Nu blir svensk kunskap japansk

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad
Den japanska delegationen besöker svenska företaget InkClub. Foto: Samhall/Jakob Sjöbom.

”När det gäller kvalitetskontroll och effektivitet kan vi i Japan ha en fördel. Men när det gäller att arbeta med människor, fokusera på varje individ och att få människor glada – där har ni ett övertag och vi vill lära oss det,” säger Jun Yanada, vd för dotterbolaget till Honda.

Under sin vistelse i Sverige sker flertalet studiebesök, bland annat på inkClubs huvudkontor i Uppsala. Här sköter Samhalls 80 medarbetare all lagerhållning, packning och distribution åt inkClub. Och Samhalls metod är enkel, enligt Leif Alm som är ansvarig för internationella relationer.

”Vi utgår först från vad individen kan utföra för typ av arbetsmoment. Sedan tittar vi på vilka krav olika arbeten ställer och utifrån det matchar vi personen med arbetsuppgifterna.”

Jun Yanada ser samarbetet mellan Samhall och inkClub som en stor inspiration.

”Vi har hundra medarbetare som har en funktionsnedsättning, Samhall har cirka 20 000. Om Samhall kan göra så mycket, då borde de ha mycket ’know how’ och det är anledningen till varför vi är i Sverige”, säger Jun Yanada.

I Japan är det sedan andra världskrigets slut reglerat i lag att alla företag med mer än 200 anställda skall ha 2 procent eller fler funktionsnedsatta personer anställda i företaget. De företag som inte lever upp till de kraven betalar en straffavgift som sedan utgör bonusen för de företag som överträffar kraven. Maiko Hinomoto, socialarbetare med inriktning mot psykiatri, representerar dotterbolaget till Mitsubishi:

”Vi har svårt att hitta folk eftersom de med fysiska funktionsnedsättningar redan har redan jobb på grund av 2-procentslagen. Därför måste vi nu börja anställa fler personer med psykiska funktionsnedsättningar.”

Maiko Hinomoto leder arbetet för fem personer med psykisk sjukdom eller Aspbergers. Hennes mål med resan är att lära sig hur Samhall anställer personer med psykisk nedsättning, hur de tränas och hur de bedöms.

”Personer med psykisk nedsättning mår bra av att jobba. Jag tror de kan tillfriskna av att arbeta och få ett bättre liv. Därför vill jag göra detta i Japan”, säger Maiko Hinomoto.

Jun Yanada, Honda, ser det som en nödvändighet att inkludera även funktionsnedsatta i arbetslivet eftersom de är en del av samhället. Och han ser stora skillnader mellan Japan och Sverige.

”I Sverige fokuserar ni inte på funktionsnedsättningen. Ni fokuserar på vad människan kan göra”, säger Jun Yanada.

Han menar att ett anständigt arbete som ger en inkomst också ger människor värdighet, känsla av självständighet och stolthet. Och att detta är nödvändigt för alla oavsett om personen har en funktionsnedsättning eller inte. Ledarskapet är detsamma och det håller Maiko Hinomoto, Mitsubishi, med om:

”Det är ingen större skillnad vem du leder. Att vara noggrann, att vara snäll och att vara specifik gör att alla mår bättre oavsett om de har en funktionsnedsättning eller inte”, säger Maiko Hinomoto.

Vad innebär då det här besöket?
”Uppmärksamheten utifrån betyder klart en hel del för oss och våra medarbetare. Framförallt när folk reser långt för att se hur vi jobbar. Man är ju stolt att få visa vad man gör”, säger Leif Alm på Samhall.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.