Släpp taget i sommar
Att vara chef är för de flesta inget åtta till fem-jobb. Många chefer vill vara säkra på att allting flyter på som det ska, även när de är lediga. Det känns tryggt att ha kontroll. Att många chefer har svårt att koppla bort jobbet visar den undersökning Chef låtit Synovate göra:
Av de 541 tillfrågade cheferna läser 63 procent sin jobbmejl minst en gång i veckan när de har semester.
Var fjärde kollar mejlen varje eller varannan dag. Och nästan var tredje ringer till jobbet någon gång i veckan även när de är lediga.
Hela 67 procent, alltså två av tre chefer, har någon gång under det senaste året avbrutit sin semester för att ta hand om ett problem på jobbet.
Men i längden orkar ingen med ett krävande jobb utan att vila ut och hämta ny energi. Din förmåga att tänka nytt blir lidande, du får svårare att höja blicken.
Hur gör man då för att koppla av och återhämta sig ordentligt?
Vi lät frågan gå till Giorgio Grossi, docent i medicinsk psykologi och verksam vid Stressmottagningen på Karolinska Institutet och Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.
»Det finns olika sätt att se på avkoppling. Hjärnan arbetar hela tiden med att älta problem och försöka lösa dem. För att kunna koppla av ska man vara medveten om att hjärnan har sin egen fantasi. Den kan måla upp problem som inte finns. Men även sådana problem försöker den lösa. Det är en framåtriktad överlevnadsstrategi som är unik för människan. Samtidigt är det en stressfaktor.«
Chris Heister, 57, sedan februari landshövding i Västerbotten, känner igen beskrivningen:
»När jag var yngre hade jag svårt att låta bli att älta. Men med åren har jag blivit mycket bättre på att fokusera på nuet och låta bli att tänka på sådant jag inte kan påverka.«
Som med allt annat ger träning färdighet.
»Hjärnan tror på sina egna tankar«, säger Giorgio Grossi.
Om hjärnan till exempel säger att »Nu är klockan sju, jag måste gå upp för att hinna till jobbet« – då är det en sann tanke som hjälper dig fatta ett riktigt beslut. Men om hjärnan säger »Om jag inte är tillgänglig på semestern förstörs min karriär« – så är den tanken inte sann.
»Därför är det viktigt att komma ihåg att tanken är just en tanke. Och med träning kan man lära sig att välja vilka tankar man ska tro på och vilka man inte ska tro på.«
Men lång semester är ingen garanti för återhämtning. Det går inte att spara det behovet i elva månader för att sedan koppla av under semestern. Semestereffekten går över på några veckor. Därför behöver man öva förmågan till återhämtning varje dag, menar Giorgio Grossi.
Chris Heister hör till de chefer som alltid måste vara anträffbara.
Går det att koppla av från jobbet då?
»Ja, numera är jag ganska bra på det. Jag känner mig trygg i min roll som chef, det är förutsättningen för att släppa kontrollen.«
Den tryggheten har hon fått av många års erfarenhet, senast som finanslandstingsråd, dessförinnan oppositionslandstingsråd i Stockholm.
Så ofta hon har möjlighet åker hon till sitt hus i Roslagen. Där har hon sina rötter och där kan hon stänga av allt annat.
»Även om jag måste vara anträffbar för att kunna besvara frågor som rör jobbet när jag är ledig, så kan jag släppa dem direkt igen.«
Lars-Johan Jarnheimer, 47, vd och koncernchef i Tele 2, hör också till de chefer som måste vara tillgängliga. Men han stänger av mobilen när han har semester eller äter middag med familjen. Sedan lyssnar han av telefonsvararen och ringer alltid tillbaka samma dag.
»Jag tycker det är ganska osmakligt att alltid ha telefonen på och låta samtal avbryta det man håller på med, oavsett om man har semester eller jobbar.«
Visst kan man uppfatta det som ett tecken på engagemang och intresse att alltid ha mobilen på, menar han.
På Tele 2 finns en informationsstruktur som talar om vilka personer som ska informeras om det händer något akut, till exempel om en telefonväxel i Frankrike havererar. Till den kretsen hör givetvis högsta chefen. Men det betyder inte att det alltid är han som ska ta hand om situationen.
»Det måste finnas rutiner så att även högste chefen kan vara ledig ibland. Man behöver inte fatta alla beslut själv. Jag är ganska bra på att koppla bort jobbet när jag stängt dörren och är ledig.«
Det finns olika sätt att se på avkoppling och återhämtning. I Sverige ser vi det som självklart att ha lång sommarsemester. Att varva ned under en längre tid för att sedan komma tillbaka, pigga och utvilade.
Så etablerat är det att vi har en lag som säger att alla har rätt till fem veckors semester. Dessutom ska fyra av de fem veckorna ligga under juni-augusti. I usa är lång semester ingen självklarhet. Det vanligaste är att man har flera korta ledigheter, kanske fyra, fem dagar och en längre semester, men då ofta bara ett par veckor.
»Det blir ett jämnare arbetstempo och inte lika påtagligt att man varvar upp eller ned«, säger Gary Baker, 54, chef för affärsutveckling på PDI, Personnel Decisions International, med lång erfarenhet av chefsjobb i både USA och Sverige.
