»Man måste öppna armarna«

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Peter Söderlund har en brokig bakgrund. Han började dricka alkohol vid 10 års ålder, tog hasch när han var 13 och startade eget företag vid 18. Sedan tog hans kriminella bana fart med bankrån och stölder. I dag är han fri från både brott och missbruk, och arbetar som nationell samordnare på KRIS (Kriminellas revansch i samhället). Men han vill ge ännu mer tillbaka. Därför är han en av grundarna till möbelföretaget IOU, som sysselsätter före detta kriminella.

Varför startades IOU?
»Så länge man är kriminell satsar staten väldigt mycket pengar, exempelvis på fångvård och rehabilitering. Men när kriminella lägger av stöttar inte staten den processen. Vi tänkte att vi får bygga upp vårt eget system. Vi ville skapa en produkt som kan ge sysselsättning åt före detta kriminella. När de väl har fått arbete kan de sedan slussas ut i samhället. Vi hittade en lucka på utemöbelmarknaden. Där fanns inget starkt varumärke, så vi bestämde oss för att satsa där.«

Vad är utmaningen i att leda före detta kriminella?
»För människor som levt i kriminalitet och droger är det normalt att vara kriminella. När man väl har bestämt sig för att lägga av kan det ta några år att ställa om sitt liv. Den första perioden kan vara svår. Men kicken kommer när man ser dessa människor lyfta sig upp ur skiten och börja försörja sina familjer. Plötsligt reser de sig och blir en resurs i samhället.«

Vilken förändring har ni märkt i de anställdas liv?
»Vi har många ungdomar som jobbar för oss. När vi var och presenterade IOU på möbelmässan i Älvsjö märkte vi hur stolta de var över att få stå och prata om produkterna. De var stolta över att visa upp sig i ett sånt sammanhang. Vi märkte att de kände hopp och tillförsikt inför framtiden.«

Hur kan andra företag göra som vill ta mer socialt ansvar i samhället?
»Jag önskar att företag kunde stödja idella sektorn mycket mer. Om man vill hjälpa ex-kriminella kan man exempelvis anställa dem på halvtid och låta dem vara engagerade i KRIS på halvtid.«

Varför är många rädda för att anställa före detta kriminella?
»Så är det väl globalt, har man varit kriminell ses man som ond och opålitlig. Men när människor väl vill förändra sig, så ska man öppna armarna.«

Hur ska man leda före detta kriminella?
»Man ska vara öppen och våga prata om saker. Det är bra för ex-kriminella att kunna prata om problemen de varit i förut. En nykterist som kommer ut på sitt första jobb vågar sällan säga varför han inte dricker på företagsfesten. Då kanske han dricker ändå, och det kan sluta med att han klappar till chefen. Därför är det bättre att våga vara öppen med sitt tidigare liv.«

Varför är det viktigt för företag att hjälpa människor i utanförskap tillbaka till samhället?
»Bakom företagen finns det människor. Bakom människor finns det problem. Att hjälpa andra gör att man får mer insikt i problemen. Dessutom klarar inte staten av att hindra missbruk och kriminalitet, det ser vi tydligt. Då måste företagen också hjälpa till. Om företagen hjälper till att anställa ex-kriminella, hjälper de till att minska brottsligheten i sitt eget närområde.«

 

Fotnot: CSR (corporate social responsibility)betyder att företag på frivillig grund integrerar sociala och miljömässiga hänsyn i sin verksamhet och i sin samverkan med intressenterna, utöver vad lagen föreskriver. Källa: EU-kommissionen

 

 Chef.se utser varje vecka en CSR-profil. Har du tips på ett framgångsrikt hållbart ledarskap? Tipsa oss på red@chef.se!

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.