Sålla ansökningar utifrån mångfald och driv

Mångfald
Text: Redaktionen
Publicerad
Illustration: Sanna Mander

Fem steg till sållning:

1. Dela in ansökningarna i tre högar:
– Kvinnor
– Män
– Utländsk bakgrund

2. Dela in dessa högar i ålderskategorier, exempelvis:
– –30 år
– 30–50 år
– 50– år

3. Klargör hur fördelningen i din verksamhet ser ut avseende kön, etnicitet och ålder. Vilka av grupperna ovan är underrepresenterade eller saknas helt?

4. Bestäm dig för att djupgranska de ansökningar som ligger i högarna som är mest underrepresenterade eller saknas på avdelningen eller i företaget. Börja gå igenom dessa.

”Naturligtvis ska du inte anställa någon utan kompetens för tjänsten ’bara för att’. Men på det här viset utmanar du dig som chef att tänka annorlunda”, säger Monica Renstig.

5. Så där. Nu kan du sätta igång och gå igenom ansökningarna i detalj. Här några saker att leta efter:

Kunskaper och färdigheter. Har någon av de sökande kompetenser som ni inte har i företaget i dag? Finns där kompetenser som ni kan behöva i framtiden? En kandidat som talar flera språk eller ett mer ovanligt språk kanske kan möjliggöra en utveckling på en ny marknad eller bredda kompetensen på er kundservice?

Driv och ambition. ”Drivkraft är något som alla företag letar efter”, säger Monica Renstig och tillägger: ”Personen har kanske inte all kompetens du söker, men har den ett eget driv är den ofta värd att satsa på.”

Men hur avgör du utifrån det personliga brevet vilket driv personen har? Här några tips:

Verkar personen vara påläst om företaget och syns det i ansökningen? Fraser som ”Ni som är störst på det ni gör …” eller ”Era satsningar på den marknaden …” kan visa att personen har koll på ert företag och har erfarenhet och intresse av branschen.

Har personen matchat sig själv med ert företag? Titta efter konkreta exempel som frasen: ”Jag tror att ni skulle ha nytta av mina kompetenser eftersom …”

Personen ger dig som chef en hint om vad som kommer att ske om den får jobbet. ”Jag skulle kunna/vilja utveckla …”

Fritidsengagemang. Är per­sonen aktiv inom idrott, styrelseuppdrag eller politisk verksamhet? Det visar om personen är aktiv och ansvarstagande.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.