Mångfald skapar trivsel och lönsamhet
På Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve har männen dominerat i två decennier. Men sedan två år tillbaka jobbar allt fler kvinnor i fabriken. Det har lett till nöjdare medarbetare, enligt Volvos egna attitydundersökningar. Fabriken har under det senaste året också visat mycket goda resultat. Under 2007 slog man exempelvis produktivitetsrekord.
Fabrikschefen Anders Olausson, som utsågs till årets Mångfaldschef på Kompetensgalan 2008, berättar varför man satsat på att få in fler kvinnor.
Varför är det viktigt med mångfald i organisationen?
”Våra attitydundersökningar visar att medarbetarna trivs bättre om de jobbar i grupper som består både av män och kvinnor. De grupperna presterar också något bättre. Mångfald är också en viktig rekryteringsfråga. Tidigare har vi haft en stark dominans av män på vår fabrik. Genom att bara rekrytera från 50 procent av befolkningen har vi missat många goda ledare och medarbetare. Det vill vi ändra på nu.”
Ni har 40 olika nationaliteter bland era medarbetare. Varför är etnisk mångfald viktig?
”Generellt sett tror jag att blandade grupper ger större kreativitet, och fler infallsvinklar.”
Hur har ni arbetat för att öka mångfalden?
”Grunden är att bestämma sig. Sedan måste man ha ett mål, göra regelbundna mätningar och följa upp. Inom Volvo har vi i många år sagt att mångfald är viktigt, men de senaste åren har vi gått från ord till handling. För två år sedan bestämde vi oss för att varje månad följa upp andelen kvinnliga medarbetare och ledare. Målet är att ha 33 procent kvinnliga medarbetare om några år. Från 2005 till 2007 har vi ökat från cirka 11 procent till 16 procent.
Hur har ni uppnått det?
”Framför allt arbetar rekryteringsavdelningen mer fokuserat med att hitta kvinnor. Kompetensen gör vi inte avkall på, och det behöver vi inte heller. Vi har ett stort antal sökande, och bland dem finns det ofta bra kvinnliga kandidater. En nyckel till att vi fått in fler kvinnor är att beslutet varit förankrat i ledningsgruppen. Det tror jag är nödvändigt för att det ska bli en förändring.”
Hur jobbar ni vidare mot att nå målet?
”Vi måste ständigt ha en dialog på det här temat, för det sker inte av sig själv. Särskilt eftersom andelen manliga chefer är så stort. Vi måste jobba aktivt för att bryta trenden. Vi måste också ständigt ha aktiviteter i den här riktningen. Vi kan inte bara använda oss av fina ord och policys i bokhyllan, då händer det ingenting.”
Under 2007 lät tidningen Chef 675 svenska chefer tycka till om mångfald i arbetslivet. Tre av fyra svarade att det var viktigt för dem att jobba aktivt med frågan. Men nästan sex av tio chefer svarade att de helst rekryterade personer som var lika dem själva.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.