»Läkarnas rockar är som snuttefiltar«
Du kallar läkarnas långärmade rockar för snuttefiltar. Varför har läkarrocken blivit en så infekterad fråga?
»Därför att det finns en lång tradition bland läkare att bära de långärmade rockarna, många uppfattar att deras identitet sitter i läkarrocken. Läkarna vill också ha kvar de stora fickorna där de kan bära med sig allt möjligt när de går mellan olika avdelningar, allt från stetoskop till anteckningsblock.
Vi har ersatt de gamla rockarna med nya som har armbågslång ärm och mindre fickor. Det är en vårdhygienisk fråga; de långa ärmarna kan föra med sig bakterier mellan patienter.«
Är det svårare att chefa läkare än andra yrkesgrupper?
»Jag ser ingen skillnad i att leda läkare och andra. Men läkare är mer som skådespelare, de är individualister. Jag leder genom ett antal verksamhetschefer som i sin tur har läkare direkt under sig. Min upplevelse är att de läkare som är verksamhetschefer har något svårare att leda andra läkare.«
Det finns många som menar att hierarki- och revirtänkandet sitter djupt inom läkarkåren. Gäller det också på Blekingesjukhuset?
»Vi jobbar med den frågan – hela tiden. Men visst finns det en hierarki. Vi försöker få bort den eftersom det är viktigt att kunna ifrågasätta mål och metoder, i dag är det inte alltid chefen som har bäst kompetens på allt. Ser någon i personalen brister ska man kunna påtala det – oavsett vilken befattning man har. Vi arbetar ju med människor, då är det extra viktigt.«
Hur hanterar du det som sjukhuschef?
»Jag försöker arbeta genom att ha dialog. Dels med verksamhetscheferna som jag träffar kontinuerligt. Dels med dialoggrupper, där jag bland annat träffar avdelningschefer och diskuterar ekonomi, verksamhet och så vidare. Jag försöker lyssna in mig och föra en dialog på bredden. Men besluts- och delegeringsordningen ändras inte.
I sommar har jag varit runt på olika avdelningar och mottagningar och träffat medarbetare från olika yrkesgrupper informellt. Jag vill lyssna av vad folk på ’vårdgolvet’ känner och tycker. Semester tar jag på vintern.«
Hur skulle du beskriva din ledarstil?
»Jag tror att jag är prestigelös och jag har tillit till medarbetarna. Och jag är situationsanpassad. Ibland kan jag luta mig tillbaka, men om det behövs kan jag peka med hela handen.«
Du är sjuksköterska från början. Har det legat dig i fatet i rollen som sjukhuschef att du inte är läkare?
»Personligen har jag aldrig upplevt det. Jag hade mitt första jobb som sjukhusdirektör i Sörmland 1992. Då var vi tre eller fyra sjuksköterskor i den befattningen i hela landet. I dag är det betydligt fler.
Som sjuksköterska har jag en del medicinsk kunskap och ledarskap med mig från grundutbildningen. Dessutom har jag chefserfarenhet som klinikföreståndare och projektledare. Erfarenhet som chef på mellannivå tror jag de flesta sjuksköterskor som blir sjukhuschefer har med sig i bagaget.«
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
![](https://dlejuzwq61njn.cloudfront.net/app/uploads/2024/06/24085133/ikon_paywall_freemium.png)
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.