Så får du stopp på lönegnället
Teresia Stråberg har nyligen disputerat vid Stockholms universitet med sin avhandling om hur anställda ser på individuell lönesättning.
Hennes resultat bygger på cirka 4 000 enkäter som skickats till vårdpersonal och statligt anställda tjänstemän.
»De flesta tycker att individuell lönesättning är ett bra system, men är inte nöjda med hur det går till«, säger Teresia Stråberg.
Teresia Stråberg menar att det är riskfyllt att hamna i ett läge där många medarbetare är missnöjda med sin lön.
De som tycker att de blivit orättvist behandlade vid lönesamtalet är exempelvis mer benägna att vilja byta jobb.
»Men missnöjet kan också yttra sig på mer dramatiska sätt, som att man vill hämnas och kanske börjar stjäla på jobbet«, säger Teresia Stråberg.
Att vara nöjd med sin lön är både subjektivt och relativt, visar avhandlingen. Det har inte alltid så mycket att göra med totalsumman. Man kan vara nöjd även med en låg lön.
»Det är viktigare att man upplever att man får det man förtjänar, antingen i förhållande till hur stor ansträngning man lägger ner på arbetet eller i förhållande till vad kolleger med liknande arbetsuppgifter får.«
Hur stor roll spelar chefen för hur nöjd man är med sin lön?
»Om man som chef ger tydlig feedback och ger anställda en chans att förbättra sitt resultat under året för att kunna få högre lön, brukar de flesta uppfatta systemet som rättvist.«
Men Teresia Stråberg inser att situationen ibland är väldigt svår för lönesättande chefer.
»Mellancheferna har ofta en begränsad pott och begränsat handlingsutrymme för lönehöjningar. Då kan det vara svårt att spegla skillnaden mellan två medarbetare. Men även väldigt små skillnader i påslag är en viktig symbolik. Det visar hur arbetsgivaren värderar medarbetarnas insatser.«
De chefer som har ett begränsat utrymme när de sätter lön lockas ofta av att strunta den individuella bedömningen och ge samma höjning till alla.
Men då riskerar man att trilla i en onödig fälla.
»Som chef kan man inte både hävda att man har individuell lönesättning och ge lika mycket i löneökning till alla. Det inbjuder till missnöje och besvikelse.«
Är det inte naivt att tro att alla kan bli nöjda med sin lön?
»Jo, alla kommer inte att tycka att det är rättvist. Men lön är bara en faktor av många som gör att man tycker att det är kul att gå till jobbet. Trevliga arbetskamrater, utvecklingsmöjligheter, tydliga målsättningar och bra arbetsmiljö kan vara lika viktigt.«
Så får du löneglada medarbetare
1. Öka öppenheten kring lönesättningsprocessen. Hur ska man göra på ert företag för att få högre lön? Förklara lönekriterierna i detalj. Det minskar risken för spekulationer och rykten.
2. Se till att lönesamtalen genomförs på samma sätt för alla. Ju bättre struktur ni har, desto mindre blir känslan av orättvisa.
3. Alla måste ha samma chans att uppfylla de lönekriterier som finns. Inga individer eller grupper får gynnas eller missgynnas.
4. När du meddelar lön: ge välmotiverade förklaringar till varför du tagit ditt beslut.
5. Ge feedback under året på hur dina medarbetare ska jobba för att kunna vara aktuella för en löneökning.
6. Låt de anställda ha inflytande över vilka lönekriterier ni använder.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.