Så förändrade Jan Carlzons bok allt

Okategoriserade
Publicerad

Sas flyger inte flygplan, de flyger kunder, annars blir det inga affärer.

Detta hade företagets koncernchef Jan Carlzon fått medarbetarna att förstå. Och omfamna.

Han hade dessutom förstått vikten av att göra alla – medarbetare och chefer – delaktiga i företagets vision och att vägen dit gick via information. Det var därför SAS hade en personaltidning som utkom tre gånger i veckan och att alla på företaget fick boken Carlzons lilla röda, för att visionen verkligen skulle präntas in.

Men ännu fanns det några kvar att övertyga.

Det var för dem som Jan Carlzon sommaren 1985 satte sig för att skriva Riv pyramiderna.

Läs nomineringen här: 1. Jan Carlzon släpper Riv pyramiderna

”När jag blev tillfrågad av Bonniers tänkte jag att då kommer alla i företaget att läsa den och då kommer det att sitta där”, säger han.

Riv pyramiderna markerade inte bara en framgångsrik ledarfilosofi utan ett paradigmskifte inom svenskt ledarskap. Medarbetarna började allt mindre betraktas som kugghjul i en maskin och mer som individuella krafter som inte längre rymdes i en traditionellt hierarkisk beslutsstruktur.

Förra året sålde boken i 10 000 exemplar. I Brasilien. Någon vecka innan vi ses har Jan Carlzon fått en check från sitt förlag i USA gällande 2013 års försäljning på motsvarande 105 000 kronor. På Harvard Business School används boken än i dag som kurslitteratur.

”Ingen annan ledarskapsbok i Sverige, utgiven av en vd, har översatts till något annat språk. Min bok är översatt till 22 språk”, säger han.

Vad är det då som gör att boken fortfarande betraktas som relevant, nästan trettio år senare?

Jan Carlzon tror att det handlar om ansvar.

”Jag har hittat en tanke, ett format, när det gäller ledarskap och människors roll i verksamheten som är annorlunda och borde bejakas mycket”, säger han och citerar Ingmar Bergmans ord: ”Ledarskap är att ge människor en roll i ett sammanhang som är större än de själva”.

Men alla gladdes inte åt boken då den kom.

”En industriman i Sverige sa ’du har skrivit en bok som tar bort all ära från alla hårt arbetande vd:ar i svensk industri’”, säger Jan Carlzon.

”’Fuck you’, sa jag inte till honom.”

Han skrattar.

SAS framgångar försåg Jan Carlzon med en gloria. Jan Carlzon hamnade på plats 99 på listan över Sveriges 100 viktigaste människor (där Gustav Vasa ligger etta). Och när tidningen Chef och Kairos Future för en tid sedan frågade chefer om deras förebild svarade 48 procent Jan Carlzon.

Han talar om att han råkade ut för ”rockstarsyndromet”.

”Då uppstår en känsla av ensamhet, en rädsla för att bubblan ska spricka. Jag har nog inte kunnat ta till mig den här väldigt positiva responsen förrän efteråt”, säger han.

Jan Carlzon har inte, på sitt sjuttiosjätte levnadsår, gett upp tanken på författandet. Ett ämne som lockar är vad som händer när den visionära ledaren har nått sina mål.

”Men jag kanske inte behöver skriva om ledarskap, jag har haft fantastiska möten.”

Och berättar om ett av dem.

För något år sedan besökte USA:s före detta president Bill Clinton Stockholm för att hålla ett föredrag. I samband med föredraget fick näringslivsgubbarna Pehr G Gyllenhammar, Percy Barnevik, Petter Stordalen och Jan -Carlzon möjlighet att träffa honom.

”Percy ställer sig i mitten och vecklar ut sina axlar och gör sig stor och ställer sig mitt i rummet. Men Clinton går bara rakt förbi honom och fram till mig och säger ’tack för din bok, den var fantastisk’. Det var jävligt läckert.”

Läs nomineringen här: 1. Jan Carlzon släpper Riv pyramiderna

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.