»Du har bara en chans att fånga dem«

Kommunikation
Text: Redaktionen
Publicerad

Vad ska jag tänka på när jag förbereder ett tal?
»Först ska du bestämma vad du vill uppnå med ditt tal. Sedan måste du tänka över vilken publik du ska möta.«

Vad är det som är så speciellt med att tala offentligt?
»När du talar får du en enda chans att fånga publiken. Lyssnarna måste direkt förstå vad du säger. Du kan inte tala som du skriver. Du måste tala enkelt, okomplicerat. Dessutom måste du begränsa dig. Tre punkter är lagom.«

Vad är det vanligaste felet talare gör?
»Det är att de krånglar till det, de talar för länge och de övar inte på sina tal. Du måste öva genom att hålla talet högt. När du talar högt hör du din egen röst, du hör själv om det låter bra. Jag brukar tala om förbannelsen av att kunna för mycket. Det är en fälla som många talare faller i. De är så vana vid sina fackuttryck, de tillhör klubben. Kom alltid ihåg att du inte håller tal för att imponera på publiken utan för att de ska förstå vad du säger.«

Hur ska jag tänka när jag arbetar med mitt tal?
»Du måste byta fokus. Du ska inte berätta för publiken varför du tycker att något är bra. Du ska berätta vad de har för nytta av det du talar om. Till exempel om en politiker talar om utbildning är det ointressant för publiken att höra ’Vi ska reformera skolväsendet genom mångmiljonsatsningar’. Chansen att väcka intresse ökar dramatiskt om vinkeln i stället är ’När era söner och döttrar börjar på gymnasiet ska de …’ och förklara hur mycket bättre elevernas situation kommer att bli rent konkret.«

Hur ska jag börja mitt tal?
»Du måste direkt fånga lyssnarna. Bang! Där satt den! Inled med en fråga. Säg något provokativt. Berätta en historia. Säg något roligt. Referera till morgontidningarnas rubriker. Eller berätta vad ditt tal ska handla om till exempel i punktform. Det behöver inte vara komplicerat. Det kan vara ’här har vi varit’, ’här är vi nu’ och ’hit ska vi’.
När jag skrev talet som president Clinton höll i Belfast 1995 lät jag honom börja med att tala om att fyra av usa:s presidenter har irländskt ursprung – men att han är den första som kommit tillbaka till Belfast.«

Hur håller jag åhörarnas intresse under talets gång?
»Det viktigaste är att ditt tal är logiskt och att det hänger ihop. Bind ihop olika stycken med småord som ’därför’, ’alltså’, ’och’, ’men’. Det finns många tricks för att göra talet mer levande. Jag kallar det att ge talet färg. Lyssna på orden och använd till exempel allitterationer (bokstavsrim) för att få orden att sjunga. Börja en rad meningar med samma ord. Berätta en historia, folk älskar historier eller använd humorn.«

Har du något konkret exempel?
»Ta president John F Kennedy som ett exempel. När han skulle övertyga politikerna att satsa på rymdprogrammet talade han inte om miljarder och teknik. Han sa ’Vi ska placera en man på månen och sen ta tillbaka honom säkert och tryggt. Och vi ska göra det innan det här decenniet är slut.’ Den bilden var mer effektiv än allt teknik- och politik-prat.«

Och hur avslutar jag mitt tal?
»Här ska du lägga en riktig höjdpunkt. Berätta en gripande historia, koka ner ditt budskap till en enda snyggt formulerad mening. President Clinton avslutade talet i Belfast med en känslomässig höjdpunkt. Han talade om sitt förtroende för ’the people of this good land’ och avslutade med att uppmana publiken att ’not only to begin anew, but to be a real inspiration to the rest of the world’. Effekten blev väldigt känslomässigt stark.«

Hur långt ska ett tal vara?
»Kortare är alltid bättre. När jag skriver ett stort tal, ett så kallat nyckeltal skriver jag för ungefär tjugo minuter. Sen drar talaren kanske över till en halvtimme. Det är maximalt. Gäller det en föreläsning kan man tala en timme.«

Läs hela Belfast-talet här

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.