»Kärlekskontrakt« trend i USA

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

I USA är det vanligt att företag försöker skydda sig mot att bli stämda. Nu har de förebyggande åtgärderna tagits till en ny nivå. Anställda som är tillsammans med en kollega tvingas att skriva på ett »kärlekskontrakt«. Kontrakten används oftast när en av parterna är chef över den andre.

I avtalet medger båda att de samtycker till förhållandet. Om relationen tar slut, och den ena parten skulle börja trakassera den andre, är arbetsgivaren inte ansvarig för de sexuella trakasserierna. Arbetsgivaren kan alltså undvika att bli stämd.

Men att liknande kontrakt kommer att introduceras i Sverige är inte troligt.
»Jag har svårt att tänka mig det, eftersom vi inte har samma juridiska system i Sverige. Här kan företag inte avsäga sig det arbetsrättsliga ansvaret. Och i grunden är sexuella trakasserier en arbetsmiljöfråga«, säger Eva Nikell, informationschef på Jämo.

Få svenska företag har en policy för hur man hanterar kärleksrelationer. Det vanliga är att den ena parten byter avdelning. På myndigheten Jämo har man haft ett sådant fall när förra jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström blev sambo med en enhetschef.
»Vi hade många öppna diskussioner kring hur vi kunde lösa situationen. Det slutade med att kvinnan bytte enhet«, säger Eva Nikell.

I andra fall har den ena parten sagt upp sig. Ofta är det kvinnan som får gå. Exempelvis slutade Saabs informationchef Helena Stålnert när hon blev tillsammans med koncernchefen Åke Svensson. Lena Treschow Torell lämnade Ericssons styrelse efter att hon inlett en relation med styrelseordförande Michael Treschow.

Kärlekspolicyn på några svenska företag:

Ericsson
Inga förbud eller restriktioner. Många har träffat varandra på arbetsplatsen. Ibland omplacerar man en av parterna så att de jobbar på olika enheter.

Nokia
Ingen speciell policy. Går inte in och styr. Litar på att medarbetarna reglerar det själva. Nokia är ett stort företag, där möjligheten finns att rotera inom verksamheten.

ABB
Ingen skriven policy, men ambitionen är att man inte ska vara chef över sin make eller hustru. Man ska inte vara i beroendeställning till den andre.

Scania
Finns ingen tydlig regel, men man ska inte arbeta på samma avdelning om ena parten är i överordnad ställning. Det är en oskriven regel inom företaget.

Källa: Ny teknik

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.