Så får du jobb utomlands

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Först och främst måste du verkligen vilja bli en så kallad »expatriat« eller »assignee«, som det heter på engelska. För många gånger är det nog läpparnas bekännelse när människor berättar att de vill utomlands och jobba.
Det är lockande att tänka sig, men när det kommer till kritan är det ganska svårt att lämna trygga Sverige och jobbet här.
För att komma iväg måste du ha en stark motivation att vilja arbeta som chef i ett annat land.

Lusten inför uppdraget ska vara äkta. Då finns alla chanser att du får jobbet – och att du lyckas bra med det nya uppdraget.
Om det bara är pengarna och glamouren eller kanske en viss världsmetropol som lockar, lyser det förmodligen igenom under rekryteringsprocessen.

Så känn efter vad du verkligen vill innan du söker den där spännande tjänsten som chef för den nya fabriken i Frankrike eller Tjeckien.
Konkurrensen om utlandsjobbet är stenhård. Många står i kö och vill åka. Det är ledningsgruppen väl medveten om.
Du kan öka dina chanser att bli den som väljs ut genom att vara påläst och strategisk.
Och genom att komma ihåg att du trots allt bara är en del i helheten.

Det är bra att förstå skälen till varför just ditt företag eller din organisation väljer att skicka en svensk chef utomlands.
En fabrik eller ett kontor kanske ska öppnas i ett nytt land. En ny produkt kanske måste utvecklas i något av de utländska dotterbolagen. Eller så finns det ett problem i någon av de utländska verksamheterna som måste lösas.
En annan orsak kan vara att man vill implementera bolagets svenska företagskultur även i de utländska verksamheterna. Så jobbar exempelvis Ikea och Hennes & Mauritz.

Men det kan också finnas andra skäl till att företag och organisationer väljer ut en viss medarbetare för ett utlandsuppdrag.
Kanske är du identifierad som en »påläggskalv« och då brukar utlandstjänst ingå i »skolningen«.

Om du anlägger ett helhetsperspektiv på organisationen, företaget eller koncernen så förstår du lättare vad som är på gång.
Då ser du också var just du kan bidra med dina kunskaper på bästa sätt.

Tänk så här om du vill arbeta utomlands:

1. Hur kan du bidra?

Tänk efter vad du är bra på! Är det kanske att dra igång nya verksamheter? Att lösa problem? Eller har du erfarenhet från en viss del av världen, eller ett visst land, där företaget har verksamhet?
Ta kontakt med före detta utlandschefer. De kan dela med sig av sina erfarenheter och har dessutom ofta kvar sina internationella nätverk och vet vad som händer »ute i fält«. Du kan både få nyttig information och hjälp på traven.
Mångkulturell kunskap och erfarenhet tillsammans med flerspråkighet är ett stort plus om du siktar på att bli chef utomlands.
Lev inte i tron att du ska bli upptäckt som företagets eller organisationens nästa chef utomlands! Var tydlig med vad du vill!

2. Sprid dina planer

Tala om för din närmaste chef vad du har för intentioner. Fortsätt sedan att plantera dina planer i organisationen.
I företaget eller organisationen finns nyckelpersoner. Se till att vid lämpligt tillfälle även prata med dessa om dina tankar om utlandstjänst.
Berätta om vad just du kan bidra med för kunskap som är till gagn för företaget, koncernen eller organisationen.
Utgå inte ifrån att alla vet eller ens kommer ihåg vad just du har arbetat med och åstadkommit.
Ungefär så här: »Jag har förstått att vi har ett problem med produktionen i fabriken i Lettland. Förra året arbetade jag med att lösa ett liknande problem i vår fabrik här i Sverige. Jag tror jag kan vara till nytta för företaget på plats i Lettland.«

3. Var inte kräsen till en början

Var flexibel! Vill du verkligen ut, är det inte läge för att vara petig inför första uppdraget.
Att bara prata om världsmetropolerna och högstatusländerna som enda alternativ för din utlandstjänstgöring, lär inte öka dina chanser att få komma ut och jobba. Det är ju inte säkert att de sockrade anbuden duggar tätt i början. Kanske måste du först ut och visa vad du går för, innan de mer attraktiva placeringsorterna kan komma på tal.
Bered dig på att det kan ta tid innan drömmen blir verklighet. Ibland är beslutsprocessen långsam. Räkna med minst ett års »väntetid«. Sedan kan det bli dags för ditt stora äventyr. ¶


Artikeln är hämtad ur Chefs pocketguide »Chef utomlands« som publicerades i Chef nr 9 2007.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.