Så hittar du trenderna

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Behöver en vanlig mellanchef tänka på att omvärldsbevaka?
»Ja! Jag tycker att alla som har ett chefsjobb bör göra det. Dels för att det är kul, du förstår sammanhanget på jobbet på ett helt annat sätt. Dels för att det är bra ur karriärsynpunkt. Folk har respekt för chefer som är insatta i en kontext till jobbet.«
»En ytterligare anledning är alla projekt det kan vimla av i en verksamhet. Det gör det extra viktigt för dem som är linjechefer att omvärldsbevaka. När det är nästintill omöjligt att hålla koll på alla projekt som vimlar runtomkring är det bra att åtminstone ha en bild av verksamheten i ett större perspektiv.«

Hur får man syn på de stora trenderna?
»Tro aldrig att du kan läsa dig till de stora trenderna genom att till exempel läsa den senaste managementboken varje år. De stora trenderna är oftast väldigt uppenbara om du tar dig tid att samla intryck och att reflektera. Du måste lägga pussel och vara nyfiken på ett brett sätt. Det kan vara allt från att du under en resa i ett annat land lägger märke till att de har oerhört många banker och reflekterar över vad det kan indikera, till att du ser att dina söner använder Blocket i stället för att åka till Ikea, till att du läser Business Week som har en rapport om att de amerikanska reklamintäkterna minskar. Sammantaget kan du då se att en transformation av hela reklam- och försäljningsvärlden är på gång.«

Vad fick dig att börja omvärldsbevaka?
»Det går långt tillbaka i tiden. I åttaårsåldern var jag mycket hos min morfar som var fackligt aktiv. Jag har nog nästan suttit på fler fackliga möten än många aktiva sossar. Det fanns helt enkelt ingen annanstans att vara. Under mötena började jag fundera över vad som sades. Det var många begrepp jag inte förstod, men de gjorde mig nyfiken. Därför började jag läsa mycket. Om man läser mycket kommer det nog automatiskt att man blir intresserad av omvärldsanalys.«

Hur gör du när du omvärldsbevakar i dag?
»Jag har ett lustigt system för det, det är inte särskilt systematiskt. Det beror nog på att jag började som liten. Jag prenumererar på ett 15-tal tidskrifter inom olika ämnen och scannar ständigt genom att riva ut sidor och klistra in i en klippbok. Den bär jag alltid med mig. När jag har behov av omvärldsanalys i ett visst ämne inför ett möte, ett föredrag eller liknande, så har jag oftast redan en viss koll. Sedan fördjupar jag mig i de ämnen som behövs.«
»Utöver att riva ur sidor går jag på många konferenser och seminarier och jag lyssnar på folk som drar saker för mig. Jag är inte alls road av att läsa pm utan tycker att det är bättre att lyssna på människor. Det spar tid. Då får jag ju en annan persons omvärldsanalys på köpet. Men det kräver givetvis att jag kan lita på den som drar ärendet.«

Vad uppmärksammar du när du spanar?
»Jag har ett hyfsat fokus i det jag väljer. Jag klipper till exempel oftast ut artiklar som på något sätt är relaterade till forsknings- och högskolevärlden. Men det är ändå relativt brett. I senaste pärmen har jag till exempel en artikel om hur Sverige är indelat i regioner som får strukturstöd, en om Nuteks organisation för företagsutveckling och flera artiklar om innovationer och liknande.«

Hur mycket tid behöver man lägga på omvärldsbevakning?
»Alla vi som arbetar vet att dagen fyller sig själv. Min omvärldsanalys på arbetstid sker egentligen bara när jag ska ge föredrag och måste komplettera scannandet med att verkligen veta vad det är frågan om. I övrigt är trendbevakningen en fritidsaktivitet. Jag ägnar cirka en timme varje dag åt bevakningen.«

Vad har du själv gjort på grund av dina analyser?
»Omvärldsanalysen ligger ju alltid i botten vid beslut. När jag blev rektor i Linköping byggde det på att jag såg att universitetsvärlden i Europa skulle genomgå en ordentlig expansion. KTH:s engagemang i Indien och Kina byggde också på en omvärldsanalys.«

Är du alltid nöjd med dina slutsatser?
»Några år efteråt kan omvärldsanalyserna upplevas som ganska triviala. Besluten verkar så uppenbara i efterhand. Som KTH:s engagemang i Indien och Kina. Men omvärldsanalysen gör kanske inte att du fattar annorlunda beslut, men du fattar dem troligen tidigare än om du inte har koll på vad som händer omkring dig. Genom att trendspana och analysera blir du varse signaler tidigare än annars.«

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.