Nätverka dig till framgång

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Enligt nätverksexperten Katarina Widoff går 75 procent av alla tjänster till en person som redan ingår i arbetsgivarens nätverk. Om du någon gång ska byta jobb är det alltså bra att ha de rätta kontakterna.

Det är bara en av anledningarna till att satsa lite av sin tid på att bygga ett större nätverk. Det kan också ge dig roligare vänner, en mer intressant fritid, nya uppdrag eller affärsidéer.

»Genom att nätverka och prata med andra om hur de gör affärer får du fler öppna tankar. Du utvecklas när du tar del av andras olikheter« , säger Katarina Widoff, författaren till boken ”Bli en skicklig nätverkare – mingla dig till framgång”.

Så blir du en mästare på att nätverka:

Steg 1. Vad vill du få ut av ditt nätverk?
Innan du börjar, fundera på vad du vill ha ut av ditt nätverkande. Vill du lära känna fler inom samma bransch? Få fler vänner? Möjlighet att utvecklas? Hitta en mentor? Leta efter nätverk som passar ditt fokus.
»Några nätverk jag är med i är Affärskontakten, Shenet och Women in Progress. Det ger mig både affärsmässiga och privata kontakter«, säger Katarina Widoff.

Steg 2. Välj vad du lägger din tid på
Ju mer du nätverkar desto fler kontakter och inbjudningar får du. Men var selektiv. Gå endast på de tillställningar och träffar som du känner kan ge dig något, och där du kan bidra med din kunskap.
Fråga gärna vänner och bekanta vilka nätverk de är med i. Då kan de bjuda med dig på nästa träff.

Steg 3. Mingla med stil
När du väl blir inbjuden till en träff är det upp till dig att gå fram och presentera dig för den som driver nätverket. Men var inte en plåsterminglare. Presentera dig, prata en kort stund och gå sedan vidare.
»Var väldigt artig, trevlig och bussig. Var lyhörd på hur du kan hjälpa till i nätverket. Det du gör i nätverket ska gynna dig, men även andra och på flera sätt. Det är först då du blir riktigt framgångsrik på att nätverka« , säger Katarina Widoff.

När du minglar, försök få en känsla av att personen du träffar är genuint omtänksam. Den typen av kontakt ska du bygga vidare på. Föreslå att ni ska ta en kopp kaffe eller lunch för att prata vidare om det ni börjat diskutera.

Steg 4. Bygg upp en relation
Mingel är bara den första kontakten när du skapar ett nätverk. Då skakar man hand och hälsar, och känner av om personen är intressant för en fortsatt kontakt.
»När man väl kommer hem börjar nätverkandet. Då följer du upp.«
Har du sagt att du ska ringa eller mejla, så gör du det inom kort. Nätverka handlar om att bygga ett varumärke kring dig själv och att leverera. Var noga med att hålla vad du har lovat.

Steg 5. Hjälp dina nya vänner
För att bygga ett troget och lojalt nätverk måste du dela med dig av din kunskap. Och det är lättare om du verkligen gillar dina kontakter.
»De som du nätverkar med blir dina bundsförvanter. Om man har en genuint positiv relation till andra, så hjälper man gärna den personen«, säger Katarina Widoff.
Men givetvis handlar nätverket också om att du ska utveckla dig själv och dina chanser.
»Om du vill ha ut något av din kontakt, säg vad du vill så fort som möjligt när du ringer upp. Och ju mer specifikt man vill ha något desto tätare kontakt måste man ha. Tänk på att de flesta vill hjälpa till.«

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden