Öppet kontorslandskap farligt för hälsan
»Korridorer med många rum fungerar inte. Kommunikationen går för långsamt. Fokus ligger internt i stället för på kunden.«
Så avfärdar arkitekten och organisationskonsulten Thomas Nathorst-Böös det gammaldags kontoret i en artikel i Dagens Nyheter.
Men forskning från Australien som publiceras i senaste numret av Asia-Pacific Journal of Health Management visar att öppna kontor inte heller är ett problemfritt alternativ.
Forskningen har gått igenom flera olika undersökningar av kontorsmiljöer och i 90 procent av studierna fanns det belägg för att öppna kontorslandskap har negativa effekter på hälsan.
Öppna kontorslandskap ger flera hälsorisker: förhöjt blodtryck, ökad risk för förkylning och influensa samt stressrelaterade problem.
Att ha arbetskamraterna nära inpå kan också vara negativt för det arbete som ska utföras, visar studien. Försämrad koncentration, låg produktivitet och ett ökat antal konflikter var några konsekvenser.
»Anställda möter en mängd problem som förlust av privatliv, tappad identitet, lägre arbetsproduktivitet, olika hälsofrågor, överstimulering och låg arbetstillfredsställelse när de arbetar i öppna arbetsmiljöer«, skriver forskaren Vinesh Oommen i Asia-Pacific Journal of Health Management.
Forskaren Alexandra Moore på Luleå Tekniska Högskola har gått igenom vilka typer av kontor som ger de friskaste medarbetarna. För chefer finns det tre olika modeller att vara särskilt uppmärksam på.
Kontoret där medarbetare har ett eget rum med fönster ger störst »nöjdhet« på arbetsplatsen.
Flexkontoret, där man inte har en egen arbetsplats utan ständigt byter, har högst friskfaktor.
Det mellanstora kontorslandskapet, där 10 – 24 personer sitter i ett rum, är den sämsta modellen. Den har lägsta trivselfaktorn och medarbetarna har sämre hälsa än i små och stora kontorslandskap.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.