»Vi behöver inte vara moraliska«
Ni använder en egen samhällsanalys som bas när ni investerar. Vad är er utgångspunkt?
»Analysen bygger på studier av den ekonomiska, demokratiska och demografiska utvecklingen i Europa. Vi har under lång tid varit ganska oroliga över det vi ser. Vi tycker att den ekonomiska utvecklingen har varit osund under de senaste decennierna.«
Hur menar ni då?
»Från slutet av andra världskriget till början på 1970-talet fördubblades västvärldens ekonomi i reala termer. Det var en väldigt sund period, präglad av entreprenörskap och innovation. Reallönerna mer än fördubblades, därför etablerades också en annan köpkraft. Från 1970-talet till början av 2000-talet hade vi nästan lika hög tillväxttakt, men helt andra ekonomiska förtecken. Det var en period av osund tillväxt där ökat välstånd till stor del byggde på ökad skuldsättning hos konsumenterna. Risken är att vi nu går in i en period utan tillväxt. Ur ett europeiskt perspektiv måste vi därför ta reda på: hur kan den industriella basen i Europa stärkas för att vi ska lyckas vara konkurrenskraftiga?«
Vilken är er roll i detta?
»Vi kan inte existera i ett vakuum. Det vi gör har en påverkan på samhällsutvecklingen. På Proventus arbetar vi med ett långt perspektiv. Vi kan inte göra saker som är kortsiktigt bra för oss men dåliga ur ett samhällsperspektiv. I så fall är vi med och driver en utveckling som är dålig för oss på lång sikt. Om vi ska driva konsumentverksamhet om 15–20 år är vi beroende av att det finns bra köpkraft då. Vi behöver ett samhälle som är tolerant och där människor inte är rädda.«
Varför är det viktigt att tänka långsiktigt?
»När man pratar om CSR blir det ofta en diskussion om moral och ansvar. Men det leder lätt fel. Egentligen handlar detta om ett upplyst egenintresse. Har man ett tillräckligt långt perspektiv så handlar det inte om moral. Det handlar om att agera på ett sätt som är bra för oss själva ur ett långt perspektiv, men också för samhället. Vi har möjlighet att ha ett långt perspektiv eftersom vi är ett familjeägt företag. Det är en grundförutsättning. Men det är ett egenintresse för oss att delta i samhällsbygget.«
Vilka konsekvenser får ert långsiktiga tänkande?
»Framför allt får det konsekvenser för vårt sätt att agera som ägare. Dessutom har vi svårt att investera i något som bara är intressant de närmsta två-tre åren. Vi vill gå in i företag som har förutsättning att vara långsiktigt framgångsrika.«
Vad får er att inte vilja investera?
»Väldigt många saker som andra skulle rygga för kan vi se som en möjlighet. Men det måste finnas en kärna i företaget som innehåller en möjlighet att vara långsiktigt framgångsrik. Vi letar efter företag med kortsiktiga problem men långsiktiga möjligheter. Har de långsiktiga problem och kortsiktiga möjligheter så är vårt intresse inte lika stort.«
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.