Kan jag bli kompenserad för övertid i efterhand?

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Hej,

Frågan om du har rätt till övertidsersättning beror på vad du har avtalat med din arbetsgivare om i detta avseende. Om du har avtalat om rätt till övertidsersättning följer vanligtvis regler i det tillämpliga kollektivavtalet om när du har rätt till övertidsersättning och med hur mycket ersättning som ska utgå. Som chef är det vanligt att man har avtalat att inte ha rätt till övertidsersättning, utan istället kompenseras med en högre månadslön. Som jag förstår din fråga har du gjort precis så att du avtalat om att avstå eventuell övertidsersättning mot en högre lön. Du skulle därmed inte ha rätt till övertidsersättning. Att du behövt jobba så mycket övertid under flera års tid är olyckligt och man kan tycka, beroende på de mer exakta omständigheterna, att det inte kompenserats tillräckligt med en högre lön. Det finns ju andra sätt att kompensera så mycket arbetad tid, till exempel genom betald ledig tid, extra semesterdagar eller en bonusutbetalning. Sådana typer av kompensationer som sker i efterhand är naturligtvis upp till arbetsgivaren att besluta om i de fall då det inte föreligger någon avtalsrättslig skyldighet enligt anställningsavtalet att kompensera övertid. Arbetstagaren kan dock ta initiativ till en diskussion om hur såväl den arbetade övertiden som den framtida arbetstidssituationen ska hanteras.

I arbetstidslagen finns regler om hur mycket övertid en arbetstagare får arbeta; allmän övertid med högst 48 timmar under fyra veckor, dock högst 200 timmar på ett kalenderår. Vidare finns bestämmelser om möjlighet till dispens för övertidsarbete med 150 timmar per kalenderår utöver den allmänna övertiden. Det finns också vissa straffbestämmelser som är tillämpliga om arbetsgivaren åsidosätter arbetstidslagen. Arbetstidslagen gäller dock inte för  arbetstagare som har förtroendet att själva disponera sin arbetstid, till exempel chefer. Det är därför möjligt att arbetstidslagen inte är tillämplig på dig. Oftast finns ett kollektivavtal som gäller istället för arbetstidslagen och du måste därför kontrollera vad det finns för regler i detta om övertid och övertidsersättning.

Vidare är det så att det finns regler om preskription som innebär att en arbetstagare inte kan vänta hur lång tid som helst med att framföra eventuella krav på grund av anställningen. I det tillämpliga kollektivavtalet finns regler om inom vilka frister krav och förhandling med arbetsgivaren ska framställas.  Om det inte finns något kollektivavtal på din arbetsplats, finns regler om preskription i olika lagar, till exempel medbestämmandelagen och arbetstidslagen.

På den information du har lämnat i frågan synes du inte ha rätt till övertidsersättning, eftersom du har avtalat om en högre lön istället. Dessutom är det stor risk att de eventuella krav som du kan ha redan är preskriberade på grund av att det gått så många år, i vart fall för delar av ett eventuellt krav. Däremot skulle jag uppmana dig att diskutera, antingen själv eller tillsammans med en företrädare för den fackliga organisation som du eventuellt tillhör, om hur din arbetstidssituation skall hanteras i framtiden. För en närmare analys av om dina möjligheter till ersättning för den tid eller delar av den tid som du faktiskt redan arbetat skulle jag rekommendera dig att kontakta din fackliga organisation eller ett juridiskt ombud.

Med vänlig hälsning,

Marie Bengtsson

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.