Vilka lagar ska jag ha koll på som vd?
Som vd har du en speciell ställning i företaget, oavsett om det är ett litet eller stort företag. Det finns många regler och skyldigheter för dig som är anställd som vd. Här är en kort sammanfattning av olika regler och skyldigheter som jag tycker att du bör känna till. Dessa regler är generella för uppdraget som vd. Därutöver finns kan ytterligare speciella lagar och regler som är relaterade till den verksamhet som företaget bedriver, t.ex. försäkringsbolag, banker, kemisk industri, som du också bör känna till.
Din arbetsuppgifter – aktiebolagslagen
Dina grundläggande arbetsuppgifter finns reglerade i aktiebolagslagen. Där anges att vd ska sköta den löpande förvaltningen enligt styrelsens riktlinjer och anvisningar. Vd ska även vidta de åtgärder som behövs för att bolagets bokföring fullgörs i överensstämmelse med lag och att förvaltningen av bolagets medel sköts på ett betryggande sätt. Det är även vanligt att vd är medlem av styrelsen, varför aktiebolagslagen regler om styrelsens arbete kan vara aktuell.
Aktiebolagslagens regler om skadeståndsansvar och jäv
Reglerna om skadeståndsansvar i aktiebolagslagen gäller för vd och de är förhållandevis stränga. Vd har ett skadeståndsansvar gentemot bolaget, aktieägare eller någon annan om han vid fullgörandet av sitt uppdrag uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar bolaget.
Ibland kan vd ha ett ekonomiskt intresse som strider mot bolagets intresse. Jävsreglerna innebär att styrelseledamot eller vd inte får handlägga en fråga om avtal mellan honom och bolaget. Vd får inte heller handlägga fråga om avtal mellan bolaget och tredje man, om han i frågan har ett väsentligt intresse, som kan strida mot bolagets. En vd är även förhindrad att delta i handläggningen av ett beslut om avtal mellan bolaget och en juridisk person, som han ensam eller tillsammans med någon annan får företräda, t.ex. i egenskap av styrelseledamot, verkställande direktör eller särskild firmatecknare.
Arbetsmiljöansvar
Det är arbetsgivaren som har ansvaret för att arbetsmiljön är god och säker så att medarbetarna inte utsätts för risk för olycksfall och ohälsa. Som vd är du arbetsgivarens ställföreträdare och därmed ansvarig för arbetsmiljön. Det finns ett personligt straffrättsligt ansvar kopplat till reglerna om arbetsmiljö. Detta innebär att en vd kan bli ansvarig för arbetsmiljöbrott. Arbetsmiljöbrott föreligger om en arbetstagare, till exempel vd, åsidosätter sina skyldigheter att utföra olika arbetsmiljöuppgifter enligt lagar och föreskrifter och detta leder till att en person skadas (fysisk eller psykiskt relaterad), drabbas av sjukdom, avlider eller utsätts för allvarlig fara för liv eller hälsa. En vd kan vanligtvis inte ta ansvar för att alla arbetsmiljöuppgifter fullföljs i verksamheten. Det är därför viktigt att delegering av arbetsmiljöuppgifter på olika chefsnivåer sker på ett korrekt sätt och under rätt förutsättningar. Som vd är du ytterst ansvarig för att det finns ett väl fungerande systematisk arbetsmiljöarbete på företaget.
Insiderregler
En vd i ett aktiebolag vars aktier kan handlas på en reglerad marknad i Sverige har en sådan insyn i bolagets verksamhet som innebär att regler om insiderinformation blir tillämpliga på vd:n. Enligt lag om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument ska vd skriftligen anmäla sitt innehav av aktier i bolaget och ändringar i innehavet till Finansinspektionen. Även vd:s närståendes aktieinnehav ska anmälas. Lagen innebär också att vd inför en ordinarie delårsrapport inte får handla med aktier i bolaget under 30 dagar innan rapporten offentliggörs. Till reglerna om insiderinformation finns kopplat ett straffrättsligt ansvar.