»I Sverige är det gasa och bromsa som gäller. Först jobbar man hårt för att kunna vara ledig i en månad under sommaren. När man sedan kommer tillbaka tar det flera veckor innan man arbetat sig igenom högarna av mejl och post.«
I USA skiljer man inte lika mycket mellan arbete och fritid som här.
»Det anses till exempel okej att chefen tar viktigare delar av jobbet med sig på semestern. Å andra sidan är det lätt att få respekt för om man verkligen vill vara i fred.«
Gary Baker ser det inte som något konstigt att chefer håller sig á jour med vad som händer på jobbet även när de är lediga.
»Jag tycker att man sticker huvudet i sanden om man tror att arbetet inte påverkar resten av livet. Det är en attityd som man enligt min erfarenhet ofta möter i Sverige.«
En chef som lever mer enligt det amerikanska än det svenska mönstret är Kerstin Hessius, 49, vd Tredje ap-Fonden.
Det brukar bli ett par veckors sommarsemester och så några långhelger varje år.
En förlängd weekend räcker för ett besök i någon trevlig stad utomlands, det ger skön avkoppling och återhämtning. Förra sommaren var första gången på länge som hon hade fyra veckor ledigt i sträck under sommaren.
»Mitt sätt att slappna av är att sträcka ut dygnets timmar. Jag sover helt enkelt mindre under veckorna. Då klarar jag mig med fyra, fem timmars sömn.«
»Det«, fortsätter hon, »gör jag för att både hinna med det jag måste och det jag vill.«
Genom att jobba mycket under veckorna styr hon sin tid så att hon ytterst sällan behöver jobba på helgerna. Då hinner hon ibland återhämta sig där hon kopplar av bäst; i familjens hus i skärgården.
När hon har mycket att göra och måste prioritera för att hinna det hon vill, inte bara måstena, är det städningen hemma som går bort först.
»Trots att jag avskyr att bli panerad under fötterna av smulorna under matbordet! Jag kan bara påverka mina egna krav, och det är jag som lägger ribban för hur det ska se ut.«
Åsa Keller, 34, sedan fem år vd för hemserviceföretaget Homemaid, kan konsten att koppla av från jobbtankar när hon är ledig. Emil, två år, har bidragit till det.
»Sedan han föddes har jag fått oerhört fokus på det jag håller på med. Jag gör det jag ska göra på jobbet och i rätt ordning.«
Hon skiljer noga på arbetstid och sin privata tid.
»Jag väljer medvetet om jag vill stänga av mejlen och mobilen när jag är ledig. Om jag är med familjen och telefonen ringer och stör i ett, då stänger jag av. Andra gånger kanske jag kan eller vill vara lätt att få tag på.«
I sommar får hon sitt andra barn.
»Det blir ytterligare en utmaning. Men jag har valt att både ha barn och göra karriär. Att ha familj är ingen belastning.«
En chef som alltid tagit lång semester, och under senare år riktigt långa ledigheter på ett par, tre månader, är Henrik Frenkel, 59, journalist, publisher och styrelseproffs med en lång chefskarriär inom media, bland annat Chef.
»För mig är det ingen mening med korta ledigheter. Om jag ska kunna koppla av ordentligt måste jag vara borta länge.«
Han tycker själv att han är bra på att verkligen släppa taget. Men det tar som sagt tid.
»Ofta har jag packat portföljen full med arbetspapper och tagit med på semestern. Men jag orkar inte röra den, inte första veckan. Andra veckan brukar det dåliga samvetet slå till, men tredje veckan börjar jag glömma bort den där portföljen. Sista veckan innan semestern är slut kommer ångesten över måste-grejerna som inte blivit gjorda …«
De senaste åren har Henrik Frenkel tagit time-out, rejäla långledigheter.
»De gånger jag varit ledig i två, tre månader har jag nästan ryggat för att prata jobb. Jag tar aldrig fram min kalender på semestern.«
Det har till och med hänt att han glömt den hemma, tappat bort den – eller, som vid senaste Australienresan som skulle kombineras med jobb – glömt laptopen i incheckningsdisken – och låtit den stanna där.
Anders Johansson, 34, vd på livsstilsföretaget Grandpa, har som den entreprenör han är ständigt många järn i elden. Hemma har han en åtta månaders bebis och en knatte på knappt två år.
»När jag är med barnen är det de som gäller, då kan jag inte tänka på något annat.«
Och som för flera av cheferna är det i huset på landet han känner sig mest avkopplad, där kan han vara utan att göra något särskilt alls.
»Men jag tror också att utveckling, att lära nytt ger en slags avkoppling.«
Förra våren, samtidigt som han och kompanjonerna höll på att bygga sin andra butik, köpte han en träbåt.
»Ett riktigt renoveringsobjekt! Jag tyckte jag hade för lite att göra«, säger han med ett skratt.
»Jag kopplar bort allt annat när jag står där och slipar.«
Mest kreativ är han när han jobbar, men inte har för mycket att göra.
»När jag bockat av något som jag är nöjd med kan jag få nya, friska tankar.«
Nej, det är inte under semestern chefer får sina bästa idéer. De kreativa tankarna kommer för de flesta efter ledigheten, när det är fullt upp igen.
»Men återhämtningen och förmågan att koppla bort från jobbet, är en förutsättning för att vara kreativ«, säger Giorgio Grossi.
»Om vi lär oss att hantera besvärliga tankar och oro, så vågar vi också tänka nya tankar.«
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.