Svenska chefer bäst på arbetsmiljö
Svenska chefer är överlag duktiga på att förebygga och hantera stress och arbetsskador. Det visar en rapport från European Agency for Safety and Health at Work som presenterades i går.
Myndigheten har genomfört den största europeiska enkätundersökningen någonsin inom arbetsmiljöområdet. Den bygger på intervjuer med drygt 28 000 chefer och 7 200 skyddsombud i 31 länder.
Rapporten visar att:
– På 66 procent av svenska företag diskuterar man arbetsmiljöfrågor regelbundet på möten där höga chefer deltar, vilket gör att Sverige hamnar i topp på denna lista. Vi ligger högt över det europeiska genomsnittet, där arbetsmiljöfrågor är en fråga för ledningsgruppen på bara fyra av tio företag.
– Nästan 70 procent av svenska företag har en plan för hur man hanterar arbetsrelaterad stress.
– Vi är duktiga på att informera våra medarbetare om psykosociala risker på jobbet. 60 procent av svenska företag gör detta.
Dr Jukka Takala, chef för European Agency for Health and Safety at Work, tycker att svenska chefer kan vara stolta över att man kommit så långt på arbetsmiljöområdet, men att man inte får luta sig tillbaka.
Han menar att det finns en nyckelfaktor till att svenska arbetsplatser kommit så långt inom arbetsmiljöområdet. Det är den nära samverkan som råder mellan arbetsgivare och arbetstagare, menar Jukka Takala. Den modellen vill han gärna föra över till andra länder.
Det finns däremot en riskfaktor som kännetecknar arbetsmiljön på svenska arbetsplatser. »Tidspress« på jobbet oroar åtta av tio svenska chefer. Det är den faktor som flest tror kan leda till psykosocial ohälsa på arbetsplatsen.
»Den finansiella krisen har haft en stor påverkan på svenska arbetsplatser. Många har sagts upp och de som stannade kvar fick mer att göra. Färre människor leder till mer press helt enkelt. Och detta drabbar särskilt unga kvinnor. Många unga kvinnor sjukskrivs i dag på grund av stressrelaterade besvär och kommer aldrig tillbaka till arbetslivet igen. Det kostar samhället miljarder«, säger doktor Jukka Takala.
Har vi i Sverige drabbats av organisationsanorexi, alltså att vi har för få medarbetare till det jobb som ska utföras?
»Delvis. Fast problemet är snarare att man ser så många satsningar som projekt. Arbetsuppgifter och tjänster existerar bara under en kort tid och sedan försvinner de. Det projektfokus som finns i bland annat Sverige leder till mycket tidspress. Företagen och medarbetarna kanske hade fungerat bättre om man hade haft en organisation som var fokuserad på kontinuitet i stället för projekt.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.