Därför är härskartekniker oundvikliga

Det är svårare att definiera innebörden av begreppet härskartekniker idag än när det kom på 1970-talet. Då var det ett uttryck för kvinnors underordning – idag en del av ett passionerat maktspel.

Psykologi
Publicerad

Enligt Heléne Thomsson, filosofie doktor i psykologi och specialist på arbetslivets organisation, är härskarteknik något mer eller mindre oundvikligt i maktförhållanden och relationer där människor vill åstadkomma förändring och inte bara ett problematiskt uttryck för framför allt kvinnors underordning. 

”Att härskarteknik sedan 1970-talet har fått stor uppmärksamhet ur ett feministiskt perspektiv är bra. Sedan dess har mycket hänt. I dag är det svårare att definiera innebörden av begreppet, mycket är beroende av sammanhang och perspektiv. Så fort vi människor vill något, använder vi oss av de medel som står oss till buds. Metoder som ur vissa aspekter skulle kunna kallas för härskartekniker. Och i politiken vill man ju väldigt mycket, det är det som är politik”, säger Heléne Thomsson. 

”Om de olika partierna inte ville något, inte kämpade för det de tror på eller på alla sätt stod upp för sina hjärtefrågor, då skulle vi inte längre ha en demokrati. Alternativet, en avsaknad av det här passionerade maktspelet, vore mycket värre.” 

Därmed inte sagt att härskartekniker per definition är eller leder till något gott. Vem vet till exempel vad som kan dölja sig bakom ett (försmädligt) leende? 

”Leenden är mycket bra som härskarteknik, för både kvinnor och män. Det hör till de effektivaste sätten att styra och ställa på, att framställa sig som varm och snäll. Och på det viset skaffa sig massor av följare som inte bryr sig så mycket om vad man uträttar eller egentligen står för, utan bara ser en som trevlig. Samtidigt som man kanske får de mest fasansfulla saker att hända.” 

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden