Se facket som din bäste vän
Serbaz Shali är terminalchef på Postens terminal i Årsta i Stockholm. Under drygt tio år i olika chefsbefattningar inom Posten har han haft med facket att göra.
Det har både handlat om regelrätta förhandlingar om anställningsformer, arbetstider och så vidare och spontana möten kring enskilda medarbetare. Han har en tydlig bild av hur facket och dess ställning förändrats.
»Innan vi införde samverkansgrupper kunde tonen ibland bli ganska aggressiv. Men det händer sällan numera«, säger han.
På terminalen, som är Postens största arbetsplats, arbetar 1 200 personer och flera fackliga organisationer är företrädda.
Det blir allt vanligare att medarbetare byter fack, dessutom står allt fler utanför. Det är alltså inte helt lätt att veta vilket avtalsområde en medarbetare tillhör, och det kan bli ganska rörigt.
Men den modell Posten har valt överbrygger delvis det problemet. Tillsammans med ledningsgruppen har Serbaz Shali regelbundna möten med företrädare för samtliga fack.
»Vi och facket äger alla frågor tillsammans. Förra året behövde vi minska personalstyrkan med 40 årsarbeten. Vi började direkt diskutera med facket hur vi skulle gå till väga.«
Medelåldern var relativt hög och tillsammans tittade man på åldersstrukturen. Man kom fram till att det vore bäst att erbjuda avtalspension till alla som fyllt 60.
»Vi behövde inte ens diskutera turordningsfrågor. I stället blev det en vinn-vinn situation. Vi kunde jämna ut åldersstrukturen samtidigt som vi effektiviserade.«
»Hade jag gjort på det gamla sättet hade det kunnat leda till konflikt«, säger Serbaz Shali.
Ledningens hållning är att ju tidigare tidigare dialogen inleds, desto mindre gnissel blir det.
»Ingen älskar obehagliga överraskningar. Min strategi som chef är att inte släppa några bomber.«
Numera har ledningen och facket en strategidag tillsammans. I år gjorde man dessutom verksamhetsplanen i en gemensam workshop. Man tittade på strategi, styrkor och svagheter i verksamheten och hur framtiden skulle kunna te sig.
»Det har gett facket ökat ansvar. De kan inte längre komma och säga ´det visste vi inte´. Genom en kontinuerlig dialog ökar samsynen på sikt.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.