Slut på åldersdiskrimineringen?
Det räcker att då och då ögna igenom dagstidningarnas familjesidor för att inse att det är trend att bli 100+!
Och de senaste forskningsrönen säger att vi snart kommer att kunna leva tills vi är 125.
Medelåldern på Sveriges befolkning är i dag 41 år, i Europa är den 39 år och 2050 kommer den enligt Europaparlamentets uppskattningar att vara 49 år.
Men snacket om 40-talister som köttberg och jätteproppen Orvar är direkt kontraproduktivt när hela västvärlden hotas av arbetskraftsbrist.
Sedan årsskiftet är åldersdiskriminering olagligt, det följer samma lagstiftning som diskriminering på grund av kön, etnicitet, sexuell läggning och så vidare.
Men frågan är om inte lagen kommer som jästen efter brödet.
För sakta men säkert har insikten vaknat om vilket slöseri det är att fasa ut människor ur arbetslivet bara för att de passerat en viss ålder.
Vi talar om människor som har gedigen kunskap och erfarenhet från yrkeslivet och massor av livserfarenhet. De flesta har dessutom fostrat barn – men passerat vabbstadiet. Vilket skulle kunna ge ett extra plus i cv:t, åtminstone när det handlar om chefer och chefsjobb, där balans i livet och att vara närvarande är framgångsfaktorer!
Ur nationalekonomisk aspekt är det lönsamt att människor fortsätter jobba långt upp i åldern. När det extra jobbskatteavdraget för dem som fyllt 65 infördes för två år sedan var avsikten just att ge dem en morot för att fortsätta bidra till BNP. Samtidigt sänktes arbetsgivaravgiften för anställda som fyllt 65 år i samma syfte.
Och samhället tjänar på att människor fortsätter vara socialt och mentalt aktiva långt upp i åren. Det är väl dokumenterat att sysslolöshet och brist på stimulans kan leda till både depressioner, sämre hälsa och för tidig död.
Amelia Adamo har med månadsmagasinet M bidragit till att tvätta bort tantstämpeln på kvinnor 50+ och ersätta den med en cocktail som ger dessa kvinnor en mogen, attraktiv och sexig image.
Visst avtar den fysiska kraften med åldern. Men forskarna har inte funnit någon större skillnad på den intellektuella förmågan hos en 70-åring och en 50-åring.
Allt fler chefer vill också fortsätta jobba långt upp i åldern. Av landets kommunchefer kan 9 procent tänka sig att jobba kvar tills de blir 70 år, bara 13 procent vill sluta vid 60 eller tidigare. Det visar en undersökning som Dagens Samhälle nyligen låtit göra.
Bemanningsföretag för seniorer har visat sig framgångsrika; många upplever äldre som trovärdiga, trygga och stabila. Nästan 75 procent av alla svenskar 50+ skulle kunna tänka sig att jobba åtminstone tills de blir 66 om de kan få flexiblare arbetstider, möjlighet att jobba deltid och kanske delvis andra arbetsuppgifter.
Det visar en undersökning som bemanningsföretaget tng låtit Synovate göra.
Kanske är det dags för en mer miljöanpassad och långsiktig parafras på en gammal slogan: »Utan äldre stannar Sverige.«
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
![](https://dlejuzwq61njn.cloudfront.net/app/uploads/2024/06/24085133/ikon_paywall_freemium.png)
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.