Vd:s plikter
I och med att du ingår ett avtal om en anställning som vd åtar du dig vissa grundläggande plikter i förhållande till arbetsgivaren. Dessa plikter är delvis lagfästa och delvis följer de av allmänna avtalsrättsliga principer, oavsett om de anges i anställningsavtalet eller inte. Den mest grundläggande skyldigheten är att utföra arbete som verkställande direktör. Utöver detta finns följande viktiga plikter:
vårdplikten – vd ska fullgöra sitt uppdrag med omsorg och vara fullständigt informerad inför beslut och rättshandlingar.
lojalitetsplikten – vd är skyldig att vara lojal mot bolaget och inte sätta sitt egna, närstående eller andras ekonomiska intressen före bolagets intresse.
övervakningsplikten – vd ska övervaka verksamheten och de anställda samt även vidta de åtgärder som är nödvändiga för att bolagets bokföring ska fullgöras i enligt med lag och att förvaltningen av bolagets medel sköts på ett betryggande sätt.
tystnadsplikten – vd ska inte för utomstående yppa vad som utgör känslig information om bolaget och dess verksamhet.
Personligt betalningsansvar
Aktiebolagslagens huvudregel är att bolaget självt svarar för sina skulder och förpliktelser. Det finns undantag från denna regel som innebär att bolagets ledning kan bli personligt betalningsansvariga. De situationer då en vd, eller styrelseledamot, kan drabbas av personligt ansvar är huvudsakligen följande:
Skatter och avgifter – om bolaget inte gör skatteavdrag, betalar in inkomstskatt, mervärdesskatt, arbetsgivaravgifter, skattetillägg eller förseningsavgifter och tillhörande ränta i tid kan företrädarna för bolaget bli betalningsansvariga.
Kapitalbrist – styrelsen ska genast upprätta kontrollbalansräkning när det finns skäl att anta att bolagets eget kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet eller när det vid kronofogdemyndighetens verkställighet har visat sig att bolaget saknar utmätningsbara tillgångar. Om styrelsen underlåter sina skyldigheter i en kapitalbristsituation är styrelsens ledamöter ansvariga för de förpliktelser som därigenom uppkommer för bolaget. Den som med vetskap om styrelsens underlåtenhet, till exempel vd, vidtar åtgärder för bolaget i en sådan situation är också personligt betalningsansvarig för sådana förpliktelser.
Olaglig värdeöverföring – en olaglig värdeöverföring kan ske i form av t.ex. olaglig vinstutdelning, olaglig gåva till allmännyttigt ändamål eller annan förtäckt vinstutdelning. Om bolaget gör en olaglig värdeöverföring är mottagaren som huvudregel återbetalningsskyldig. Om brist uppstår vid återbetalningen kan de bli ansvariga, till exempel vd eller styrelseledamot, som medverkat till beslutet om utbetalning eller verkställandet av detta.
Förbjudna lån – ett aktiebolag får inte låna ut pengar till aktieägare, styrelseledamot och vd eller någon som är närstående till dessa personer eller till en juridisk person som någon av de nämnda personerna har bestämmande inflytande över. Vidare gäller ett förbud att bolaget inte får lämna lån eller ställa säkerhet för förvärv av bolagets aktier. Det finns vissa undantag från det så kallade låneförbudet. Brott mot låneförbudet straffas med böter eller fängelse. Den, till exempel en vd eller styrelseledamot, som beslutar om eller verkställer en utbetalning eller beordrar en anställd att göra utbetalningen kan straffas.
Sen årsredovisning – om kopia av årsredovisningen och revisionsberättelsen inte har skickats till bolagsverket inom 15 månader från räkenskapsårets utgång, är styrelseledamöterna och vd ansvariga för de förpliktelser som uppkommer för bolaget.
Miljöbrott – vd kan enligt reglerna i miljöbalken bli straffrättsligt ansvarig för olika typer av miljöbrott.
Som vd kan det på grund av reglerna om det personliga betalningsansvaret vara bra att ha en ansvarsförsäkring som ger ersättning om du blir betalningsansansvarig. En sådan försäkring brukar tecknas av företaget och ingå som en del i den totala ersättningen till vd.
Lycka till med ditt uppdrag!
Vänligen,
Marie Bengtsson
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
![](https://dlejuzwq61njn.cloudfront.net/app/uploads/2024/06/24085133/ikon_paywall_freemium.png)
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.