Skapa en känsla av kontroll
Tänk dig att du sitter i en bil. Runt dig rusar trafiken förbi. Vad som helst kan hända. Visst, det är du som styr, men samtidigt är du beroende av dina medtrafikanter och utlämnad åt situationen.
På samma sätt är det med ditt ledarskap. Även om det är du som chef som sitter vid ratten är du beroende av andra för att allt ska rulla på. Du är utsatt för ständiga förändringar, direktiv, krav och förväntningar från alla håll.
När alla kör som dårar omkring dig måste du helt enkelt skaffa dig dina egna krockkuddar.
Forskningsrapporter visar att kraven på chefer tilltar. Att vilja ha kontroll över allt framstår som en säker väg till utmattning och frustration.
Lika bra att inse: du kan omöjligen ha kontroll över allt. Men du kan skaffa dig en känsla av kontroll för att må bra och göra ett bra jobb.
”Bli realist. Acceptera obalansen. Det är grandiost korkat att tro att det finns något som heter balans och kontroll. Det har människor aldrig haft, möjligen en kvart då och då. Däremot kan man sträva efter att hitta bra sätt att förhålla sig och hantera situationen”, säger Lena Nevander Friström, legitimerad psykoterapeut.
För höga krav och otydliga förväntningar på chefer är grundproblemen, enligt henne.
”Det är en myt att chefen ska klara allt, men alla går på den. Lika illa är det att kraven på chefer ofta är outtalade. Ingen kan göra ett bra jobb och känna sig nöjd om man inte vet vad man ska göra.”
Har du en karta i bilen behöver du inte tappa bort dig. På motsvarande sätt behövs ett tydligt uppdrag för att känna att du kan ha kontroll – inte över allt men över det som ingår i uppgiften.
Louise Moqvist, forskare vid beteendevetenskapliga institutionen vid Linköpings universitet, är inne på samma spår. Hon har i sin doktorsavhandling visat hur ledarskapets ideal och verklighet krockar.
När hon följde chefer under deras arbetsdagar upptäckte hon att de ägnade stor del av sin tid åt att planera för framtiden. Men eftersom förutsättningarna hela tiden ändrades och oförutsedda saker dök upp fick de ägna lika mycket tid åt att revidera planeringen.
”Visst kan det vara viktigt att sträva efter viss kontroll. Men man kanske ska vara mer eftertänksam så att det inte blir onödigt arbete eller bara leder till frustration”, säger hon.
Det går inte att leva upp till idealbilden, att veta, hinna, kunna och klara allt som chef, visar hennes studie. Detta skapar frustration hos chefer och det kan vara farligt.
Monica Hane, docent i tillämpad psykologi, har studerat frustration i arbetslivet och upptäckt att frustration inte sällan uppstår hos personer med betydande inflytande över sitt arbete.
Till skillnad från stress kan frustration inte lösas med återhämtning, påpekar hon. Har du för mycket att göra eller är trött är lösningen att lyfta bort arbetsuppgifter och vila. Frustrationen däremot finns kvar så länge problemet som orsakar den inte är löst. Att inte känna kontroll över sin arbetssituation kan vara oerhört frustrerande. Och så länge förväntningarna finns kvarstår också problemet.
”Jag märker en utbredd prestationsångest och otrygghet bland chefer i dag. Många ägnar alldeles för mycket tid åt att oroa sig för att de inte har kontroll och beskriva hur mycket de har att göra. Det leder bara till att de får ännu mindre tid och ork kvar för att verkligen göra något åt det”, säger Stig Wiklund, mental coach som tränar både chefer och idrottsstjärnor i positivt tänk-ande.
Tillit är ett nyckelord för att känna kontroll, menar han. Det handlar om att lita både på sin egen förmåga och på sina medarbetares. Vet du hur du ska parera bilen om du får sladd i halkan skapar det en känsla av kontroll som gör att du vågar dig ut på vägen även i snökaos.
Vi kan ha nytta av att tänka på lilla Ida i Lönneberga som i sin visa fixar hela sommaren: ”Jag gör så att blommorna blommar, jag gör hela kohagen grön.” Naturen lever sitt eget liv men Ida känner att det är hon som har kontrollen. Det är knappast ett exempel på realism, men det säger någonting om hur förhållningssättet påverkar vår känsla, vår kraft och vårt välbefinnande, konstaterar Ingalill Eriksson, biträdande professor i sociologi, i boken ”Arbetsmiljö, kaoskompetens och mening”.
Kanske kan Idas sommarvisa vara något att skruva på i bilstereon när trafikrusningen är som värst. Utrustad med en sådan attityd kan du efter Idas sommar bädda för en höst med en skön känsla av kontroll. Det behöver inte vara konstigare än så.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.