By World Economic Forum from Cologny, Switzerland - Melinda French Gates, Bill Gates - World Economic Forum Annual Meeting Davos 2009, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=85877525
Foto Wikimedia Commons

Bill Gates om coronaviruset: 3 saker världens ledare måste göra nu

Microsoft-grundaren Bill Gates uppmanar nu världens ledare att omedelbart gå till aktion för att stoppa spridningen av coronaviruset. Här är hans att göra-lista.

1. Ge stöd. I länder där sjukvården redan är svag, är det sannolikt att den inte klarar av ett utbrott av coronasmitta från viruset covid-19, skriver Bill Gates i en artikel i New England Journal of Medicine som citeras av globalcitizen.org.

Datamiljardären har tillsammans med sin fru Melinda själv lovat att skänka 100 miljoner dollar för att tackla den globala coronakrisen och uppmanar ledare i de rika länderna att på liknande sätt stödja de fattigare för att få bukt med spridningen.

corona

Läs också: Coronaviruset – så agerar du som chef

2. Snabba på vaccinförsöken. Just nu är åtta olika vaccin mot coronaviruset under utveckling, med försök inplanerade så snart som i juni.

Bill Gates manar forskarvärlden till än större skyndsamhet, med krav om nya screeningmetoder för att finna antivirus mot covid-19 och storskaliga tester ”inom några veckor.”

3. Stärk diplomatin. Medan forskningen kring vacciner pågår för fullt, uppstår frågan: vilket är snabbaste sättet att sprida de nya medicinerna över gränser i hela världen?

Bill Gates förespråkar en global samling inom någon redan existerande organisations beskydd, exempelvis FN:s världshälsoorganisation WHO, för att så effektivt som möjligt uppnå konsensus och snabbt få ut vaccinet till de behövande.

Sundar Pichai, CEO på Google

Läs också: Googles checklista: 10 egenskaper en bra ledare har

Relaterade artiklar

Kikarsikte med fokus
Beslutsfattande

Från kaos till nyorientering – med tydliga vägar framåt

Arbetslivet fortsätter att präglas av covid 19-krisen även till hösten, med distansjobb och social distansering som det nya normala. Det visar en undersökning från Kairos Future.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
elisabethbackteman1800
Beslutsfattande

Hon är doldisen som leder regeringens krisgrupp

Elisabeth Backteman, 53, syns nästan aldrig på bild men har ett blytungt ansvar i Sveriges hantering av coronasmittan.
forsvarsmaktensocialstyrelsen
Beslutsfattande

Militärt ledarskap på Socialstyrelsen

Nu tar myndigheterna militärt ledarskap till hjälp i kampen mot den osynliga fienden coronaviruset. På Socialstyrelsen finns en särskild stab för krisledning där militär personal ingår.
Johan Szymanski, Brandkåren i Norra Dalarna
Beslutsfattande

Brandchefen inför skogsbrandssäsongen: ”Det kan bli riktigt illa”

Johan Szymanski är räddningschef för Brandkåren i norra Dalarna och har redan ryckt ut på flera skogsbränder. Nu stålsätter han sig inför en sommarsäsong med både torka och coronakris.
uppsagd
Beslutsfattande

Uppsägningar? Så gör du som chef

Är du tvingad att säga upp medarbetare på grund av coronakrisen? Risken är stor att du trampar snett och gör folk onödigt arga och besvikna. Här är 4 tips på hur du som chef bäst går till väga vid uppsägningar för att få ett bra avslut med dina medarbetare. 
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Petter Wåhlberg, anstaltschef för Storboda. Foto: Martina Huber
Beslutsfattande

Anstaltschefen: ”Man kan inte pausa ett fängelse”

Coronakrisen har skruvat upp pressen på chefer inom Kriminalvården. Ett tufft läge har blivit tuffare. ”Vi alla klarar av lite mer än vi tror”, säger anstaltschefen Petter Wåhlberg.