Så tar du tag i det riktigt svåra samtalet
Läsarfråga:
”Jag tror att en av mina medarbetare dricker. Hon har arbetat länge i företaget och varit både omtyckt och duktig. I våras började hon hålla sig mer för sig själv och presterade sämre än tidigare. Före sommaren kände jag vid ett par tillfällen att hon luktade alkohol. Jag frågade hur hon mådde men fick bara ett vagt ’bra’ till svar. När hon kom tillbaka från semestern såg hon trött och sliten ut. Jag har inte så mycket att gå på, men jag tror att hon har problem med alkohol. Vad ska jag göra?”
Carina
Experten svarar:
Det är ett allvarligt och ganska vanligt problem du beskriver. Svårigheten ligger bland annat i avgränsningen mellan det privata och arbetsrollen. Symtom som trötthet och distansering är svåra att ifrågasätta, för att inte tala om hur känsligt det är att reda i människors alkoholvanor.
Men som chef har du ansvar för såväl säkerhet och produktivitet som medarbetarnas hälsa. Vid minsta misstanke om berusning på arbetstid ska du konfrontera. Misstänker du ett försämrat hälsotillstånd, behöver du prioritera ett samtal där hon får utrymme att anförtro sig eller be om hjälp.
Genom att ställa tydliga frågor utifrån din chefsposition och ditt ansvarsområde, underlättar du för henne; du påminner om gränser och visar att det spelar roll hur hon mår.
Du har troligen mer som underbygger din misstanke än bara en känsla, men det är inte konstigt om du är rädd att trampa henne på tårna eller överskrida dina befogenheter. Luta dig mot företagets policy, hänvisa till generella rutiner och var påläst om vilken hjälp som finns att erbjuda.
Skam, bristande sjukdomsinsikt och smusslande ligger i alkoholmissbrukets natur. Du kan hjälpa situationen genom att förstärka det motsatta: Normalisera och belys problemet, visa förståelse och engagemang, påvisa konsekvenser, fakta och alternativ. Låt henne förstå att hon inte är ensam i sin ohälsa. De absolut mest framgångsrika fallen som jag har mött är de som lyft problemet så högt att det kunnat åtgärdas.
Lycka till!
Cecilia Duberg,
Leg psykolog, specialiserad inom coachning, hälsa och ledarskap
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.