Sista chansen för Svanberg
Enligt flera tidningar går det rykten på aktiemarknaden om att Carl-Henric Svanberg redan fått sparken. Enligt andra borde han få det.
Varför ska chefen hängas så fort det blir motgångar?
”Något misstag har begåtts i Ericssons information mot marknaden, och då har vd yttersta ansvaret”, konstaterar Claes Bergström som är professor vid Handelshögskolan i Stockholm.
”Men det som kommer bort i debatten är frågan om huruvida Svanberg har förmågan att driva affärerna vidare. Då ska han rätta till det som lett till misstaget och sitta kvar som chef”, fortsätter han.
Till viss del tyder ryktena om att han fått sparken på att aktieägarna kräver ett offer för att därefter våga satsa igen.
”Det är inte otypiskt svenskt att människor som utnämnts till höga poster får kliva av piedestalen. Men det vore grumligt tänkt av aktieägarna att kräva ett offer. Jag hoppas att mer rationella skäl ligger bakom det som nu händer”, säger Claes Bergström.
”Det är en del av den mediadramaturgi som blivit helt dominerande. Dramaturgin bygger på personifiering av ledarskapet och att det finns vinnare och förlorare”, det säger Ingalill Holmberg chef på Center of Advanced studies in leadership, på Handelshögskolan i Stockholm.
Kräver aktieägarna/media allt oftare ett offer?
”Det är framförallt affärspress och annan media som använder en retorik som personifierar ledarskapet och skapar hjälteglorian. De är också väldigt snabba att kräva att ledare avsätts när oväntade händelser inträffar. Ledaren görs till en symbol för medgång och motgång i företaget.Nu finns det givetvis fördelar för företaget att synliggöra sina ledare så personifierandet av ledarskapet sker givetvis i växelverkan med styrelser och företagsledningar. Det bör också läggas till att det svenska samhället har blivit alltmer individualiserat, vilket givetvis både möjliggör och förstärker den här typen av dramaturgi.”
Är det inte en stor risk att bara sparka Svanberg, som trots allt byggt upp ett stort förtroendekapital och tidigare hyllats väldigt?
”Beslutet att avskeda en verkställande direktör ligger på styrelsen. I den bedömningen utgör givetivs Svanbergs förtroendekapital (internt och externt) en oerhört viktig faktor.”
Enligt Ingalill Holmberg är det nu upp till Ericssons styrelse att väga samman de risker och tempoförluster som ligger i att hitta en ny företagsledare.
”Han har byggt upp ett stort förtroendekapital och i vilken grad detta har urholkats av den senaste tidens händelseutveckling är i dagsläget svårt att bedöma från sidolinjen.”
”Generellt finns en övertro på den enskilda ledarens förmåga att vända en verksamhet eller staka ut en ny riktning. Företagsledande aktiviteter involverar ett betydande antal personer i en verksamhet av Ericssons storlek”, säger Ingalill Holmberg.
Vd-mandatet i Ericsson är ingen post man historiskt haft länge. Sven-Christer Nilsson satt i mindre än ett år, Kurt Hellström i drygt tre. Kanske skulle börsen till en början reagera positivt, för att sedan gå tillbaka till samma nivå som tidigare.
”Man kan dra en parallell till sportens värld. Där får ledaren gå om laget går dåligt. Man kräver ett chefen tar ett tydligt ansvar. När man då bytt chef börjar laget oftast vinna de första matcherna, för att sedan falla tillbaka i samma dystra trend”, säger Patric Andersson som är docent på Handelshögskolan i Stockholm.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.