Kan jag mista min cheftjänst?

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Hej,

Inledningsvis vill jag understryka att du har rätt att komma tillbaka i arbete hos arbetsgivaren efter en sjukskrivning och att arbetsgivaren inte har rätt att säga upp dig pga. av din sjukskrivning eller pga. att han tror att du inte kommer att klara av arbetet i framtiden. Dessutom är det så att arbetsgivaren har ett ansvar för att det är en god arbetsmiljö och för att arbetstagaren hinner med sina uppgifter under normal arbetstid. Vidare har arbetsgivaren ett ansvar för att rehabilitera och arbetsanpassa för arbetstagare som har varit sjukskrivna. Både du och din arbetsgivare verkar vara överens om att din sjukskrivning berodde på din arbetssituation. Detta bör du ha med dig när du diskuterar din arbetssituation med din arbetsgivare eller ett eventuellt "utköp" av dig.

När det gäller din fråga om omplacering är det så att arbetsgivaren kan med stöd av arbetsledningsrätten omplacera en arbetstagare inom ramen för arbetstagarens arbetsskyldighet, även mot arbetstagarens vilja. För att bedöma om en omplacering är tillåten eller inte får man undersöka hur långt arbetstagarens arbetsskyldighet sträcker sig i det enskilda fallet. Sådana omplaceringar är således tillåtna och arbetstagaren måste acceptera denna. Omplaceringar utanför arbetstagarens arbetsskyldighet är inte tillåtna utan arbetstagarens samtycke.

En arbetstagares arbetsskyldighet bestäms utifrån det individuella anställningsavtalet, sedvänja och det tillämpliga kollektivavtalet samt ibland av lag. Generellt kan man säga att en arbetstagare har en mycket vid arbetsskyldighet. Mycket vidare än vad man typiskt sett kan tro, särskilt när det gäller att lägga till ytterligare arbetsuppgifter. En arbetstagare har egentligen inte något befattningsskydd, utan det är mer riktigt att säga att det finns ett anställningsskydd. Arbetstagaren är inte skyldig att acceptera en omplacering som innebär att tjänstens beskaffenhet, identitet eller kärna, i grunden ändras. Kärnan, de huvudsakliga arbetsuppgifterna, i anställningen ska inte ändras vid tillåtna omplaceringar. Om tjänstens identitet ändras, är det inte en tillåten omplacering och en sådan kan därför inte genomföras utan arbetstagarens samtycke. Degradering av en arbetstagare med arbetsledande befogenheter eller chefsposition innebär sannolikt omplacering utöver arbetsskyldigheten, dvs. en otillåten omplacering, om de arbetsledande och ”chefsuppgifterna” är kärnan i anställningen. Som huvudregel gäller för tjänstemän att arbetsgivaren inte kan ändra arbetstagarens lön i samband med en omplacering inom ramen för arbetstagarens arbetsskyldighet. Om arbetsgivaren sänker arbetstagarens lön, den fasta månadslönen, i samband med en omplacering innebär det typiskt sett ett brott mot anställningsavtalet.

En arbetsgivare får inte utnyttja sin arbetsledningsrätt på ett sätt som står i strid med lag, t.ex. diskrimineringslagar eller föreningsrätten, eller i strid mot god sed på arbetsmarknaden. Kollektivavtal kan innehålla regler som påverkar arbetsgivaren möjligheter att omplacera en arbetstagare. Kollektivavtalen för kommuner och landsting innehåller en regel om att en stadigvarande förflyttning av en arbetstagare mot dennes vilja kräver att arbetsgivaren har vägande skäl.

En otillåten omplacering är ett brott mot anställningsavtalet som innebär att arbetstagaren skiljs från sin anställning på ett sätt som kan jämföras med en uppsägning eller ett avsked. Arbetsgivaren ådrar sig skadeståndsskyldighet mot arbetstagaren om han genomför en otillåten omplacering.

För att avgöra om omplaceringen av dig till en säljtjänst är tillåten handlar det mycket om att jämföra arbetsuppgifter och villkor mellan din nuvarande tjänst som säljchef och den ”nya” tjänsten som säljare. Att byta "titel" behöver inte innebära att det är en otillåten omplacering. En befattningsbeskrivning ger information om vad som avtalats mellan parterna om innehållet i tjänsten, men vad arbetstagaren rent faktiskt utfört för uppgifter och haft för roll kan förändra och komplettera informationen i befattningsbeskrivningen. Att arbetsgivaren fråntar dig tjänsten som försäljningschef och tillsätter "din vikarie" som försäljningschef under dessa omständighet med din sjukskrivning talar för att Din tjänst förändras ganska mycket och för att arbetsgivaren har ett otillbörligt syfte med omplaceringen. Det är dock nödvändigt att göra en helhetsbedömning som kräver mer information än den som framgår av Din fråga. Jag rekommenderar Dig därför att diskutera Din arbetssituation, gärna med stöd av Din fackliga organisation om Du är medlem i en sådan, i syfte att uppnå en för båda parter tillfredsställande lösning. Lycka till.

Vänligen Marie Bengtsson

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.