Tjänstebil? 7 viktiga tips inför förhandlingen
I dag har över 245 000 anställda en tjänstebil. Varje årsskifte tillkommer mellan 7 000 och 10 000 nya tjänstebilsinnehavare, och vart tredje år ska avtalen för tjänstebilen förhandlas om. Här är 7 viktiga tips när du börjar förhandla med din arbetsgivare om tjänstebilen.
1. Behov
Läs noga igenom företagets bilpolicy. Kanske passar en tjänstebil inte in i ditt liv. Vilka inskränkningar finns? Hur får familjen använda bilen? Får den köras på privata utlandsresor?
– I de flesta avtal finns ett villkor om att bilen inte får användas i annan affärsverksamhet, säger Ronny Svensson, vd för rådgivningsföretaget Ynnor. Det betyder att ens make inte får låna tjänstebilen för att köra till en konferens med sitt jobb.
2. Säkerhet
Nästan alla arbetsgivare låter tjänstebilsinnehavaren själv välja extra utrustning på bilen upp till 7,5 basbelopp, eller 333 750 kronor för 2015. Då är det lätt att låta sig bländas av aluminiumfälgar och dvd-skärmar i baksätet.
Men Ronny Svenssons råd är att alltid välja säkerhet före underhållning.
– Om valet står mellan en radio och ett antispinnsystem, välj antispinn.
3. Integritet
Ronny Svensson påminner om att alltid föra körjournal över tjänsteresorna. Om resan inte finns upptagen i körjournalen räknas den som privatresa och ska beskattas. I dag finns elektroniska körjournaler i bilarna, vilket gör det enkelt att föra journal, men Ronny Svensson avråder ändå från sådana. Inte minst av integritetsskäl.
– Den elektroniska körjournalen registrerar alla resor, även dina privata, säger han. Din arbetsgivare kan se alla dina bilresor, vart du har kört och när. Vill du det? Och vem äger den informationen?
Hans råd är att man bör tänka sig för både en och två gånger innan man slentrianmässigt accepterar elektronik, som vid första anblicken känns helt okej – som alkolås, som ju inte höjer förmånsvärdet. Vad händer till exempel om du ”blåser rött” – bortsett från att du hindras från att bli en trafikfara, alltså? Alkolåset har ju en logg, där allt registreras – vems är den informationen?
4. Körsträcka
Den som kör över 3 000 mil om året i tjänsten får kraftigt reducerat förmånsvärde. Om du kör så långt i tjänsten är laddhybrid med diesel förmodligen det bästa alternativet.
– Det blir inget förmånsvärde alls och låga driftkostnader, säger Håkan Nilsson, motorskribent på Autoinfo.se
Många tror att bensin/hybrid ger den bästa ekonomin, men vid landsvägskörning drar bensinförbrukningen ofta iväg rätt kraftigt jämfört med bilfabrikanternas uppgifter.
Den som inte kör så långt bör i stället välja en hybrid, och då är det mindre viktigt om det är en bensin – eller dieselhybrid, enligt Håkan Nilsson. Försök gärna att tänka på miljön vid valet av bil.
5. Framförhållning
Se inte enbart till dagsbehovet. Barnen växer upp och om ett par år kanske ni behöver en större bil. Eller kanske ska ni flytta och parkeringsmöjligheterna försämras – det kan också påverka behovet av bil.
6. Individualisering
Företagen binder upp sig för vissa bilmärken, men dessa kanske inte alls passar dig. Läs på, ta initiativ och våga visa på alternativ. Många gånger kan det löna sig både för dig och ditt företag att vara mer flexibla.
– I dag är det HR- eller ekonomiavdelningarna som vanligtvis arbetar med tjänstebilsavtalen och de tar gärna den enklaste vägen, säger Håkan Nilsson.
Samma sak gäller extrautrustningen. De färdiga paket som bilhandlarna erbjuder passar inte alla. Utgå hellre från en ”ren” bil och välj det gör livet lättare för dig, inte för bilhandlaren. Det kan dessutom bli billigare.
7. Smarta bilar
Ett område som kommer starkt, inte minst för att det höjer säkerheten. Det handlar om funktioner som drar igång utan att föraren behöver göra något. Här är ett urval: Vindrutetorkare som startar när det regnar, bromsassistans, automatisk inkoppling av fyrhjulsdrift och andra finesser som ser till att bilen körs miljö- och energimässigt optimalt.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.