Arnholm: ”Ledningen avgör jämställdheten”

Okategoriserade
Text:
Publicerad

Hur skulle dina medarbetare beskriva dig som chef?
”Senast i går sa en av dem att ’du är bra på att leda andra för att du är bra på att leda dig själv’. Jag tror han menade att jag försöker förbättra och utveckla mig själv och att jag öppet berättar om den processen för mina medarbetare.”

Och vilka är dina mindre smickrande sidor?
”Att jag är dålig på att följa upp. Det har jag försökt arbeta med och blivit bättre på. I det ligger också att kvalificera min kritik, och inte bara säga att något är skitbra, utan också varför det är det. En annan svag sida är att jag drar igång väldigt många saker. Det tror jag är ansträngande för omgivningen ibland.”

Av svenska chefer delar bara tio procent lika på föräldraledigheten, hur ser du på det?
”Jag tycker att alla ska dela lika på föräldraledigheten. Det är bra för individen, det är bra för barnet och det är bra för samhället. Jag tror att det spelar extra stor roll när chefer delar på föräldraledigheten eftersom man som chef är en förebild.”

Hur gjorde du själv när dina barn var små?
”Vi delade lika på 1980-talet, min man och jag. Många ställer den frågan, eftersom de tror att jag ska svara något annat. Det är så skönt att sätta punkt för diskussionen på det här sättet. Jag hade inte kunnat vara trovärdig i de här frågorna om jag inte hade levt som jag lär.”

Du bor i kollektiv och gjorde det även under småbarnsåren. Har det gjort det lättare att kombinera familj och karriär?
”Ja, det tror jag nog. Vi var två barnfamiljer samt några barnlösa vuxna som bodde ihop. Vi föräldrar turades om varannan vecka att hämta hos barnomsorgen och med matlagningen. Om vi behövde hjälp med barnvakt fanns det dessutom andra vuxna i kollektivet som kunde ställa upp. Jag kan absolut rekommendera att bo på det sättet.”

Färre kvinnliga än manliga chefer vill avancera till högre tjänster. Varför, tror du?
”Det beror förmodligen på att det inte finns så många förebilder. Den dagen då hälften av cheferna är kvinnor, kommer det att hända saker. Jag tror inte att det finns någon könsbestämning som resulterar i att man inte vill leda saker och ta ansvar.”

Vad kan samhället göra för att ändra på detta?
”Om vi ser till staten, kan vi först och främst sopa framför egen dörr. Det ser ganska bra ut inom de statliga bolagen med fördelningen av män och kvinnor på chefsposterna. Men vi har mycket kvar att göra i de kommunala bolagen. Inom näringslivet tycker jag att det finns många företag som är medvetna om problematiken. Men det tar tid.”

Du har exempelvis stöttat Chefs initiativ Battle of the Numbers, varför?
”När den yttersta ledningen själv bestämmer sig för att det ska bli jämställt, då kommer det att bli så. Jag tror på att medvetet och strukturerat arbeta för mångfald.”

Men du tror inte på kvotering av kvinnor i bolagsstyrelserna?
”Jag är för kvotering som metod, men jag är emot lagstiftning.”

Du har haft flera höga chefstjänster, har du medvetet strävat dit?
”Inte när jag var i 20-årsåldern. När jag blev några år över 40, då definierade jag att jag ville leda en större verksamhet. Jag tror att det är en bra tid i livet att fundera på vad man vill. Då vet man en del om sig själv.”

Kvinnliga chefer tjänar i genomsnitt 2 000 kronor mindre per månad än män. Har du själv varit bra på att löneförhandla?
”Inte alltid. När jag började arbeta för Bengt Westerberg på 1980-talet var det en löneadministratör på kansliet som såg min lön och sa ’det är helt orimligt att Maria som tjej ska ha lägre lön än killarna’ och rättade till det. Sedan dess har jag försökt vara bra på att formulera mitt värde i samband med förhandlingar, och vara stolt över det jag gör.”

Du verkar så glad, blir du inte arg över orättvisorna som finns mellan män och kvinnor?
”Jo, det är klart jag är arg. Men jag tror att det är viktigt att ha ett gott humör för att kunna hantera de här frågorna.”

Vad är det som driver dig, om inte ilska?
”Jag tror att en glad feminist gör större nytta än en arg feminist. Min drivkraft är den glädje jag får av att vara med och påverka så att mänskligheten kan fungera väl tillsammans.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.