Svenska scoutledaren om kaoset i Sydkorea: ”Stor stress”

Problem med sanitet, logistik, kommunikation och sjukvård. Sedan kom en tyfon som tvingade deltagarna på världsscoutlägret i Sydkorea till evakuering. Hur var det egentligen att chefa på plats? Vi pratar med svenska ledaren Gustav Öhrn som befann sig mitt i tumultet.

Krisledarskap
Publicerad
Gustav Öhrn.

Omkring 2 100 svenska scouter besökte Sydkorea för den 25:e världsscoutjamboreen tidigare i augusti. En upplevelse som på många sätt inte blev som tänkt.

Gustav Öhrn har under två år varit del av projektledningen, och i delat ledarskap ansvarat för resan före och efter själva lägret.

I ett inlägg på LinkedIn beskriver han en månad med oerhörda ledarskapsutmaningar:

”Själva lägret var inte så redo att ta emot 45 000 scouter från 158 länder som det borde varit. Jag lånades ut från Svenska kontingenten till världsorganisationen WOSM för att försöka förbättra sanitet, logistik, kommunikation och sjukvård. Ett problemlösaruppdrag som komplicerades ytterligare av språkförbistringar, kulturskillnader, otydlig organisation och statlig inblandning som ibland rörde till det ytterligare och ibland var nyckeln till lösningen.”

Som om inte det var nog, dök det upp nya oväntade problem:

”Successivt förbättrades situationen men då kom en tyfon som gjorde att vi var tvungna att evakuera lägerplatsen. Vi konstaterade att evakueringsplanen inte skulle hålla och jag sattes att tillsammans med några andra ta fram en ny. På mindre än 48 timmar lyckades vi ta fram en ny plan, förankra den och på ett säkert sätt få alla från lägerplatsen.”

När vi kontaktar Gustav Öhrn är han full av intryck efter den extremt händelserika månaden på plats.

Du beskriver att du fick leda i en komplex internationell miljö, och under högt tryck, mitt under rådande kris. Vad tar du med dig för ledarskapsinsikter?

”Jag tror att det tar ett tag att landa efter en sådan intensiv period. Att leda i andra kulturer kräver extra uthållighet och att man verkligen fortsätter att försöka förstå varandra. Det är ju särskilt utmanande under kris och pressade förhållanden. Man måste ha is i magen, och fortsätta ställa öppna, nyfikna frågor.”

Gustav Öhrn.

”Något som var svårt, var att leda när mycket var så pass ovisst. Jag använder mig vanligtvis av tillitsbaserat ledarskap. Att sedan samarbeta i andra kulturer och sammanhang, och det inte blir som man har trott eller bestämt, skapade en stor stress hos mig som ledare.”   

Vad hade du kunnat göra annorlunda?

”Vissa av de utmaningar som vi stötte på i den sydkoreanska lägerorganisationen hade vi säkert kunnat förutse, och kunnat förbereda oss inför, på ett annat sätt. Organisationen var otydlig. Pratade vi med en ledare, eller med en person bara för att den kunde engelska? Viss information som vi behövde ha, fick vi inte heller. Från vårt håll hade vi förberett oss med krisledning. Men när jag blev utlånad till scouternas världsorganisation så märkte jag snabbt att det fanns brister i krisledarskapet.”

Kommer du att åka till nästa världsscoutjamboree om fyra år i Polen?

”På något sätt kommer jag att vara involverad. Vi ska göra en organisatorisk överlämning till gänget som planerar den resan. Det här är ett helt ideellt arbete. Jag lade en kvarts till en halv arbetstid på senaste världsscoutjamboreen, utöver mitt vanliga arbete. Det blir fint att lämna över stafettpinnen.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.