Våld i nära relation blir fråga för chefen
Polisen och dess chefer i Region Bergslagen ska bli bättre på att fånga upp medarbetare som utsätts eller utsätter andra för våld i nära relationer. Frågan lyfts nu in i det systematiska arbetsmiljöarbetet, berättar Lars Wirén, polisområdeschef i Örebro.
Varför blir våld i nära relationer en punkt i ert systematiska arbetsmiljöarbete?
”Inom polisregionen har vi under en längre tid haft fokus på frågan om mäns våld mot kvinnor i vårt samhällsuppdrag. Tillsammans med Åklagarmyndigheten har vi hittat metoder för att bli bättre. I samband med att vi tog nästa steg, och började jobba förebyggande med kommunerna och vården, var det flera av oss som ställde frågan: Borde vi inte även titta inåt, i vår egen organisation? För om vi nu riktar krav och förväntningar utåt, behöver vi nog själva vara ett föredöme när det gäller att fånga upp och stoppa våld i nära relationer”, säger Lars Wirén som är polisområdeschef i Örebro och ansvarig för projektet inom Polisen i Region Bergslagen med cirka 2 500 anställda i Dalarna, Värmland och Örebro län.
”Vi landade också i att vidga perspektivet, så att arbetet även omfattar psykisk ohälsa bland medarbetarna. Vad det ytterst handlar om, utöver att stoppa våld och brott, är att bättre ta vårt arbetsgivaransvar. För precis som man ska kunna få stöttning vid missbruk, ska man kunna få det vid psykisk ohälsa eller om man lever i en relation där våld förekommer”, fortsätter han.
”Som chef och ledare gäller det att ha en relation med medarbetarna, att känna och se när något inte riktigt stämmer.”
Hur går ni konkret till väga?
”Tanken är att chefer nu under 2025 ska börja ställa frågor om detta vid medarbetarsamtal, utvecklingssamtal och andra möten en-till-en. Vi har med hjälp av experter tagit fram ett riktat utbildnings- och stödmaterial, som ska ge våra chefer vägledning i viktiga begrepp och hur man bäst närmar sig de här ämnena i samtal med medarbetarna.”
Vad säger medarbetarna?
”Vi har inte startat arbetet riktigt än, och därför inte fått några direkta reaktioner. Men de fackliga organisationerna är informerade och de ser väldigt positivt på att vi vågar ta steget.”
Hur ser du på gränsdragningen mellan arbets- och privatliv? Finns risk att initiativet uppfattas som ett misstänkliggörande?
”Som chef och ledare gäller det att ha en relation med medarbetarna, att känna och se när något inte riktigt stämmer. Då måste chefen också våga lyfta på locket, precis som vid missbruk eller ekonomiska problem. Jag tror kanske inte att frågan om psykisk ohälsa eller osunda relationer med våld blir det första som kommer upp i våra fortsatta medarbetarsamtal. Utan snarare något man öppnar sig kring efterhand, i takt med att vi bygger tillit. En utgångspunkt kan vara något så enkelt som att vi oftare ställer frågan ’hur mår du, hur har du det?’ För att sedan ta det vidare därifrån, och förhoppningsvis landa i något väldigt positivt.”
Polisiära chefer har anmälningsplikt, och är således skyldiga att rapportera alla brott. Kan det påverka medarbetarnas vilja att öppna sig om eventuellt våld i hemmet?
”Jo, det skulle kunna vara en utmaning. Men så är det att vara chef inom polisen, och ha det här uppdraget. Men vi är vana och har lärt oss att hantera den aspekten av uppdraget, och i grunden handlar det alltså om att ge stöd.”
”En utgångspunkt kan vara något så enkelt som att vi oftare ställer frågan ’hur mår du, hur har du det?’ För att sedan ta det vidare därifrån, och förhoppningsvis landa i något väldigt positivt.”
Vilket är ditt råd till andra chefer, som också önskar få in dessa frågor i det systematiska arbetsmiljöarbetet?
”Förankra initiativet med ledning och de fackliga organisationerna, så att alla är överens om att ta steget. Jobba igenom det ordentligt. Ta fram ett stödmaterial till chefer och ledare. Själva har vi en grupp egna specialister som jobbat med frågan men det finns också ett bra material att hämta från Jämställdhetsmyndigheten.”
Våld i nära relation i arbetsmiljöarbetet
Det kan finnas många skäl till att inkludera våld i nära relationer i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Här är några som lyfts fram av Jämställdhetsmyndigheten:
1. Förbättrad hälsa och säkerhet. Våld i nära relationer kan leda till allvarliga fysiska och psykiska skador. Arbetsgivare som erbjuder stöd och hjälp till våldsutsatta och våldsutövare formar en mer välmående personalstyrka.
2. Ökad produktivitet. Anställda som utsätts för våld i nära relationer kan uppleva en ökad stress och oro som kan påverka deras arbetsförmåga. Genom att arbeta förebyggande kan arbetsgivare bidra till att minska stressen och öka produktiviteten.
3. Attraktiv arbetsgivare. Att arbeta aktivt med att upptäcka och förebygga våld i nära relationer är ett sätt att visa engagemang för medarbetares hälsa och säkerhet, vilket kan bidra till att förbättra arbetsgivarens rykte som seriös och omtänksam.
Redan PLUSkund — Logga in
Bygg vidare med fler tjänster
Nå nästa nivå med
Chefakademin+Få de viktigaste insikterna, handplockade nyheter, smarta verktyg och ledarskapsutveckling – på ett sätt som fungerar i din vardag.
- Omvärldsbevakning – senaste ledarskapsnyheterna och -forskningen, samt andra ämnen som direkt rör chefsrollen.
- Tidningen Chef – tidningen hem i brevlådan 11 gånger per år och tillgång till hela tidningsarkivet.
- Digitala masterclasses – upskill med tillhörande workshopsmaterial som du kan använda på din arbetsplats.
- Ljudboksbibliotek – ett digitalt bibliotek där du kan lyssna på sammanfattningar av de viktigaste ledarskapstitlarna!
- Verktyg i vardagen – mallar, guider och metoder som underlättar ditt arbete.
*Faktureras halvårsvis eller årsvis. Tjänsten förnyas automatiskt om den inte sägs upp före sista giltighetsdatum.
Läs villkoren
Läs om Chefakademin+