Ledarskapsrådgivaren: Det gör den ukrainske presidentens ledarstil så omtyckt
Han har tagit världen med storm med sin ledarstil, men få trodde att han hade det i sig. Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har skådespelat och medverkat i den ukrainska versionen av Let’s Dance. Han har ingen politisk bakgrund, inte mer än att ha spelat president i serien Folkets tjänare. Ändå kallas Volodymyr Zelenskyj för hjälte i den svåraste prövningen han hittills har ställts inför. Svante Randlert har varit ledarskapsrådgivare i över tio år. Han lyfter fram flera lärdomar man kan dra som chef utifrån världsledarnas agerande under kriget.
Det är vad du faktiskt gör just nu som spelar roll, inte din tidigare karriär. Det säger Svante Randlert, författare till boken Drömledarskapet: morgondagens viktigaste framgångsfaktorer, samt grundare till rådgivningstjänsten Wisory. Med anledning av kriget i Ukraina delade han ett inlägg med text och bild på LinkedIn som illustrerar skillnaden mellan att vara en boss och en ledare, kopplat till presidenterna Putins och Zelenskyjs olika ledarskap. Tre dagar senare har inlägget över 250 000 visningar, över 6 000 likes och över 100 delningar. Motpolerna av ledarstilarna engagerar människorna.
Svante Randlert har en lång bakgrund av att föreläsa, inspirera och vara rådgivare till chefer. Hans jobb är att vara det där bollplanket som många chefer saknar.
Stirrar chefer och rekryterare sig blinda på bakgrund och tidigare erfarenheter?
”Jag tycker att det kan liknas vid att köra bil i full hastighet samtidigt som man kollar för mycket i backspegeln. Kolla i framrutan! Vilja och förmågan idag och imorgon slår det mesta. Det visar sig här! Många trodde inte att den ukrainske ledaren hade förmågan, men som han levererar. Det är vad vi gör idag och imorgon som är avgörande. Inte det vi har i backspegeln.”
Svante Randlert återkommer till att vara handlingskraftig, något han har lyft i sin bok och som han anser att man kan se hos den ukrainske ledarens bakgrund och agerande.
”Jag brukar säga: Ledarskap handlar inte om vem du är, det handlar inte om allt du redan vet, det handlar om vad du gör varje dag.”
Han exemplifierar med en mer vardaglig situation:
”Mina barn ser vad jag gör, mer än de lyssnar på vad jag säger. Detsamma gäller med ledarskapet. Det handlar om att ge rätt förutsättningar för att människor ska kunna vilja och göra rätt saker.”
I sin roll som rådgivare vägleder han ledare i hur de ska agera, både genom att ge kraft och visa riktning.
”Nu efter pandemin är batterinivån ganska låg hos många människor. Färre människor gör fler saker. Samtidigt är det mycket som händer i världen och vi har en o-kalibrerad kompass. Som ledare behöver man kunna tända gnistan hos medarbetarna och hjälpa till med rätt riktning för att få tillräckligt många människor att gå åt samma håll.”
I din roll som ledarskapsrådigare, har du mött chefer som leder likt Putin eller Zelenskyj?
”Nu är ju visserligen Putins egenskaper väldigt sällsynta som tur är. Härskarbeteenden finns dock tyvärr här och där. Det är den gamla skolan. Men jag tror inte på att Putins sätt att skapa rädslor är rätt väg att gå och det sättet börjar försvinna. För numera lämnar vi inte bara dåliga bolag utan vi lämnar också dåliga chefer. Du får vad du förtjänar helt enkelt. Tillit, förtroende och empati är viktiga ingredienser. Det kan inte gå bra om vi inte mår bra. Människor som är i miljöer med härskartekniker mår inte bra och då kan det inte gå så bra”.
Hans upplevelse är att det på det stora hela har blivit en del förändringar gällande synen på ledarskap och i relation till medarbetarna.
”Det har blivit ett paradigmskifte i ledarstil. Tidigare har många medarbetare arbetat för chefen. Nu handlar det om att ledaren arbetar för medarbetarna, genom att leda för att andra ska kunna och vilja skapa. Det situationsanpassade ledarskapet har aldrig varit mer relevant.”
Svante Randlert säger att chefer som undrar varför medarbetarna tappat gnistan och inte bryr sig behöver föregå med gott exempel.
”Det är först när vi bryr oss om människorna i organisationen som de kommer att börja bry sig om organisationen. Ibland kan man höra en frustration bland cheferna, att det inte är någon som bryr sig. Men om vi vänder på saken då: Har du brytt dig om dem?”
Gillbarhet och att vara bryende är två nya ord som Svante definierat som han tror kommer vara vinnande egenskaper i framtiden. Det är något som vi kommit långt med i Sverige enligt honom.
”Jag föreläste just för en möbeltillverkare i Asien som ville veta mer om det skandinaviska ledarskapet. Det är en stil som nästan kan bli en exportvara. Det sättet som vi leder och ser människor på ses som attraktivt.”
Han tror att pandemin på flera sätt har ritat om kartan för hur det hållbara ledarskapet kommer att se ut framöver.
”Innan covid-19 var hållbarhet detsamma som Greta och miljön. Post-covid kommer hållbarhet att vara allt. Det kommer att handla om hur blir vi hållbara människor. Hållbara människor kommer att bli det nya hållbara. Det som inte kommer vara hållbart, kommer att vara helt ohållbart”.
Svante avslutar med ett tips till alla. Kom ihåg att hälften så mycket, blir ofta dubbelt så bra.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.