Vår snabbguide till att leda unga
Just nu går historier om kulturkrockarna mellan generationerna som en löpeld mellan chefer.
Den redan klassiska berättelsen är den om den unge medarbetaren som efter några månader ber chefen om en ny och större utmaning, gärna den mest prestigefulla, med motiveringen »nu kan jag det här och är redo för något mer krävande«.
Medan chefen inte förstår någonting – den nyrekryterade spolingen har ju just lärt sig rutinerna och att hitta i lokalerna.
Ödmjukhet är visserligen inte en egenskap som de unga värdesätter särskilt högt. Men bakgrunden till detta beteende är en annan — det är så man gör i dataspelet World of Warcraft: »Nu har jag skaffat mig de här förmågorna på den här leveln, nu är det dags att jag ger mig i kast med nästa level, och nästa, och nästa …«
För dem är jobbet ett enda gigantiskt dataspel där deras uppgift är att få nya utmaningar, lära sig nya färdigheter och sedan gå vidare till nästa steg. Inte oväntat är de inte beredda att stå kvar och stampa på en level i fem år innan det blir dags att gå vidare.
Om man har utveckling av sina förmågor som främsta drivkraft är det inte svårt att se att morgondagens chefer kommer att få ägna betydligt mer tid åt att återkoppla och ge feedback. Feedback är enda vägen till utveckling.
Därför sägs detta vara den mest underhållskrävande generation som någonsin kommit ut på arbetsmarknaden.
Ändå måste vi genast slå fast att yngre och äldre egentligen behöver samma ledarskap för att prestera. Skillnaden är att de yngre inte bara hoppas på utan kräver att tas i bruk, få bidra och utvecklas.
Snabbguide till generationsanpassning av ditt eget ledarskap:
1. Se chefsjobbet som en profession i sig, inte något du gör när du får tid över mellan möten och budget. Närvaro är ett nyckelord.
2. Du som chef ska stå för ramarna, inte vara den bästa specialisten som utför uppgiften.
3. Ta dig tid att tänka, reflektera och analysera.
4. Lev som du lär, annars kommer du att genomskådas.
5. Var tydlig med dina förväntningar i stället för att tro på tankeläsning.
6. Trygga medarbetare presterar bättre. Du skapar trygghet om alla förstår vad du vill och hur du tänker och även får delta i ditt tänkande.
7. Ta dig tid att ge feedback och återkoppling varje dag. Det är tidskrävande, men du får igen varje satsad minut. Låt också medarbetarna öva på att ge feedback till varandra.
8. En del medarbetare vill ha feedback bara för att få chefens uppmärksamhet, känna sig viktiga eller för att känna sig trygga i sina beslut. Låt dig inte lockas att känna dig oumbärlig, risken finns då att alla frågor hamnar i ditt knä. Detta hanterar du med att coacha och ställa frågor. Då bollar du tillbaka deras egna problem så att de kan fatta självständiga beslut. En snabbguide till ett generationsanpassat ledarskap för din organisation:
En snabbguide till ett generationsanpassat ledarskap för din organisation:
1. Rekrytera chefer som är bra på att leda, inte de bästa specialisterna.
2. Utnämn en person som ansvarig för att integrera de unga och de äldre på arbetsplatsen.
3. Bygg systematiskt team som består av flera olika generationer. Blandade team är avgörande.
4. Genom att platta ut organisationen, avskaffa hierarkier och i stället trycka ut ägarskap och ansvar i organisationen får du motiverade och engagerade medarbetare.
5. Stimulera kreativitet och ta tillvara idéer på ett strukturerat sätt. Förbättringsgrupper à la Lean är ett sätt.
6. Uppmuntra högt i tak, öppenhet, olikheter och tolerans och var själv ett föredöme.
7. Säkerställ kunskapsöverföring. Du kan till exempel se till att en medarbetare som ska gå i pension arbetar sida vid sida med sin efterträdare, och låta pensionärerna återkomma då och då.
8. Skaffa program för lärande, utveckling och karriärplanering. Se till att företaget systematiskt arbetar med feedback.
9. Se till att verksamheten är äkta och att ni lever som ni lär.
10. Skapa en flexibel organisation där det är lättare att kombinera arbete med privatliv och familj. Tillåt gränserna mellan arbete och fritid att bli lite flytande.
Texten är en förkortad version av en artikel hämtad ur guiden »Konsten att leda unga« som följde med Chef nr 5 2011.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.