utbrott av coronasmitta från viruset covid-19, skriver Bill Gates i en artikel i New England Journal of Medicine som citeras av globalcitizen.org.

Datamiljardären har tillsammans med sin fru Melinda själv lovat att skänka 100 miljoner dollar för att tackla den globala coronakrisen och uppmanar ledare i de rika länderna att på liknande sätt stödja de fattigare för att få bukt med spridningen.

corona

Läs också: Coronaviruset – så agerar du som chef

2. Snabba på vaccinförsöken. Just nu är åtta olika vaccin mot coronaviruset under utveckling, med försök inplanerade så snart som i juni.

Bill Gates manar forskarvärlden till än större skyndsamhet, med krav om nya screeningmetoder för att finna antivirus mot covid-19 och storskaliga tester ”inom några veckor.”

3. Stärk diplomatin. Medan forskningen kring vacciner pågår för fullt, uppstår frågan: vilket är snabbaste sättet att sprida de nya medicinerna över gränser i hela världen?

Bill Gates förespråkar en global samling inom någon redan existerande organisations beskydd, exempelvis FN:s världshälsoorganisation WHO, för att så effektivt som möjligt uppnå konsensus och snabbt få ut vaccinet till de behövande.

Sundar Pichai, CEO på Google

Läs också: Googles checklista: 10 egenskaper en bra ledare har

Relaterade artiklar

elisabethbackteman1800
Beslutsfattande

Hon är doldisen som leder regeringens krisgrupp

Elisabeth Backteman, 53, syns nästan aldrig på bild men har ett blytungt ansvar i Sveriges hantering av coronasmittan.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
forsvarsmaktensocialstyrelsen
Beslutsfattande

Militärt ledarskap på Socialstyrelsen

Nu tar myndigheterna militärt ledarskap till hjälp i kampen mot den osynliga fienden coronaviruset. På Socialstyrelsen finns en särskild stab för krisledning där militär personal ingår.
Johan Szymanski, Brandkåren i Norra Dalarna
Beslutsfattande

Brandchefen inför skogsbrandssäsongen: ”Det kan bli riktigt illa”

Johan Szymanski är räddningschef för Brandkåren i norra Dalarna och har redan ryckt ut på flera skogsbränder. Nu stålsätter han sig inför en sommarsäsong med både torka och coronakris.
uppsagd
Beslutsfattande

Ny rapport: 4 steg för chefen att lindra smärtan vid uppsägningar

Tvingad att säga upp medarbetare på grund av coronakrisen? Risken är stor att du trampar snett och gör folk onödigt arga och besvikna. En färsk rapport från TRR ger kastar nytt ljus på hur du som chef bäst går till väga vid uppsägningar.
Petter Wåhlberg, anstaltschef för Storboda. Foto: Martina Huber
Beslutsfattande

Anstaltschefen: ”Man kan inte pausa ett fängelse”

Coronakrisen har skruvat upp pressen på chefer inom Kriminalvården. Ett tufft läge har blivit tuffare. ”Vi alla klarar av lite mer än vi tror”, säger anstaltschefen Petter Wåhlberg.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
Günther Mårders modell med tre cirklar, där företag är i olika faser av ekonomisk kris
Beslutsfattande

Så agerar du som chef – i den ekonomiska krisens olika faser

Hittills har vart femte företag i Sverige tappat hälften av sin försäljning under coronakrisen. Enligt Svenskt Näringsliv kommer 30 000 företag gå i konkurs inom den närmaste månaden – och mest drabbade är småföretagen.