Så kan perfektionism skada ditt ledarskap
I rollen som prima ballerinan Nina demonstrerar skådespelerskan Natalie Portman alla faror med att driva sig själv mot perfektion. Hon kräver konstant kontroll, vågar inte utforska sin kreativitet och har svårt att hantera sina nära relationer.
Få chefer driver sig till bristningsgränsen som Nina gör i »Black Swan«, men även milda varianter av perfektionism kan skada ledarskapet.
Det menar Elizabeth Gummesson, författare till boken »Good Enough«. Hon arbetade tidigare som projektledare på TV4 och led av sin perfektionism, som ledde till att hon var nära att dö av ett gallstensanfall.
Nu coachar hon högt uppsatta chefer och företagsledare, och ser samma sida hos dem. De driver sig för hårt.
»Jag har träffat väldigt få chefer som har en avslappnad attityd till sina prestationer. Det finns en felaktig uppfattning som säger att perfektionister presterar bättre än andra. Jag tycker tvärtom.«
Elizabeth Gummesson skiljer mellan positiv perfektionism och negativ perfektionism. Den positiva varianten gör att man kämpar hårt för att nå sina mål – men känner sig inte som en dålig människa om man misslyckas. Man kan helt enkelt skilja mellan person och prestation. Om man har den negativa varianten av perfektionism sätter man ofta orealistiska mål och strävar alltid efter att göra felfria prestationer.
Hur arbetar man bort sin negativa perfektionism?
»Genom att stärka sin självkänsla och inte bry sig om vad omgivningen tycker hela tiden. Perfektionister vill gärna ha kvitto på att andra människor tycker att deras prestationer duger. Men nyckeln är att hitta bekräftelse hos sig själv. Man måste också träna på att delegera mer och bli tydligare när man delegerar.«
Så kan perfektionism skada ditt ledarskap:
1. Du vågar inte delegera
Ett bra ledarskap låter medarbetarna utvecklas.
Men en chef med perfektionistiska drag vågar inte släppa arbetsuppgifter till någon annan. Möjligen kan man delegera, men kontrollerar ändå efteråt.
»Det leder till att dina medarbetare blir passiviserade. De vågar inte ta några initiativ själva«, säger Elizabeth Gummesson.
2. Du får mindre tid för att utveckla din strategi
Eftersom perfektionisten lägger mycket tid på att kontrollera andras jobb, får han eller hon inte tid till att fundera över hur företaget ska växa och utvecklas.
3. Din och andras kreativitet hämmas
En bieffekt av alltför höga krav är att man inte vågar testa nya metoder.
»Perfektionister provar bara de vägar som de vet fungerar«, säger Elizabeth Gummesson.
4. Du skjuter upp saker
Perfektionisten hamnar lätt i uppskjutarläge. Man är obekväm med uppgifter som känns obehagliga eller nya och skyller därför på att man inte har tid att utföra dem.
»De vågar inte göra något om de inte kan göra det perfekt. Och det blir sällan perfekt första gången man testar något nytt.«
5. Du är känslig för kritik
Perfektionister ser ofta världen i svart eller vitt. De ser kritik som en attack mot deras personlighet. Det gör att det blir lågt i tak på arbetsplatsen, ingen vågar säga vad man egentligen tycker.
6. Du sprider osäkerhet
Perfektionisten lägger mycket tid på tankar och energi kring hur man uppfattas av andra. Det gör att man framstår som osäker. Den osäkerheten sprider sig lätt i hela organisationen.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.