Prestationslön bästa belöningen
Det finns två sätt att få medarbetare att göra som du vill: Morot eller piska.
När Chef i samarbete med Synovate frågade över 1 000 chefer vilka belöningar som fungerar bäst så toppar »bonus eller prestationslön« listan. Kvinnliga chefer är mer positiva till belöningar än manliga.
Och det finns en hel rad belöningar som cheferna anser fungerar bra. Efter bonus kommer flexibel tid eller friskvård och därefter extra semester.
När det gäller piska är det svårare. Många chefer vill inte kännas vid att de använder bestraffningar.
Däremot säger en överväldigande majoritet – 87 procent – att det bästa sättet att korrigera ett felaktigt beteende är att ha ett enskilt samtal. Var fjärde chef tycker att det är verkningsfullt med »nästan eller ingen löneförhöjning«.
Morot – tänk så här:
För att en belöning verkligen ska fungera krävs att du vet vad du belönar och varför. Mest effektiv blir en belöning som motiverar medarbetarna att göra saker som ligger i linje med din avdelnings strategi och mål.
På Handelsbanken i Huddinge har varje anställd en individuell handlingsplan med konkreta mål. Om målen uppnås får medarbetaren god löneutveckling och andra belöningar (se nästa sida).
Det som motiverar oss är individuellt och därför kan det vara klokt att ta reda på vad som triggar dina medarbetare.
Redan vid anställningsintervjun kan du ställa frågan: »Om vi nu väljer att anställa dig, hur vill du bli belönad, vad får dig motiverad?« och redan där klargöra vad du kan tillgodose eller inte.
Ofta tror chefen att lön är det bästa sättet att motivera. Men Bo Jäghult, expert på belöningssystem är av motsatt åsikt.
»Jag har i 30 år frågat chefer: Vad är det viktigaste för att få er motiverade? Då kommer lön eller ekonomisk ersättning på femte plats eller lägre i 100 procent av fallen och så är det för anställda också.«
Han anser att beröm är den bästa moroten som finns. Många chefer svarar också att det tycker att beröm är en bra motivator:
»Viktigare än förmåner av olika slag är återkoppling att man gör ett bra jobb, känsla av meningsfullhet och att man bidrar till gemensamma mål«, skriver en chef.
Inom offentlig sektor har chefen inte samma möjligheter att införa bonusprogram och ge belöningar som i privat sektor. Då blir det ännu viktigare att motivera genom delaktighet, personlig utveckling och uppmärksamhet.
Eller varför inte flexiblare tider, vilket brukar uppskattas av särskilt yngre personer i livspussel-åldern.
Piska – tänk så här:
Om du har kritik att framföra så görs det bäst enskilt, bakom en stängd dörr.
Ett bra tips är att vänta någon timme eller dag med att ha ett korrigerande samtal så att du själv inte är i affekt.
Ett sätt att föra fram kritik är att använda frågor: Vad tyckte du själv? Människor är oftast mer självkritiska än vad omvärlden är.
Om beteendet ändå inte ändras får du försöka med andra metoder.
En chef berättar om medarbetare som tar sig allt större friheter vid hemarbete. De »jobbar hemma« utan att egentligen prestera vad de ska. Då kan det vara på sin plats att dra in förmånen och reglera arbetstiden hårdare.
Flexibel arbetstid och hemarbete är inte någon självklarhet utan ges till medarbetare som klarar att driva sig själva och som får arbetet gjort. Om det inte fungerar – dra in förmånen.
De allra flesta företag tillämpar numera individuell lönesättning. Här finns ett verktyg som det är lätt att se förbi.
Men med en tydlig uppföljning, utvecklingssamtal som ger god återkoppling både på positiva och negativa sidor och med en väl genomtänkt lönestrategi kan lönen vara ett effektivt sätt att göra tydligt om en medarbetare håller måttet eller inte.
Givetvis bör du ha signalerat ditt missnöje i god tid och gett medarbetaren stöd och peppning för att nå sina mål.
I sista hand kan byte av befattning bli aktuell, enligt cheferna i Chefs undersökning.
Det som däremot aldrig är okej är tillrättavisning inför gruppen. Ta all kritik enskilt och glöm inte att varva kritik med beröm.
Källor: Agneta Cyupers, ledarutvecklare, Pegasen och Bo Jäghult managementkonsult
och expert på belöningssystem.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.