Om generationsväxlingen: ”Man får inte slarva med förberedelserna”

Okategoriserade
Text: Calle Fleur
Publicerad

”Vi har tänkt mycket på det här”, konstaterar generaldirektör Greger Bååth och suckar. Greger Bååth har varit generaldirektör i 14 år och styrt Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) sedan den bildades 2008. Myndigheten, som har 1 100 anställda och erbjuder specialpedagogiskt stöd i olika former för barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning, samlade då tre tidigare myndigheter under ett tak.

Den nya ledningen förstod tidigt att kompetensförsörjningen skulle behöva säkras på sikt: En tredjedel av medarbetarna, inklusive cheferna, skulle gå i pension inom fem–tio år och ledningsgruppen började bli till åren. Lösningen blev att ta fram en ”strategisk kompentensförsörjningsplan” som presenterades 2012.

”Vi behövde inventera och få fram alla siffror: Vad kommer hända, när kommer det hända? Vilken kompetens har vi i dag och vilken kompetens är på väg ut? Ska vi ersätta med samma kompetens eller behöver vi få in ny kompetens? Vi är tvungna att jobba långsiktigt och uthålligt – och ha en idé”, säger Greger Bååth.

Vad är er idé?
”Vi har bland annat infört en utbildning för chefsaspiranter, för att ta vara på utvecklingspotentialen och visa medarbetare att det faktiskt finns karriärmöjligheter inom myndigheten. Vi har också formulerat tydliga förväntningar, eller kvalifikations- och kompetensprofiler, på chefer på olika nivåer.”

Åtta av tolv chefer i din ledningsgrupp kommer att behöva ersättas inom sju år. Hur ska ni lyckas med det?
”Det har inte varit någon omsättning i ledningsgruppen sedan den nya myndigheten bildades. Snart kommer jag att behöva inleda ett rekryteringsarbete. Vi har börjat fundera på att låta chefer som ska sluta få en friare roll sista tiden, ungefär som senior advisors, och finnas till hands för att ge råd till sina efterträdare.”

Vilka är riskerna om man inte tar frågan på allvar?
”Om du slarvar med förberedelserna riskerar du att gå miste om kompetensmixen som chefsgruppen behöver. Slarvar du är du dessutom orättvis mot den du rekryterar. Har du inte tänkt igenom vad han eller hon egentligen ska jobba med riskerar verksamheten att tappa fart och styrning.”

Du är 63 år gammal och ditt förordnande som generaldirektör går ut i sommar. Känner du oro inför myndighetens framtid?
”Nej. För mig finns bara ett läge: Jag jobbar på som om jag ska vara kvar efter sommaren, även om jag vet att frågan ligger i regeringens händer. Mycket av rekryteringsarbetet ligger framför oss. Jag får se det som att vi har möjlighet att få in ny kompetens och nya perspektiv. Men det krävs att vi jobbar målmedvetet.”

Läs mer: Undersökning – är svenska chefer redo för generationsväxlingen?

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.